Neviditelný pes

POLITIKA: Bagáž si pražská ODS nese sama

4.6.2010

"Vycházející hvězda ODS", jak Janu Černochovou nazval v článku pro iDnes Jiří Kubík, říká na historickou prohru pražské ODS zcela otevřeně:

Zničil nás Topolánek.

Má pro to své vysvětlení, které již jednou nabídla na volebním kongresu na podzim 2008, hned po prohraných krajských volbách: „V půlce cesty můžeme zjistit, že náš průvodce si nevzal pohorky, mapu ani kompas, bagáž si neseme sami a ještě ke všemu mluví jazykem divošských ostrovanů. Namísto do cíle nás odvede na okraj propasti.“

Je škoda, že si paní Černochová všimla, že pražská ODS směřuje na okraj propasti, až po tom, co ji tam její průvodce zavedl. Dodnes si, jak se zdá, nepovšimla, že to nebyl ten průvodce, který mluvil jazykem divošských ostrovanů, ale ten, který hovořil velmi kultivovaně, starostlivě a sladce, ten, o kterém se domnívala, že je s mapou a kompasem a pohorkami zavede až na střechu světa.

Přehlédla při tom, že volby senátní a krajské, které ODS prohrála, pomohli prohrát i ti pražští kandidáti, kteří, rovněž zcela otevřeně, nebojovali proti oponentům, ale proti vlastní straně a jejím reformním snahám.

Přehlédla, že ztrátu důvěry pražské ODS zavinily megalomanské projekty pana primátora, jako byl ten olympijský, který stál hlavní město téměř dvě stě milionů korun v nákladech na zcela zbytečné studie a který uvolnil cestu změnám územního plánu znamenajícím miliardové zisky pro pozemkové spekulanty a spřátelené stavební firmy.

Přehlédla, že příčinou ztráty důvěry pražské ODS byly projekty jako Opencard, ve kterém se někde ztrácejí více než tři čtvrtiny miliardy korun, jejichž osud zůstává dodnes nevysvětlen.

Přehlédla, že za všemi těmito projekty stojí přátelé pana primátora - Janoušek, Hrdlička a pražská podnikatelská lobby.

Přehlédla, že pražskou ODS pomohla porazit i ona sama tím, že byla po celou dobu věrným hlasem Pavla Béma, jehož neprůhledné projekty celou dobu podporovala a se kterým objížděla regiony, aby připravovala cestu Topolánkovu pádu. Řadoví členové ODS se totiž na rozdíl od pana primátora a jeho spolubojovnice na pád vlády příliš netěšili:

"Tehdy jsem s Pavlem Bémem jako Topolánkovým protikandidátem na předsedu objížděla regiony, takže vím, jak na to členové reagovali: chodili za námi, aby to nikdo z těch lidí od pana Topolánka neviděl, a říkali, že by strašně rádi toho Pavla podpořili, ale že nemůžou, protože mají své lidi na tom či onom ministerstvu a že by o to přišli."

Paní starostka tak bojácná nebyla, a i proto byla za věrné služby odměněna místem na kandidátce pražské ODS do Poslanecké sněmovny. Hospodářské noviny, jejichž článek paní poslankyně přetiskuje na svých webových stránkách, tehdy psaly: "Když si loni v létě schválila pražská ODS sněmovní kandidátku, jeden z jejích hlavních architektů Tomáš Hrdlička si ji pochvaloval slovy: "Na trojce máme mladou, úspěšnou političku. A není jediná na volitelném místě, tím se může pochlubit málokterý region." Ženou, kterou vlivný podnikatel zmiňoval, byla starostka Prahy 2, šestatřicetiletá Jana Černochová. Ještě větší radost než Hrdlička měl druhý konstruktér kandidátky, primátor Pavel Bém. Černochová patří k jeho oporám, podobně jako další jména, která z Prahy míří do sněmovny: Jiří Janeček, Boris Šťastný nebo Jan Svátek."

Ne v půli cesty, ale až na jejím konci tentokrát postřehla, že tudy cesta nevede, a ze dne na den se (jistě jen úplnou náhodou právě v den kdy její primátor po propadáku v letošních volbách odstoupil z posice hlavy pražské ODS) stala hlasem reformy pražské ODS.

"Dneska už to však nevypadá, že by to tehdy ODS s primátorem Bémem v čele vytrhla. Jeho popularita šla rapidně dolů, jeho respekt uvnitř pražské stranické buňky vzal také zasvé: i on začal čelit různým kauzám neprůhledných stamilionových zakázek (Opencard), i on se začal chovat arogantně (prazvláštní nechuť vysvětlovat své spojenectví s podnikatelem Romanem Janouškem či časté výjezdy na exotické dovolené)," píše autor rozhovoru s novou pražskou reformátorkou Jiří Kubík.

Na to Jana Černochová jen pokrčí rameny: „Bohužel.“

Tento její povzdech representuje skutečný rozsah reformy, jak si ji představuje pražská ODS a její nadcházející hvězda.

Paní starostka a nová poslankyně se mýlí i tam, kde říká:

"...podpora ODS u veřejnosti se z 35 procent ve volbách v roce 2006 propadla na současných 20" a dodává: „To ještě díky změně lídra, protože s Topolánkem bychom byli někde na patnácti.“

Protože cituje průzkumy CVVM, použiji je i já. V posledním průzkumu před odstraněním svého předsedy Mirka Topolánka, v tom březnovém, měla ODS 25,5 procent. V prvním následujícím, v dubnovém, se odrazila změna ve vedení ODS. Podpora ODS klesla na historické minimum 19 procent. Do voleb si ovšem ODS polepšila. Její skutečný výsledek ve volbách nakonec byl 20,22 procent.

Odpověď na historický propad důvěry Pražanů ve stranu, která od svého vzniku Prahu vedla, je jednoduchá. Bém, Janoušek, Hrdlička, olympiáda, Opencard i zadlužení ve výši (ke konci roku 2008) 32,4 mld. Kč, jehož servis stojí Prahu více než 2 miliardy ročně*, to vše si zaslouží jen pokrčení ramen a povzdech.

"Bohužel."

Viníka máme hledat jinde.

"Zničil nás Topolánek."



zpět na článek