Neviditelný pes

POLITIKA: Babišův největší omyl

24.10.2020

aneb Zemanův Prymula ve vládě končí

Před několik týdny jsem napsal, že Roman Prymula stáhne celé hnutí ANO do bažin průměrnosti a že Andrej Babiš udělal velkou, hrubou chybu, tím, že si nechal od prezidenta Miloše Zemana „poradit“ a donutil Adama Vojtěcha k rezignaci. Od počátku bylo zřejmé, že Zeman volbou Prymuly způsobil Babišově vládě nejedno bolení hlavy. Bez toho, aby s členy vlády cokoliv projednal, se Prymula pustil do práce a do měsíce jsme se dopracovali k uzavření ekonomiky v tom samém duchu jako na jaře. Vláda se stala jenom loutkou v rukách ministra zdravotnictví. Nicméně první průzkumy preferencí politických stran naznačily, že hnutí ANO ztrácí rapidně na podpoře. Během měsíce spadlo absolutně o 5 %, což je propad v počtu voličů o neuvěřitelných 17 %!

Předseda poslanců klubu ANO Jaroslav Faltýnek tak zřejmě jednal s Prymulou o tom, co by měl zlepšit v komunikaci s veřejností, aby procentíčka dále nepadala. Jenže byl špehován fotografem Blesku, který přinesl snímky, že Prymula s Faltýnkem jednali v uzavřené restauraci, a nachytal oba na ulici bez roušek a v autě s řidičem bez roušek. Babiš toho využil, a protože už dávno ví, že Prymula ve vládě byla jeho obrovská chyba, vyzval ho k rezignaci. Ten to odmítl s tím, že ho musí Babiš odvolat sám. To je jen potvrzením situace – Prymula je Zemanův člověk a na Babiše od počátku z vysoka kašle. Všichni členové vlády za ČSSD vyzvali ministra k odchodu z vlády. Jan Hamáček nevyloučil ani to, že by všichni ministři za ČSSD mohli vládu opustit. Ministr školství Robert Plaga se za Prymulu omluvil s tím, že jeho jednání je špatným příkladem pro děti.

Babiš odjel za Zemanem do Lán jednat o odvolání Prymuly. Zeman k tomu údajně neviděl důvod. Babiš po jednání oznámil, že prezident akceptoval jeho návrh na odvolání ministra s tím, že kandidát na uvolněný post bude prezidentem přijat v úterý a příští čtvrtek bude nový ministr uveden do funkce. Babišovi se tak podařilo se Zemanem dohodnout Prymulovo vykopnutí z vlády. Jediná věc je tak jistá – vyznamenání Prymuly Řádem Bílého lva bylo odloženo o rok a nyní je téměř stoprocentní, že žádný řád nedostane.

Jmenování Prymuly do pozice ministra zdravotnictví jen potvrdilo, že jeho „nekomunikativnost“ (přeloženo do češtiny: na všechny kašlu, důležité je jen to, co si myslím já) je jen autoritářský egocentrismus. Tento autoritářský způsob mě dokonce vedl k tomu, že jsem vládu označil adjektivem „Prymulova“. Babiš nad ní zcela ztratil kontrolu.

Na tiskové konferenci po jednání u prezidenta Babiš apeloval na to, abychom dodržovali pravidla tak, aby Vánoce mohly proběhnout „normálně“. Osobně doufám, že nový ministr zdravotnictví bude jiný a rozumný. A snad ta opatření budou postupně zrušena. Tím prvním by měl být návrat dětí do škol tak, jak ještě Prymula avizoval, tj. 3. listopadu.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek