24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Babišovi ministři aneb Proč zrovna Blatný?

Málokdo si téhle věci všímá, ale je naprosto charakteristická a pro současný způsob vládnutí takřka definiční. A jmenování nového ministra zdravotnictví, stejně jako toho předcházejícího, jednoměsíčního, to znovu potvrzují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Szirotný 3.11.2020 21:58

Kdo není zaslepený nenávistí k Babišovi, má i jiný pohled. A sice, že Babiš sází na odborníky více než na politiky, kteří můžou být ministry čehokoliv. Typickým příkladem je ministryně financí. Celý svůj profesní život pracovala pro stát v oboru financí. Prošla si celou hierarchií od okresu až na samý vrchol. To je špatně ? A teď ministr zdravotnictví ... měl se jím stát nějaký politik z ANO jen proto, že je politik ? Celý ten příspěvek je prostě hloupý. Buďme rádi za ministry kteří rozumí svému resortu. Politiků pro jakékoliv použití tu máme i tak dost.

P. Brich 3.11.2020 18:25

Bingo, pane Štěpánku!!R^

M. Valenta 3.11.2020 11:22

Je zajímavé, že Štěpánkovi stále nedochází, proč se tandem Babiš/Zeman po vzoru Orbana a Kaczinského snaží už roky ČT zpacifikovat.

P. Brich 3.11.2020 18:27

Vy jste nějakej informovanej:-)

P. Szirotný 3.11.2020 22:02

ČT nepotřebuje zpacifikovat. ČT by potřebovala zejména v oblasti zpravodajství konkurenci. Na ČT24 se již nedá dívat. Za dopoledne 3x stejné pořady z předchozího dne, např. O objektivitě ani nemluvím.

J. Moravec 3.11.2020 10:16

Pořád nevím kde je problém. Má předsedá vlády právo sestavovat svůj tým? Je předseda vlády zodpovědný za svůj tým? Budou příští rok demokratické volby? Pořád nevím kde je problém.

P. Kmoníček 3.11.2020 10:53

Ke Štěpánkovým názorům mám dost často dost výhrad, ale tady s ním souhlasím. A pane Moravče, zkuste si názor pana Štěpánka přečíst ještě jedou, raději dvakrát, a zapřemýšlet o obsahu. Možná pochochopíte o jakém problému je hovořeno.

J. Moravec 3.11.2020 11:03

Možná je tam něco mezi řádky pane Kmoníčku na co já vskutku nemám. Asi tak, nepamatuji se že by všichni bývalí ministři zdravotnictví byli známými politiky a odborníky.

J. Kadeřábek 3.11.2020 16:52

Stojíte si na vedení? Štěpánek jasně říká, že nominanti na ministry všech předchozích vlád byli lidé známí, v politice účastní a jejich názory byly veřejnosti známé. Babiš vytáhl z klobouku jakéhosi Blatného stejně jako mohl vytáhnout jiného primáře z Dolní Horní. Nic o něm nevíme, jen nám média sdělila, že se jedná o čestného a mravního muže což vzápětí sám popřel, protože kdo podepíše petici proti Babišovi a pak mu jde sloužit je bezcharakterní hajzlík.

J. Moravec 3.11.2020 18:08

Asi na tom s tím vedením nebudete lépe pane Kadeřábku.

F. Navrátil 3.11.2020 9:08

Jako vždy Štěpánek klouzá po povrchu věcí a událostí. Ve Velké Británii musí být ministr poslancem proto, že se zde historicky vyvinula "diktatura" parlamentu. Ve skutečnosti je to ovšem tak, že ministr pouze ukládá politické zadání, ale ve skutečnosti výkon vlády mají na starosti tajemníci ministerstva, tedy nevolení úředníci. Pokud přijmeme koncept, že demokracie stojí na třech sloupech, tedy moci zákonodárné, výkonné a soudní, pak spojení funkce poslance a ministra je střetem demokratických zájmů.

J. Vorlický 3.11.2020 12:36

Ano, tři sloupy, na kterých demokracie stojí. Správně. Ovšem, co jsou to demokratické zájmy? Takový pojem neznám.

Hlavním úkolem parlamentu v Británii je určování chodu státu prostřednictvím jím vydávaných zákonů, vláda s jí podřízenou, ale nikým nevolenou -jen státem zaměstnanou - civil service pak vládne v soulady se těmi zákony a jen se souhlasem parlamentu, a v případě sporu při výkladu zákonů, moc soudní rozhoduje, kdo má pravdu. Základem celého systému je pak vzájemný respekt těch tří mocí; v tom je celý vtip věci. Každá moc si musí hledět jen svého a respektovat zcela dvě ostatní. Jinak je po demokracii.

Jak poslanec a zároveň ministr může znamenat ,střet ́ zájmů, demokratických? Tím, že on jako občany zvolený poslanec smí hlasovat o důvěře vládě, které je on sám členem a kterou podporuje? On nesmí porušovat zákony ve své funkci a o tom, zda on a jeho kolegové z vlády budou vládnout, rozhoduje Parlament.

D. Polanský 3.11.2020 8:48

Bohužel Blatný se odkudsi vynořil. Ani nevíme proč. Dokonce tvrdí, že se o politiku nezajímá. Tak to jsme tu ještě neměli.

