19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Babišovo ANO dál výrazně dominuje

4.12.2018

Politická situace se ani po aféře únosu syna Andreje Babiše nezměnila. I průzkum pro ČT ukázal, že aféra preferencemi ANO směrem dolů nezamávala, roste i podpora Pirátů a ODS, ostatní strany směřují k hranici vstupu do sněmovny.

Aktuální výsledek průzkumu společnosti Kantar CZ pro ČT ukázal, že se formují tři strany, které mají vyšší preference než 10 %, a to hnutí ANO, Piráti a ODS. Komunistům, lidovcům, sociálním demokratům a SPD přisuzuje tento průzkum 5-6 %.

Podpora Pirátů roste od voleb nejvíce, a Piráti se tak usazují na druhém místě. ODS od voleb také posílila, podobně jako hnutí ANO. Ostatní strany většinou oproti volbám 2017 zaostávají. Máme-li věřit průzkumu Kantar CZ, SPD doplatila na společný postup s dalšími opozičními stranami proti vládě. Její preference jsou nyní na polovině jejího volebního výsledku z podzimu 2017. Dále ale padají i preference levice, tj. KSČM a ČSSD. Obě strany se už musí také bát, zda by se v nových volbách vůbec dostaly do sněmovny. Předčasné volby za této situace by proto mohly poškodit zejména menší strany. Voliči se evidentně stále jasněji vyjadřují tak, že se pomalu přiklánějí ke stranám s preferencemi nad 10 % a opouštějí malé strany. Vládní ČSSD přestála hlasování o nedůvěře vlády „za bukem“ a voliči to nijak neocenili. Preference ČSSD jsou přesně na hranici vstupu do sněmovny.

Z průzkumu jedné společnosti nelze samozřejmě odvozovat příliš velké závěry. Je nutné vyčkat i průzkumů dalších společností, jako CVVM a STEM. Osobně vidím v české politice obdobný trend, který pozorujeme v Německu. Tam nyní po volbách do Bundestagu na podzim loňského roku také nejrychleji roste opoziční strana Zelených, na rozdíl od nás tam ale ztrácejí obě vládní strany, a to jak CDU/CSU, tak německá sociální demokracie SPD. Piráti mi ostatně připadají v ekonomické politice stejně nečitelní jako Zelení.

Proč Babišovo ANO v preferencích neklesá a naopak ještě dokonce proti volbám 2017 posiluje, je trapnou vizitkou práce opozičních stran. I když by politickým stratégům opozice (jsou-li?!) mělo být dávno jasné, že s útoky na osobu Andreje Babiše či jeho rodinu nelze uspět, stále na Babiše vytahují právě tuto kartu. Trestní stíhání považují příznivci Babiše stejně za vykonstruované ze strany bývalého Sobotkova vedení ČSSD a aféru kolem Andreje Babiše juniora za nechutnou či hyenismus tak, jak o tom hovořil Babiš i prezident republiky. Babiš jednoznačně těží i z toho, že ho vysoká politika baví. A i když to zdaleka není žádný vynikající rétor, jeho projevy se cíleně obracejí na jeho voliče. Moc dobře totiž ví, že pokud se nepochválí sám, nikdo to za něj v médiích neudělá.

Nový pokus kritizovat Babiše za „obludný střet zájmů“ s tím, že Česku hrozí vracení dotací pro firmy v holdingu Agrofert, je opět ze stejného soudku. Babiš se brání tím, že „lžou i zahraniční média“. Je vůbec groteskní, jak se situace kolem Babiše a jeho mediální kritiky podobá mediálnímu obrazu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zatímco se americké i české ekonomice daří, jak česká antibabišovská média, tak americká antitrumpovská média vypouštějí do světa kritické zprávy o střetech zájmů obou politiků, jejich stylu komunikace apod.

Pokud se česká opozice nezmůže na respektovaného a uznávaného vůdce, zejména to platí pro českou pravici, budou voliči stále tápat ve tmách. Piráti při vší úctě k jejich internetové zdatnosti nemají jasný ekonomický program. Prosadili sice na pozici primátora Prahy svého člověka, ale to i proto, že jejich koaliční partneři jsou na tom personálně ještě hůře než oni.

I ODS by si měla být vědoma, že odpor k EET není to samé, co odpor k poplatkům ve zdravotnictví. Stavět svůj ekonomický program na tom, že po případném uchopení moci bude EET zrušeno, je málo. Zvláště pak i proto, že EET se týká relativně malého počtu podnikatelů, zatímco poplatky u lékaře se tak či onak dotkly každého voliče.

Zdá se tedy, že stále platí, čím víc opozice do Babiše tluče, tím odhodlaněji ho jeho voliči a voličky podporují. Není to „natruc“, jak jsem četl, ale „navzdory“. V této situaci tedy nic nenutí hnutí ANO měnit svého guru, když preference nevykazují zásadní pokles, naopak naznačují mírné zlepšení. Opozice tak stále tápe a neví si s fenoménem Babiš evidentně rady.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz