28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Bez čachrů a intrik

Ve čtvrtek Londýňané volili starostu. Bez ohledu na výsledek voleb si mohli být jisti několika věcmi: nebude následovat žádné složité koaliční vyjednávání, osud starosty ani zastupitelstva nebude předmětem zákulisních intrik, nebude se konat žádné politikaření ve smyslu „kdo s kým a proti komu“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 10.5.2016 23:19

Nevím, jestli postavení londýnského starosty je jiné, než

v jiných městech ve GB. Ve anglickém městě, které jsem měl příležitost poznat, byl starosta lepším kladečem věnců. Klíčové pravomoci měl první radní.

Mě při poznávání jejich způsobů a zvyků používaných v obecních zastupitelstvech fascinoval tyv. kodex chování zastupitele. Bylo tam popsáno hodně věcí, např. co je ještě přípustný dar (třeba pozvání k večeři), a co už ne. Pak to nahlásil na radě, kdo ho pozval a o čem jednali a fertig. Nemělo to pražádnou oporu v zákonech, ale nikdo si nedovolil kodex překročit, protože by totálně ztratil kredit a kolegové a tisk by ho dohnali k tomu, aby se vzdal funkce.

Proč to tam jde, a tady je to k smíchu ?

J. Vintr 10.5.2016 21:34

Zvolení muslima starostou Londýna

je předobrazem budoucího vývoje v zemích, kde už je "přemuslimováno". Přes 12% muslimů v londýnské populaci bylo jistě významným faktorem jeho zvolení. Prý je to civilizovaný člověk. Pak je ovšem otázka, proč se hlásí k té středověké ideologii ....

A. Reček 10.5.2016 11:57

Poměrný volební systém je spravedlnější než většinový

Nedochází u něj k značné nerovnoměrnosti v rozdělení mandátů stranám a to v Británii při každých volbách. A to jak u velkých stran, tak i u malých. Např. při volbách parlamentních r.2010 získali konzervativci 36,1% hlasů a 306 mandátů, labouristé 29,3% hlasů a 258 mandátů a liberálové 22,9% hlasů a už jen 57 mandátů!! Rozdíl byl mezi konzervativci a labouristy 6,8% v hlasech a 48 v mandátech. Rozdíl mezi labouristy a liberály byl 6,4% v hlasech, ale v mandátech už dokonce 201! Nebo Demokratická unie získala 0,6% hlasů a 8 mandátů,Skotská národní strana 1,7% hlasů a jen 6 mandátů, Severoirská Sinn Fein jen 0,5% hlasů a 4 mandáty!! A zelení s jedním % hlasů získali jen jeden mandát!! Tedy zcela nic spravedlivého, protože silně nadpoloviční většiny hlasů v jednotlivých obvodech propadnou. U nás jen pidistranám, které nedosáhnou 5% hlasů. A to o něčem hovoří.

J. Jurax 11.5.2016 0:14

Re: Poměrný volební systém je spravedlnější než většinový

Jenže poměrný volební systém plodí nestabilní koalice a umožňuje politické čachry a neúměrný vliv trpaslíků jako jazýčků na vahách. Umožňuje stranám beztrestně kašlat na předvolební sliby s tím, že my bychom chtěli, ale koaliční partneři nám to kazí; koneckonců za vše špatné mohou koaliční partneři. A vláda i sněmovna věnuje neúměrně energie politickým čachrům, vyvažování vlivů a mydlení schodů uvnitř koalice.

Nakonec to důvěrně známe.

T. Pansky 10.5.2016 6:41

Autor ma naprostou pravdu: popsany system lze oznacit "vitez

... bere vse". Bylo by to dobre pro volby do nasich zastupitelstev. Zaroven je potreba zmenit nas zokonodrny sbor, kteremu vevodi stranicky volena Poslanecka snemovna. Bud je potreba zrovnopravnit Senat s Poslaneckou snemovnou nebo zmenit postup pri volbe do PS.

