20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Běžte radši točit, pane ministře

Jako každým rokem, tak i letos ohlašoval ministr obrany Martin Stropnický velký úspěch. Údajně se mu podařilo získat 5,4 miliard pro armádu navíc do rozpočtu příštího roku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 1.8.2017 13:49

Když se do armády nasype dost peněz

tak budou naši profesionální vojáci moci v případě potřeby buď nepřítele uplatit, nebo ho utlouct balíčky bankovek ...

M. Krátký 1.8.2017 13:25

Před více jak padesáti roky jsem se vrátil z vojny

odevzdat TATRU 111 a SA 58, Ta TATRA mi chybí furt a teď i ten SA 58 - do Evropy se valí tisíce teroristů denně a my tady řešíme rozpočet armády - kolik tanků, letadel, Pandurů a podobnejch nesmyslů. Pokud my - Česká republika nezačneme bít na poplach aby se EU probudila tak nám armáda sebelépe vyzbrojená bude na nic ( ani na ty dvě pověstné věci !!! ) Hezký den vážení - od útoku na Newyorská dvojčata jsme ve válce s islámem a bijeme se v prsa jak se máme dobře a bezpečně - VELKÝ KULOVÝ S PŘEHAZOVAČKOU !!! Jedeme z kopce a nemůžeme brzdit ani "na pekaře" protože máme neblýskané blatníky a tu nohu tam nezasuneme !!!

A. Alda 1.8.2017 13:00

dobrý herec může být špičkovým ministrem,

dají-li mu k tomu kvalitní scénář.

J. Lepka 1.8.2017 12:27

Opět Murphy:

Každý postupuje po služebním žebříčku, až se dostane na místo, na které nestačí. Žel v politice je to ještě umocněno stranickou příslušností a oddaností alfasamci.

A. Alda 1.8.2017 13:01

To není Murphy,

ale prof. A. C. N. Parkinson.

V. Výmola 1.8.2017 12:13

Kritika z ODS

Ano, souhlasím s kritikou podfinancování výdajů na obranu. Ale neberu ji od někoho z ODS, za jejíhož spoluvládnutí v letech 2006-2013 se tyto výdaje dostaly na úplné dno, a která v té době pro zlepšení situace neudělala vůbec ale vůbec nic.

D. Procházka 1.8.2017 19:57

To je naprosto normální. Nejlepší myšlenky přicházejí v opozici. Ve vládě se pak přichází na to, proč to nejde. Že se ODS ale rvala za ten armádní rozpočet, když tam byl ořezávač Vondra. Tím ovšem nepopírám, že má autor pravdu.

M. Prokop 1.8.2017 21:33

Re:

Ořezávač Vondra chtěl ořezat Kalouskovy šmeliny. Nezdařilo se.

V. Patkoš 1.8.2017 20:56

Re: Kritika z ODS

Tak v době celosvětové hospodářské krize a ořezávání rozpočtu jako celku by výdaje zrovna na armádu byly docela těžko obhajitelné před veřejností.

F. Kusák 1.8.2017 11:09

Nu, vždy stojí za úvahu,

jestli je nutno peníze jen tak, sbůhdarma utratit anebo připravit smysluplné vojenské programy a pak do nich vložit peníze. Myslím, že těch zbytečně rozházených a rozkradených peněz bylo už dost. Ještě jsem neslyšel, ale možná se mýlím, jaký rozsah obranné činnosti má vlastně naše armáda zajišťovat a s kým (tedy kromě NATO, ale i tam jsou věci dost nejasné) nebo jestli má být nasazena jen v zahraničních misích (tak to asi ne). Těch názorů a nápadů je tolik, že se ani ministru Stropnickému nedivím, že váhá. Oni totiž to samé dělají třeba i Němci a do nesmyslného utrácení peněz se nehrnou. Geopolitickou obrannou strategii neurčují totiž vojáci, ale politici a ti jsou velmi, jako vždy rozhádaní. Pan Jirsa by měl spíše naznačit proti komu, s kým a jak bychom měli eventuálně bojovat nebo se bránit. Jinak je tato jeho kritika hloupá a vlastně není ani o čem diskutovat.

K. Vyšata 1.8.2017 11:02

Nechci se zastávat Stropnického, je to tragéd v roli

ministra obrany a role mu zřejmě chutná. Ale vyčítat mu to co nebyly schopné udělat vlády za čtvrt století je od senátora dost trapné. Co dělala ODS když byla u vlády? Okrádala důchodce, dělala dluhy a nechala vládnout milenku premiéra. Takže, Stropnický je omyl na obraně, ale nic zatím nezkazil a docela mu jde žvatlat o ruském nebezpečí. Tím se docela pasoval na odborníka milovaného západem.....A když koupí od USA vrtulníky, určitě bude nejlepší z nejlepších....

P. Kmoníček 1.8.2017 12:16

Re: Nechci se zastávat Stropnického, je to tragéd v roli

Ach, Vyšato, Vy jste odborník na politiku.

F. Navrátil 1.8.2017 8:03

My nic, my armáda

Ve včerejších zprávách na ČT proběhla zajímavá zpráva, že armáda se nezúčastní izolace území ohroženého africkým prasečím morem. Mimořádný stav, vyhlášený hejtmanem Čunkem nebude armáda pomáhat zajišťovat proto, že ve Zlínském kraji žádné vojáky nemá a nemá ani volné kapacity. Karanténu na území 100 čtverečních kilometrů budou tedy zajišťovat především dobrovolní hasiči! Nač je nám armáda, která si hraje své hry v Afganistánu a v Pobaltí, zatímco zdravotní a bezpečnostní ohrožení vlastních občanů se jich netýká? Pokud by armáda byla něco více než vysavač na peníze, už vy hranice území obsadil pluk civilní ochrany, který měl jednotky v Bučovicích a ve Frýdku-Místku.

V. Hájková 1.8.2017 8:11

Re: My nic, my armáda

Ještě jsem neslyšela- že by tento problém v zemích Pobaltí a Polska- kde se tento problém již několikrát objevil - byla nasazována armáda:-))) A ještě maličkost - jde jen o to, aby se tato zvířecí nemoc nepřenesla na běžné chovy prasat! Lidské životy jak píšete ohroženy nejsou! Tato nemoc je na člověka nepřenosná - tak jako třeba ptačí chřipka!!!!

F. Navrátil 1.8.2017 10:03

Re: My nic, my armáda

Patrně jste si nevšimla, že mluvím o vojácích z jednotek civilní obrany, která právě má řešení podobných situací na starosti. Proto by se měla věnovat pozornost nejen bojovým jednotkám, ale také civilní obraně, která má na starosti chránit životy a majetky v případě živelných pohrom, neštěstím v průmyslu a dopravě a také v případě epidemií. Pokud si myslíte, že armáda má jen lítat v letadlech a projíždět se v pandurech, tak přemýšlíte jako Stropnický, který toho na vojně v ASUTu moc nepochytil.

F. Krejčíř 1.8.2017 14:33

Re: My nic, my armáda

a záchranné prapory mají úplně jiné úkoly, než bojovat s prasaty :D tak si běžte do lesa hrát kuličky a neotravujte slušné lidi bláboly :OD

P. Kmoníček 1.8.2017 12:18

Re: My nic, my armáda

Kdybyste měla hodnotit vše co jste ještě neslyšela, neměla byste ani čas si koupit stravenky.

M. Prokop 1.8.2017 8:50

Re: My nic, my armáda

Těch pár vojáků z Afghanistánu a Pobaltí, cvičených na něco úplně jiného, by to vytrhlo?

F. Krejčíř 1.8.2017 14:30

Re: My nic, my armáda

žadné jednotky civilní obrany nemáme

A. Bocek 1.8.2017 6:23

Máme spoustu generálů.

avšak jsme schopni zvládnout tak maximálně jeden muniční sklad, či jeno ohnisko nákazy africkým morem prasat.

J. Mrázek 1.8.2017 2:49

Jeden důstojník na dva vojáky a kancelář

Jak chcete s takhle personálně složeným "materiálem" něco ubránit ??? U policie je to obdobné, spousta velení a mužstvo nikde ...

O. Zuckerová 1.8.2017 0:11

Hlavně nikdo netuší,

zda vyzbrojování současným "tradičním" způsobem bude něco platné v atypických konfliktech, kterých Evropu zřejmě čeká řada, a zda některé prostředky vynaložené na války typu "armáda proti armádě" jako za napoleonských nebudou úplně na h...!

V. Hájková 1.8.2017 8:04

Re: Hlavně nikdo netuší,

To máte pravdu. Vždy jsem si myslela- že v rámci NATO - EXITUJE - pro společnou obranu těchto státu EU + USA a Kanady nějaká dohoda zbraňové výzbroje! Je jasné , že v současném světě bychom se těžko mohli bránit každý jednotlivě