16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Bijte druhého?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
xxx Kubeš 2.4.2008 21:08

Pidistrany

vystupují v roli vyděračů již teď.

Ludva 2.4.2008 17:10

Třeba jsou Melčák a Pohanka dvojími agenty

Možná že obmyslný stratég Miloš Zeman nastrčil Topolánkovi své lidi, aby podpořili jeho nesmyslné "reformy", které mu prohrají příští volby. Ještě lepší by bylo, kdyby zlámaly vaz lidovcům. 

Klička 2.4.2008 16:23

Typicky české

Při čtení tohoto a podobných článků se nestačím divit. Nic proti autorovi, ten zde pouze popisuje, a to dobře, špatný stav, obvyklý v Česku. Nevidím totiž sebemenší důvod, proč typicky česky vynalézat a navrhovat krkolomná řešení problémů, když tyto jsou ve světě dávno vyřešeny a aplikovány. Autorem popsaný problém lze totiž jednoduše řešit zavedením většinového volebního systému a příslušnou změnou volebního zákona. Je však nutno opustit systém poměrného zastoupení, který není dobrý a vede pouze k volebnímu patu ev. k nutnosti tvorby zcela impotentních koalic, kde jeden vydírá druhého. Nic jiného. Většinový volební systém je již dlouho zaveden a aplikován v mnoha zemích světa, kde díky jemu problémy jako u nás nemají. A jsou to země demokratické. Opravdu nevidím žádný rozumný důvod, kromě osobních důvodů jednotlivých poslanců, proč takový systém nezavést u nás. Žvásty o tom, že většinový systém je méně demokratický jsou zcela nesmyslné. Cožpak Velká Británie, USA, Irsko Kanada a pod. jsou země nedemokratické? To si snad nikdo netroufá říci.

Ivan 2.4.2008 20:00

Re: Typicky české

Samozřejmě, že USA a Velká Britanie jsou nedemokratické země. Jen ignorant to nevidí. Demokracie znamená také to, že 51 hlasů nemůže převálcovat 49 hlasů. To je přece nesmysl vedoucí k občanské válce. V USA prakticky nezáleží na tom, která strana bude u moci, nic podstatného se nezmění. Stejně tak ve Velké Britanii. Demokracie je o tom, co dělat, když jsou proti sobě dva zcela nesmiřitelné názory, např. jeden názor říká, že se má privatizovat všechno a druhý názor říká, že se má všechno zestátnit. A oba názory mají přibližně polovinu hlasů. Zkušenost říká, že v takovém případě nelze volit názor žádné z obou stran, ale musí se - velmi bolestivě - hledat kompromis. Takový, že vyhovuje jak 49%, tak 51%. 

ODS si zadělává na budoucí problémy. Po dalších volbách ji "válcování" s největší pravděpodobností ČSSD vrátí i s úroky. Pak by mohlo dojít i k opětnému vyvlastňování a masovému znárodňování.

Klička 2.4.2008 20:16

Re: Re: Typicky české

Koukám, že o demokracii nemáte ani ponětí. K ní totiž patří, že názor menšiny, byť jakékoliv se musí podřídit názoru většiny. Ve Vámu uváděném příkladu jakýkoliv kompromis není možný. K občanské válce by totiž vedlo právě uplatňování Vašeho postupu.

portwyn 2.4.2008 15:52

A nebylo by nejjednodušší

mít 199 nebo 201 křesel ve sněmovně?

Klička 2.4.2008 16:42

Re: A nebylo by nejjednodušší

To je taky krkolomné. Nejjednodušší by bylo zavedení věšinového volebního systému a úplné opuštění systému poměrného zastoupení.

Saša 2.4.2008 16:48

Což je totéž,

jako 50 % uzavírací klausule.

honzah 2.4.2008 15:17

Nedělejte z toho vědu

Já bych to viděl jako nejspravedlivější nějak takhle:

(1) Celá republika je jedním volebním obvodem. (2) Do Sněmovny se dostanou strany, které dosáhly alespoň na 3 procenta odevzdaných hlasů. (3) Za každé celé půlprocento obdržených hlasů získá politická strana jedno křeslo. (4) V případě, že se takto rozdělí sudý počet křesel, dostane vítězná strana bonus 1 křesla navíc.

V posledních volbách by získala ODS 70, ČSSD 64, KSČM 25, KDU-ČSL 14, SZ 12 mandátů. (SNK-ED by se do Sněmovny už nedostalo, stejně jako další strany.) Poměr mezi koalicí a opozicí by tedy byl 96:89, měli bychom čitelnější a spravedlivější systém než je teď, který by mírně snižoval riziko volebního patu. 

Proč z toho dělat vědu?

Klička 2.4.2008 16:46

Re: Nedělejte z toho vědu

Protože to je typicky šeské.Věda se dělá z věcí jednoduše řešitelných a ve světě obvyklých, zatímco věci zásadní a složité se neřeší vůbec

janoryna 2.4.2008 13:37

nevím , proč by vítězové měli dostávat nějaký bonus.

vítězi v běhu taky žádné vteřiny neodpisují, vítězi v hokeji se taky za vítězství neupravuje skóre. to, že své vítězsví ve volbách neumí využít není chyba systému, ale vítěze ! nakonce, po posledních volbách se celkem jasně ukázalo, že to jde. jen chtít !

Jenda 2.4.2008 14:38

Re: nevím , proč by vítězové měli dostávat nějaký bonus.

Jestli jste si nevsiml tak ten beh dobehnutim do cile skoncil. Volby jsou pouhe rozdani karet a to na cem opravdu zalezi nejsou vysledky voleb ale vysledky vlady. Tudiz ma smysl uvazovat o tom jak zaridit aby to druhe bylo co nejlepsi.

janoryna 2.4.2008 13:34

problém není ve volebním systému.

jedinou potíž v něm vidím to, že pro zisk jednoho poslance je v různých krajích potřeba různý počet hlasů ! ale jinak, problém je v tom, že se neumíme dohodnout. to není v české politice žádné novum, za to taky vděčíme tomu, že jsme byli pod habsburky jako výsledek českého neumětelstvív roce 1620.

pepa 2.4.2008 12:55

To je asi problém

snížit počet poslanců na 99 ks ?

gerontusinza 2.4.2008 12:37

Víte pane MLejnku, to už nehrozí.......

Říkáte si sice politolog ale uniká vám že nejdemokratičtější forma je volba poměrného zastoupení a a%t si strany konečně začnou hrát podle toho jak občané rozdají karty..... A zároveň právo strany odvolat svého zástupce zvoleného na této politické platformě, pokud začne hrát proti ní v hrátkách nejlepšího vědomí a svědomi, když ten šašek kandidoval na určité platformě a pak jí potápí..... To vám pane jako politologovi není jasné o jaký "kšeft" zde jde......? Nebo máte také díry ve svědomí i jako politolog......:;-)

Jenda 2.4.2008 14:36

Re: Víte pane MLejnku, to už nehrozí.......

Proc v tom pripade vubec mit poslance? Se jednou za tyden sejdou Topolane, Paroubek, Cunek, Bursik a Filip, na cedulce napsany procenta a muzou hlasovat sami.

honzah 2.4.2008 15:18

Re: Re: Víte pane MLejnku, to už nehrozí.......

Taky mě to napadlo :-))

Jura Jurax 2.4.2008 12:25

Paličský, naprosto politicky nekorektní, ale rozumný návrh

Vůbec nejlepší - proto taky v současnosti omámené rovností totálně neprůchodný - by byl systém volby podle toho, kolik dotyčný jedinec zaplatil na daních. Každý by měl jeden hlas základní a nula až n hlasů za daně - třeba za každých celých 50 000 ročně daně po slevách jeden. Před volbamy by potvrdil berňák.

Kdo platí, rozkazuje - bylo, ještě jest a bohdá bude, jinak zdegenerujeme.

;-):-D

Jura Jurax 2.4.2008 12:25

Re: Paličský, naprosto politicky nekorektní, ale rozumný návrh

pardon - před volbami

janoryna 2.4.2008 14:34

Re: Re: Paličský, naprosto politicky nekorektní, ale rozumný návrh

přesně tak, každý podle velikosti svéo podílu. jako v akciovce navalné hromadě §

Jenda 2.4.2008 14:34

Re: Paličský, naprosto politicky nekorektní, ale rozumný návrh

Souhlas naprosty a bezvyhradny ... ovsem ... jake vsechny dane pocitat? A co dane pravnickych osob?

vita 2.4.2008 12:19

A co ty volby rovnou zrušit?

Nebo jako za NF - akorát by se vyměnila zkratka vedoucí partaje.

To byl vládotvorný model!

Jura Jurax 2.4.2008 12:11

No, nejjednodušší a nejoperativnější by bylo,

kdyby vítěz dostal automaticky 101 mandátů a o zbývajících 99 by se poměrně podělily zbývající strany. Vítěz by mohl realizovat svůj program bez vydírání pidistranami ve spytlíkovaných slepencích koalic.

Ovšem nejlepší by byl většinový systém, aby zákonodárci nebyli odpovědni (a vděčni za koryto) rodným stranám, ale adresně přímo voličům svého volebního okrsku, z něhož by vzešli.

Haf 2.4.2008 12:28

Re: No, nejjednodušší a nejoperativnější by bylo,

R^  aby zákonodárci nebyli odpovědni (a vděčni za koryto) rodným stranám, ale adresně přímo voličům svého volebního okrsku, z něhož by vzešli.

Bohužel parlamentní strany si nenechaj vyrazit trumfy ( korupci) z ruky !

A uzákonit taky možnost odvolací volby a je vymalováno !

Jenda 2.4.2008 14:33

Re: No, nejjednodušší a nejoperativnější by bylo,

Naivko. Nezavisle na volebnim systemu valna vetsina poslancu by potrebovala podporu stran.

Klička 2.4.2008 21:22

Re: Re: No, nejjednodušší a nejoperativnější by bylo,

Podporu stran by nepotřebovala vůbec, pouze podporu svých voličů a ostatních občanů. Jedině na nich by totiž záviselo, budou-li poslanci po celé volební období. Podpora stran by končila po volbách.To by také strany přímo nutilo, aby navrhovaly kvalitní kandidáty, ne jako doposud.

Klička 2.4.2008 18:12

Re: No, nejjednodušší a nejoperativnější by bylo,

Konečně někdo, kdo vidí věci realisticky a jednoduše. Politické strany nechť navrhují kandidáty do voleb. Občané nechť tyto kandidáty volí přímo ve většinovém systému. Zvolení kandidáti budou následně odpovědni přímo svým voličům. Voličům dát možnost zvolené poslance odvolat i mimo volební období.Tímto způsobem se odstraní nejen nedodržování ústavy ale i u nás panující diktatura politických stran, které především nectí ústavu (zejména ČSSD ikdyž ostatní, třeba méně zjevně také).

Milaz 2.4.2008 19:16

Re: Re: ?

Jak prosím vás ČSSD nectí ústavu?   

Klička 2.4.2008 20:18

Re: Re: Re: ?

Jednoznačně a nezakrytě trestá své poslance vyloučením z ČSSD v rozporu s čl.27 ústavy za to, že hlasují podle svého ústavního slibu

x 2.4.2008 10:53

no, jsem na to zvedav

rekneme, ze druhy ziska 60 mandatu a treti 59 - komu se asi ubere? Nebo druhy 40, treti 39 a ctvrty 38... Samozrejme to stale jde vyresit, ale skoro pochybuji, jestli toho jsou ceska vlada spolu s parlamentem schopny ... a uz vubec si nechci predstavit "velkou losovacku" v jiste malo pravdepodobnem, nicmene moznem, pripade, ze treba dve strany budou mit stejne hlasu (losovalo by se samozrejme v Karlovych Varech) ... a co bude hlavni - pocet hlasu nebo pocet mandatu? (jedna strana muze ziskat vice toho, druha onoho - obdobne jako Gore "prohral" s Bushem, ac mel vice hlasu /zapomenme ted na Floridu/)? No, pockejme si na navrhy, ktere patrne stejne neprojdou, neb je opozice blokne (ac treba stejna velikost volebnich obvodu by se me osobne libila - ve Varech a Liberci jsou dnes skutecne jine volby ("skoro vetsinove") nez v Ostrave, Brne, Strednich Cechach a Praze...)