E. Vašátko 10.5.2016 5:55

Je mi líto,

ale asi mají ti Londýňané jinou mentalitu. Po zkušenosti se současným prezidentem bych už přímou volbu v Česku rozhodně nedoporučoval, i když pro obce tak do 500 voličů by to snad ještě šlo. Tam se ještě lidi znají a vědí, koho volí.

P. Götze 10.5.2016 10:02

Re: Je mi líto,

Tak rekl bych, ze i u toho Zemana lide vedeli, koho voli. A zejmena, pokud se nekdo spletl a krouti ocima, coze si to zvolil, priste uz bude premyslet vice. I to je pozitivni, byl to proste prvni pokus. Dulezite je to, co je zaklad demokraciie, kazdy politik musi jednat tak, aby zachoval demokracii. On je spis probl;em v tiom, ze cely system neni uplne funcni, pak bychom zcela jiste nejakyho Zemana prezili snaze, tak jako Londyn extremistu.

E. Vašátko 10.5.2016 10:47

Re: Je mi líto,

Jen aby ještě bylo nějaké příště. Jak situace vypadá, mohli bychom znovu volit veřejně a kontrolovaná účast a samozřejmě i výsledky by byly 99,5 % pro Babišem navrženého kandidáta. Soudruh už na to buduje aparát.

R. Gramblička 10.5.2016 12:26

Re: Je mi líto,

chybami se člověk učí

J. Jurax 11.5.2016 0:16

Re: Je mi líto,

No, přímá volba nemůže za to, že nabídka kandidátů byla tristní - v zásadě nebylo koho volit. A v druhém kole tuplem ...

P. Dvořák 10.5.2016 2:06

Nevím, nevím. Jednou u nás byla přímá volba

konkrétní osoby a dívejte se třeba jen do diskuzí na NP, co výsledek s některými lidmi dělá.

J. Chaloupka 10.5.2016 4:56

To je proto, že se část voličů neumí smířit s prohrou

a organizují nenávist proti zvolenému. Ale smíření se s volbou je právě demokracie.

M. Valenta 10.5.2016 10:29

Smíření se s volbou (osudem)

není podmínkou demokracie. V minulosti najdete řadů příkladů, kdy to smíření se špatně dopadlo. Naopak. Jestliže volbu považuji špatnou, či dokonce demokracii ohrožující ( a to Zeman se svými provýchodními móresy, dle mého názoru, splňuje)je na místě se bránit, protestovat, poukazovat. Právě to demokracii posiluje nebo alespoň zabraňuje její degeneraci. "Teď jsme tady my, tak držte zobáky," to není cesta.

K. Frauknecht 10.5.2016 11:15

Re: Smolík!

Do dalších voleb MUSÍTE být s výsledkem voleb smířen. Jistě vítěze voleb nemusíte milovat, ani s ním souhlasit..... Opačný postoj je anarchií, ale to jistě víte.

M. Valenta 10.5.2016 13:20

Anarchie

nejsou protesty. Ty k demokracii patří. Blízko k anarchii má např. neuznání soudního verdiktu či přímo zesměšnění soudkyně vysokým státním úředníkem, jak to předvedl Zeman v kauze "Peroutka".

J. Chaloupka 10.5.2016 13:38

Nebo Sobotka nezaplacením Altnerovi, ...

Měli by se tím ohánět všichni odsouzení k platbám.

K. Frauknecht 10.5.2016 14:17

Re: Anarchie

Na mysli máte protesty typu házení vajíček, vztyčování prostředníčků nebo vulgární nadávky? To si snad budu přát, naprosto proti svému přesvědčení, aby Chovanec zřídil další zásahovku!

M. Valenta 10.5.2016 15:16

Re: Anarchie

Z vajec ani z prostředníčku, což jsou jen chabé reakce na urážky plynoucí z Hradu, anarchii neušleháte. Vulgární nadávky typu "žumpa či idioti" nepoužívám.