Neviditelný pes

POLITIKA: Bémovo poslední ´vítězství´?

12.11.2009

Primátor Pavel Bém porazil v soutěži o post předsedy pražské ODS svého prvního náměstka a místopředsedu, medii favorizovaného Rudolfa Blažka, poměrem 64:53. Porazil ho přesto, že z patnácti pražských oblastí ODS měl Blažek podporu osmi a Bém jen pěti. To ale v pražské ODS až zase tolik neznamená. Toho jsme si mohli všimnout v posledních volbách.

V pondělí 9.11.2009 řekl Pavel Bém v rozhovoru pro Právo toto:
"Do politiky patří zdravá soutěž. Mimochodem jednou z předností ODS vždy v historii byla vnitrostranická konkurence, je to fenomén, který posouvá dopředu každý mechanismus. Nemám obavu z žádného rozhodnutí regionálního sněmu. Může se stát, že se delegáti rozhodnou pro změnu, může se stát, že dají důvěru současnému předsedovi. Obě varianty jsou možné. Ani jedna, ani druhá neznamená konec světa, ani tragédii, pouze odpovědnost, závazek a práci."

Pavel Bém dělal pro své zvolení vše, co tak dobře ovládá. O přízeň delegátů regionálního sněmu soutěžil tak, jak umí nejlépe - nakupoval hlasy. V kuloárech se do poslední minuty činili jeho nejbližší spojenci. Něco za něco, já tobě předsedu, ty mně místopředsedu. Teprve tyto hlasy mají váhu, teprve ty vykšeftované, koupené a prodané mají v Bémově Praze reálnou politickou cenu. Hlasy prostých členů v oblastech a místních sdruženích příliš velkou váhu nemají. Kolik postů v pražské ODS, v celopražské politice a v pražských obvodech bylo slíbeno, koupeno a prodáno, zatím nevíme, to se budeme postupně dozvídat v blízké budoucnosti.

"Shánět si hlasy není nic špatného a pozoruhodného. Neřekl bych, že to byly zákulisní dohody, ale politické dohody, které jsou součástí každého volebního příběhu," popsal Pavel Bém své vítězství. Konec konců má pravdu alespoň v jednom - není to skutečně nic nového a pozoruhodného.

Pozoruhodné je to, že nejen Blažek, ale ani Bém nebyl skutečným vítězem.

Tím se stal někdo nečekaný a právě jeho vítězství je tou skutečnou zprávou z pražského regionálního sněmu ODS.

Místopředsedou pražského regionu se stal jiný známý pražský politik, absolvent brněnské konzervatoře a právnické fakulty Západočeské university v Plzni, starosta Prahy 5, JUDr. Milan Jančík.

Vzpomeňme si alespoň na jednu "politickou dohodu", ve které figuroval tandem Jančík - Bém.

Začalo to sporem o přijímání "černých duší" v Praze 5, díky nimž pan starosta obhájil svou kandidaturu v posledních volbách do zastupitelstva. Primátor Bém spor vyřešil - pan starosta obhájil své místo leadra na kandidátce a zavázal se, že jeho vnitrostranická oposice bude v patřičném rozsahu representována na kandidátce a v případných z voleb vzešlých orgánech. Dohoda stanovuje, že obě strany se zasadí o vytváření a podporu korektního politického prostředí, které je zárukou politické stability oblasti ODS Praha 5 i radnice MČ Praha 5 v průběhu celého volebního období.

Pan starosta podle názoru mnoha členů a zastupitelů v Praze 5 ale slib nesplnil, smlouvu nedodržel a místo se svými, s jeho "vládou" nespokojenými spolustraníky se dohodl se zastupiteli ČSSD. ODS je v Praze 5 v kuriózní situaci, má starostu, ale její podstatná část je proti němu v opozici. S ČSSD si ovšem Jančík velmi dobře rozumí, ta ho "podržela" při několika pokusech zastupitelů ODS o jeho odvolání. Spor mezi starostou a novým místopředsedou pražského regionu JUDr. Jančíkem a jeho spolustraníky je předmětem soudního sporu, který ještě není právoplatně ukončen. Pan doktor Jančík má ale jasno, zná příčiny svého úspěchu ve volbě místopředsedy regionu a situaci má pod kontrolou. Jak řekl Lidovým novinám 10.11.2009: "Asi jsem fešák" a "Za ta léta, co jsem v ODS, mě spousta delegátů zná, znají moji práci, byť ne vždy byla hodnocena kladně. Většina delegátů zná, jaká je proměna Prahy 5, jaká byla situace v ODS Praha 5 a jaká je dnes. Praha 5 je konsolidovaná oblast, která patří ke kvalitním v Praze."

"Dohoda pro Prahu 5", která nese podpisy primátora a předsedy regionu Béma a starosty Prahy 5 i místopředsedy regionu a starosty Prahy 5 Jančíka obsahuje ještě jeden zajímavý závazek pana starosty:

"Smluvní strany respektují také závazek JUDr. Milana Jančíka, že ve volebním období 2010-2014 nebude jeho jméno figurovat na kandidátní listině do Zastupitelstva MČ P5."

Pan starosta tedy, pokud splní jím podepsaný závazek, asi nebude kandidovat ve své konsolidované městské části, ale po velkém úspěchu v regionu se můžeme těšit na jeho kandidaturu do Zastupitelstva Hlavního města Prahy. Konec konců tak oblíbený a úspěšný politik si zaslouží šanci konsolidovat po Praze 5 celé hlavní město a "politické dohody", jak říká pan primátor, který je - pokud se týká takových dohod - mistrem, "jsou součástí každého volebního příběhu".

Problémem Pavla Béma je, že jeho vítězství může být vítězstvím posledním. Cena, kterou za své zvolení předsedou regionu zaplatil a ještě zaplatí, je veliká, příliš veliká. "Popularita" fešáckého starosty Jančíka a dalších primátorových dlouhodobých spojenců se velmi pravděpodobně odrazí na výsledku příštích voleb. Voliči ve své většině souhlasí s panem primátorem, že do politiky patří zdravá soutěž. Již delší dobu je ale patrné, že ve stále větší míře vidí, že jeho "dohody" takovou soutěží nejsou, jsou naopak tím, co politickou soutěž znemožňuje. Odrazí se to v příštích volbách do pražského zastupitelstva a odrazí se to i na kongresu ODS. Sen pana primátora o postu předsedy ODS je velmi pravděpodobně u konce.

Skutečností je, že místopředseda JUDr. Jančík zvítězil celkovým počtem 100 hlasů ze 120. Je zřejmé, že zvítězil hlasy odpůrců Pavla Béma. Pavel Bém to prostě řečeno přehnal a tak dlouho kupoval hlasy, až si nakoupil něco, co se mu nakonec vymstí, něco, co se stane balvanem na jeho krku. Drtivý "úspěch" smíchovského starosty, snad nejkontroverznější postavy polistopadové pražské politiky, se nedá vysvětlit jinak, než že se delegáti regionálního sněmu ODS, znechucení Bémovým kupčením s hlasy a politickým vlivem, rozhodli na pana primátora, pana starostu a jejich nejnovější volební příběh ukázat prstem. A to se jim podařilo.

Svému staronovému předsedovi to pěkně osladili.



zpět na článek