19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Bárka se potápí?

7.2.2006

Premiér vlády a volební leader ČSSD pan Jiří Paroubek má vážný problém, proti kterému je i kauza kakaového Michala ´Boby´ Krause běžným všednodenním sociáldemokratickým příběhem. Po nedělní zprávě České televize o nadstandardních vztazích mezi ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Janem Marešem a lidmi z Berkovy konkursní skupiny už nezbývá moc manévrovacího prostoru:

„…´To by se musela ta informace opravdu prověřit. Pokud by se prověřila, tak by to bylo, samozřejmě, vážné zjištění,´ reagoval pro ČT na zveřejněné informace premiér Jiří Paroubek…“

Jak známe naše ´prověřovací orgány´, počínaje tím, který vede pan Bublan, přes vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny vedené společně členy KSČSSD, reálná možnost, že by se „ta informace opravdu byla prověřila“, je velmi malá.

I když... Asi bych neměl, ale přece jen panu premiérovi poradím. Pánové Lábus a Čtvrtníček před pár měsíci vzali přepisy policejních odposlechů Ivana Horníka s fotbalovými rozhodčími a jejich inscenace „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? aneb Tak to mi ho teda vyndej“ se stala hitem zimní sezony a díky CD a DVD jistě i kasovním úspěchem. Co tak vyzkoušet něco podobného?

Jiří Paroubek se totiž v sobotním rozhovoru pro Právo přiznal, že středeční schůzka mezi ním a exprezidentem Václavem Havlem potvrdila jejich „velmi dobrý vztah“:

Alexandr Mitrofanov: Ve středu jste se setkal s exprezidentem Václavem Havlem. Z tónu oficiálního komuniké se dalo odvodit, že šlo o schůzku spojenců. Jaký je váš vztah?

Jiří Paroubek: Velmi dobrý. Mohu to říct samozřejmě jenom za sebe. Já si pana Václava Havla velice vážím. V řadě otázek, především v oblasti zahraničních vztahů, můžeme velmi úzce spolupracovat a věřím, že se to projeví už v krátké době….

… Z mého hlediska je to levý liberál. Já, pravicový sociální demokrat, a on, levý liberál... Nemáme prostě k sobě daleko. Samozřejmě chci také ukázat tímto vztahem, že i lidé tohoto zaměření mohou být blízcí politice soc. dem. a že politika soc. dem. může být v některých aspektech blízká těmto lidem…


No a když k sobě mají tak blízko ´pravicový sociální demokrat´ a ´levý liberál´, tak by mohli společně s kolegou umělcem Krampolem (ten je také za patřičný obolus ochoten secvičit cokoliv) zdramatizovat záznamy policejních odposlechů mezi ředitelem NBÚ Marešem a Berkovými lidmi. Pan exprezident je totiž na „prorůstání politické a ekonomické elity bez potřebného právního rámce“ známý mezinárodně uznávaný specialista a po osobních zkušenostech s lidmi jako je třeba Kamil Kolek nebo Václav Junek by byla škoda jeho mimořádného talentu pro tyto „kauzy“ nevyužít.

Na druhé straně by to na rozdíl od Lábuse a Čtvrtníčka zas taková sranda asi opravdu nebyla.

***********************

Větrovec: „Vladimír (Šiša) tím, že postoupil, tak řekl, si tě tam vezme jako asistenta“

Harrangozo: „Tak to čumím“

Větrovec: „To nečum, to nech na nás“.

(Z policejních odposlechů členů „Berkova gangu“ týkajících se jejich pronikání do struktur Národního bezpečnostního úřadu).



Říkal jsem si, za co tak asi zastřelený podnikatel František Mrázek svým špičkovým policejním zdrojům platil? Nebo se ty výbušné policejní záznamy dostaly do ČT jen tak? Samy od sebe?

www.angle.cz