Neviditelný pes

POLITIKA: Babišův střet zájmů

3.12.2019

aneb Impeachment po česko-evropsku

Do Prahy dorazila finální verze auditu Evropské komise a podle „uniklých“ informací je Andrej Babiš i podle této verze ve „střetu zájmů“. Není lepšího důkazu o tom, že české právo už dle opozice nerozhoduje.

Již v čase vlády Bohuslava Sobotky byly pokusy o odstranění Andreje Babiše z české politiky. K tomu měla sloužit akce „Čapí hnízdo“ a dále Babišův střet zájmů. Poslanecká sněmovna přijala zákon, podle kterého musel Babiš převést svůj Agrofert do svěřenského fondu a Babiš tak učinil. Poté byl jistou dobu v záležitosti střetu zájmů klid a veškerá politika se točila kolem Babišova obvinění v kauze Čapí hnízdo. Vypadalo to v jednu chvíli z pohledu opozice nadějně, když státní zástupce nevyhověl Babišově žádosti o ukončení stíhání a se svou žádostí uspěl pouze Jaroslav Faltýnek a další tři obvinění. Pak však přišla „studená sprcha“. Po měsících zkoumání došel státní zástupce k závěru, že shromážděné důkazy nestačí k obžalobě Babiše a jeho rodiny z dotačního podvodu, a stíhání zastavil. Nyní běží posledních čtrnáct dní, kdy může nejvyšší státní zástupce toto rozhodnutí zvrátit v případě, že zjistí porušení zákona.

Česká opozice ale nesložila ve věci Babišova střetu zájmů ruce do klína. Na základě nového stanoviska Evropské komise k definici střetu zájmů z léta loňského roku proběhl v této záležitosti audit v Česku a v prvním, tak zvaném neoficiálním stanovisku, byl Babiš uznán ze střetu zájmů. Audit byl řešen na Ministerstvu pro místní rozvoj a byla v něm údajně rozporována každá věta. Těsně před vypršením mandátu Evropské komise pod vedením Jeana-Clauda Junckera byla do Prahy zaslána finální verze auditu, která podle Respektu vykazuje stejné znaky jako návrh. Babiš je ve střetu zájmu. Nyní se čeká na oficiální český překlad (to je taky zajímavá věc – člověka napadne, proč není odeslán už hotový český překlad a byla by splněna podmínka zahájení lhůty na vyjádření, která činí dva měsíce).

Opozice požaduje, aby Babiš rezignoval (občas se připouští i to, že rezignovat nemusí, pokud prodá Agrofert). Je to takový „impeachment po evropsku“. Mimochodem, i opozice Demokratické strany velmi často na počátku mandátu prezidenta Donalda Trumpa argumentovala tím, že Trump je ve střetu zájmů. Protože se ale vyšetřoval „ruský vliv“, tato linka boje s Trumpem nebyla hlavní. Nyní se vyšetřuje „ukrajinská linka“, což je nazýváno vyšetřováním v procesu impeachmentu.

Očekávám, že audit Evropské komise kromě konstatování o střetu zájmů navrhne i to, jakým způsobem by tento střet zájmů měl Babiš řešit. Těžko se tam bude navrhovat, aby rezignoval na funkci premiéra, to by jistě bylo přímé zasahování Bruselu do české politiky. Stačí, když rezignaci požadují čeští ne tak úspěšní politici. Co se zveřejnění týče, očekávám tak jak v minulosti, že celý text „unikne“ do médií podobně, jako unikl návrh.

Na podstatě problému české politiky se ale nic nezmění. Opozice dnes otevřeně sází na tlak z Bruselu a považuje zákon „lex Babiš“ za bezcenný kus papíru. Není lepšího důkazu, že opozice souhlasí s podřazeností českých zákonů vůči pravidlům Evropské komise. I to je zpráva pro české voliče – víme, kdo je kdo.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek