25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Bedřichovská porce medvěda

5.12.2005

Poslanec Michal Kraus, t.č. za ČSSD, se rozhodl začít v červnu třetí dekádu svého nepřetržitého poslancování a vzhledem k tomu, že ho liberecká krajská konference ČSSD schválila za lídra kandidátky, se mu to nejspíš povede. Jist si tím ale být nemůže, a proto začal se svou soukromou předvolební kampaní, ve které prozatím využil nejosvědčenější sociálnědemokratický trik - kupování voličů drobnými. Po schválení rozpočtu na rok 2006 přinesla média informaci, že řada poslanců v rámci tzv. „porcování medvěda“ získala finanční prostředky na některé projekty ve svém volebním obvodu. Je to pochopitelné - za půl roku jsou volby a každé nové hřiště či zrekonstruované náměstí působí na voliče hezky - často dokonce tak hezky, že svému poslanci ochotně odpustí pět českých na stole či milion od strýčka. Mě ve výčtu těchto „akcí Z“ (od slova znovuzvolení) zaujala právě iniciativa Michala Krause, který vedle dalších projektů získal i několik milionů na rekonstrukci koupaliště v Bedřichově. Naše rodina má k téhle vesničce v Jizerkách docela blízký vztah, ale ve mně tato předvolební dotace frenetické nadšení rozhodně nevzbudila.

Michal Kraus se o poslanecký mandát v Libereckém kraji poprvé ucházel v roce 2002. Do té doby vždy kandidoval v jiném kraji (tuším že Středočeském) a až poté, co se v tomto kraji nedokázal dostat na volitelné místo kandidátky, využil kontaktů svého příbuzenstva na místní organizaci ČSSD v Semilech a vstoupil do ní. Aby si zajistil volitelné místo na sněmovní kandidátce, tak semilskou ČSSD rozvrátil (za spolupráce předsedy kontrolní a revizní komise, který byl za odměnu zvolen do čela semilské ČSSD) a vzápětí si podobným způsobem vynutil na krajské konferenci i nominaci na první místo kandidátky. Ačkoliv ČSSD v Libereckém kraji nevyhrála, lídr její kandidátky se do Sněmovny pochopitelně dostal. Tím dosáhl svého a na tři roky zapomněl, že nějaký Liberecký kraj vůbec existuje. Nezaznamenal jsem, že by kdy za Liberecký kraj nějak lobboval. Nevím o žádné iniciativě Michala Krause, která by získala Libereckému kraji určitou výhodu. Rovněž nevím o tom, že by poslanec Kraus jakkoliv podpořil například iniciativu libereckého hejtmana Petra Skokana na zrovnoprávnění všech čtrnácti krajů. Jistě, těžko se podporuje něco, co vedení vlastní strany šmahem odmítá. Ovšem třeba Oldřich Němec, druhý liberecký poslanec za ČSSD, s tím žádný problém neměl. Co má tedy Michal Kraus společného s Libereckým krajem? Snad jen funkci vládního zmocněnce při organizačním výboru mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které bude hostit Liberec. Velmi by mě zajímala náplň této funkce, neboť na webových stránkách pořadatelů mistrovství není o vládním zmocněnci, natož o jeho jakékoliv činnosti žádná zmínka a vláda sama by podle slov svého předsedy nejraději dala od celého projektu ruce pryč. Rovněž by mě zajímalo, jak je tento melouch poslance Krause honorován, neboť ho uvádí ve svých vedlejších příjmech, takže to nejspíš nebude nic charitativního. Poslancování na Liberecku tedy přineslo Michalu Krausovi pěkný vedlejšák. Co přinesl Michal Kraus Libereckému kraji, ví nejspíš jen on sám. Zato je velmi dobře známo, kterak si při loňském rozpočtovém „porcování medvěda“ pan poslanec vyřval mnoho milionů pro sportovní klub svého syna, sídlící na středočeském Kladně. Takhle si představuje podporu svého volebního obvodu?

Až půl roku před volbami si vzpomněl na své voliče a i tato akce spíše než napravením hříšníka zavání prachobyčejným kalkulem. Kdo zná Jizerské hory, ten ví, že bedřichovské koupaliště s přilehlou chatou Dolina je jedním z nejvyhledávanějších bodů v Jizerkách. Je to centrum cyklistů, turistů i obyčejných lidí, kterých tudy během roku projdou tisíce. A každému z těchto tisíců musí být smutno při pohledu na chátrající koupaliště, na které se snad dvacet let nesáhlo. Kdo by neměl radost, že toto místo, na které má spousta z nich mnoho nostalgických vzpomínek, bude mnohamilionovým nákladem zrekonstruováno? Většina z těchto vděčných je z Liberce nebo z Jablonce - jsou to tedy voliči v Libereckém kraji. A ti samozřejmě při výběru svého volebního favorita zohlední i to, že poslanec Kraus získal peníze na rekonstrukci jejich oblíbeného víkendového cíle. A bude jim úplně jedno, že předchozí tři roky mu lidé v jeho poslanecké bázi byli ukradení. Michal Kraus to velmi dobře ví. Proto také tuto dotaci získal a získal ji pro populární Bedřichov, kde na ni bude vidět.

Je jen na voličích, zda toto průhledné somrování voličské přízně prokouknou.