25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Bitva skončila, válka začala

12.10.2016

Frontová linie dál povede mezi dvěma koaličními partnery – ČSSD a ANO

Výsledek letošních krajských voleb je v jejich zatím poměrně krátké historii unikátní. Poprvé totiž zvítězila strana, která byla v době jejich konání na celostátní úrovni stranou vládní. Nic na tom nemění skutečnost, že ANO 2011 mohlo jenom získat, neboť dosud v krajské politice postrádalo zastoupení. Největší vládní strana, ČSSD, však svým způsobem dodržela tradici a výrazně ztratila. KDU-ČSL zůstala i díky disciplinovaným voličům zhruba na svém, propadli komunisté, TOP 09 potvrdila svůj chorobný stav plíživé agonie, ODS tu svou sice možná zastavila, rozhodně se ale neprezentovala jako skutečný vyzyvatel současné vládní koalice. Hlavní frontová linie české politiky tudíž nadále povede mezi dvěma vládními koaličními partnery, ANO a ČSSD.

Lze tak sice očekávat dožití současné vlády až do voleb, leč pravděpodobnost, že by ještě něco smysluplného prosadila, je velmi nízká. Andreje Babiše výsledek krajských voleb jen povzbudí v jeho snaze o zisk premiérského křesla po příštích parlamentních volbách, Bohuslav Sobotka jistě dobře chápe, že mu jde o krk. Buď Andreje Babiše porazí, nebo ve vysoké politice končí. Každé veřejné vystoupení, každý projednávaný zákon, každá akce konkrétního ministerstva budou od nynějška již víceméně součástí předvolební kampaně a s tím, jak se bude datum voleb blížit, řevnivost ještě získá na obrátkách.

Velmi relativní prvenství

Úspěch ANO 2011 ale není natolik triumfální, jak na první pohled vypadá, a to nejen kvůli tomu, že ho povolební koaliční vyjednávání může v řadě krajů vytěsnit do autu opozičních lavic. Celostátních 21 procent určitě nepředstavuje výsledek, který by Andrej Babiš za rok „bral“. Jde vlastně pouze o velmi relativní prvenství, kdy druhá ČSSD získala něco málo přes 15 procent a třetí komunisté 10,5 procenta. Nicméně ANO 2011 se po zdaru v komunálních volbách v roce 2014 nyní stalo skutečně etablovanou stranou, součástí českého stranického systému, subjektem, jenž může vykázat pevné voličské jádro.

Tím spíše ale platí, že chce-li ČSSD v příštích parlamentních volbách zabodovat, musí si její vedení správně odpovědět na otázku, proč ANO coby vládní strana v krajských volbách uspělo, zatímco ČSSD nikoliv. Vždyť v době ekonomického růstu je vláda poměrně populární a před krajskými volbami dokazovala, že chce a má z čeho rozdávat. Respektive rozdávali hlavně sociální demokraté, Andrej Babiš se chmuřil jako starostlivý strážce státní pokladny, byť nakonec zpravidla vyšel vstříc a něco z kasy pustil.

Ministru financí se však stále daří vystupovat jako „Jekyll a Hyde“ české politiky, dovede být tváří vlády, ale zároveň i opozice. Pořád umí část veřejnosti přesvědčit, že bojuje proti „matrixu“ zavedených partají, že přece není politik, poněvadž na rozdíl od nich „maká“. V tom mu letos ČSSD nahrála na smeč videem hojně prezentovaným na internetu: rozložitý hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, oděn v hokejovém dresu Vítkovic, na něm chroustá klobásku (z Kosteleckých uzenin?), popíjí pivko společně se starostou Nového Jičína, jenž má na sobě pro změnu dres fotbalového Baníku Ostrava, a oba si notují, že až se jim podaří ještě více „pumpnout“ Pražáky o peníze, bude ze severní Moravy skoro ráj na zemi. Aniž to tušili, makali pro Babiše, neboť kdyby Babiš vysázel pár milionů agentuře, ať mu natočí parodii na politické parazity z ČSSD, nedostane lepší výsledek.

Vytěsnit zavedené hráče

Pojem „politický trh“, dávno zdomácnělý v příručkách politického marketingu, vzal Andrej Babiš opravdu vážně. Vlastně se jako podnikatel drží svého kopyta i v politice a nedělá nic jiného, než na co byl zvyklý ze světa podnikání. Chce-li se někdo etablovat na zavedeném trhu, musí z něj vytěsnit nějakého zavedeného hráče. Babiš zprvu vytěsnil ODS a převzal voliče sirotky po Bártových „veverkách“. Nyní se již delší čas pokouší okousávat do oranžova vypečenou klobásu sociálních demokratů. A ti mu v tom nechtíce napomáhají ani ne tak buranskými klipy, ale hlavně defenzivní sterilitou i – až na pár výjimek – personální šedivostí své strany. Její program se dá shrnout jedním slovem: jistoty. Avšak hodně lidí věří spíše úspěšnému a dynamickému velkokapitalistovi než státnímu odborářství v podání ČSSD. Podle nich se sázka na jistotu zkrátka jmenuje Babiš.

Samozřejmě, odolnost těchto nadějí prověří teprve hospodářský pokles – tedy situace, až přestane „být líp“. Pokud okolnosti Babiše přinutí, aby škrtal jako Kalousek, může jeho ANO na „politickém trhu“ dopadnout podobně jako banka Lehman Brothers. Ovšem udrží-li se ekonomický růst zhruba na letošní úrovni i příští rok, zdá se, že v souboji s ČSSD bude ANO favoritem. Nicméně pouze relativním – výsledek krajských voleb totiž určitě neznamená příslib jednobarevného vládnutí, ba spíše naopak.

Autor je politolog

LN, 10.10.2016