V. Církva 3.11.2020 8:14

Bohužel nebo bohudík. Vláda odborníků má svoje pozitiva i negativa. Ale je pravda, že vláda nedělá jen pragmatická rozhodnutí, ale politiku.

Koho místo Blatného měl Babiš na ministerstvo dát? Třeba Faltýnka? Ten je mazaný dost. Nebo koho?

Nechme Blatn0ho tam kde je a ať se předvede.

D. Polanský 3.11.2020 8:50

On se sice nepředvede, ale zase nebude první, co se nepředvedl. Takže ho nechme, ať si toho ministra užije, je to jenom na pár měsíců.

V. Kain 3.11.2020 17:55

Pokud se bude situace zlepšovat samozřejmě ne prací Blatného ani Babiše prostě bude na ústupu,tak opět uvidíme v první lajně drzý ksicht Babiše jak bude chtět slíznout smetanu.

M. Veleba 3.11.2020 6:32

Moc pěkný článek. Pan Štěpánek je muž dvou tváří, to když píše o ČT anebo jiných tématech. Dnes výtečně...

M. Němec 3.11.2020 5:52

Já jsem se chtěl zeptat, Štěpánek, jestli už pracuješ ve studiu na kolekci nových písní pro vánoční album ?

Nebo nejsou tintili ?

J. Pankovic 3.11.2020 5:51

Tak teď jsem něco nepochopil.

Komunisti byly špatní, protože místo skutečných odborníků všude cpali svoje soudruhy, že?

Proto sme chtěli vládu odborníků. Tak si tam strany cpali svoje odborníky, nebo "odborníky":-)

A protože Babiś nemá dost odborníků v ANO, tak místo stranických trafik tam dá někoho "cizího" , nesoudruha, "kdejakeho odborníka z ulice"...

...a to je jako špatně ??

Má z těch ministerských postů udělat trafiky pro pravovêrnê ANOnisty?

Takhle ste to myslel, pane Štěpánku ???

R. Langer 3.11.2020 7:46

No, on ten zásadní problém je hlavně v tom, že ti "oborníci" jsou v podstatě úplně stejní komouši, co tam byli dřív. ;-D

V. Církva 3.11.2020 8:16

TAk Blatný není politik ani komunista.

J. Vorlický 3.11.2020 8:12

K: J Pankovic, 3.11.2020, 5:51

Zkuste to pochopit tak, jak to autor napsal: o lidech, kteří tvoří vládu republiky, bychom toho jako občané republiky měli vědět co nejvíce. Už jen proto, abychom věděli jak si v životě stojí. I proto jsou volby. Myslím volby demokratické, ne jako za minulého režimu. Se vší úctou, pan Blatný je kdo? Kdo o něm před pár dny slyšel? To by mohlo za chvíli dopadnout tak - možná, že to už tak je - dosadit do vlády třeba kozu (tu s rohama, pan prezident ji odklepne, než si toho všimnem), dát jí masku toho či onoho, sako a kravatu a třeba brýle a nazvat ho (kozu) odborníkem a hej presto máme ministra! A když bude mečet, jak šéf chce, tak tam zůstane a když ne, tak se půjde pást a masku dá pan šéf další koze. To by vám připadalo ok?

J. Pankovic 3.11.2020 10:01

Obávám se, že i koza rohatá by byla lepším ministrem než takový Petřìcek. To pak musí dělat zahraniční politiku kdejaký starosta z Řeporyjí :-)

J. Kadeřábek 3.11.2020 16:58

Ministr je politická funkce viz Parkanová nebo Metnar v obraně. Je ovšem dobré, když kromě politických intrik má i nějaké ponětí o tom co řídí a hlavně má organizační schopnosti.

K. Kovařovic 3.11.2020 5:14

Pane Štěpánku. Mmy to máme jinak, protože "kluci co spolu mluvili" ta tak chtěli a tak to zařídili. Proto to tak u nás vypadá (nevypadá) a u Moravce se mluví o rozpadu státu !

P. Hatina 3.11.2020 2:55

Bohužel všechno špatně - a teď za koro krize to je úplně tragédie.

Ono totiž, dosavad obvyklý postup, byl že je nějaký problém v rezortu. načehož ho ministerstvo zanalyzuje, a vypracuje odborně podložený návrh (nového či změny) zákona. Což dělá poměrně dlouho (s nějakou mírou kvality) , řadu měsíců. A až pak to dostane ministr, ten by si to měl prostudovat - a jestli je sám v oboru a odborník, výhoda pro něj, že sám ví co jde a co nejde. Až pak ten návrh přinese do vlády.

Zatímco, dnešní "nouzový postup " je ten, že je nějaký aktuální problém, o ten se několik hodím hadá pár bossů ve vládě, a okamžitě své "dohádání" běží vyhlásit na tiskovku jako platné pro celý stát a jeho občany - už od příštího rána. Tak potom je spíš bordel , do kterého by se ti skuteční odborníci vůbec neměli nechat zatahovat.

V. Koreis 3.11.2020 1:30

Tady v Austrálii to máme stejné jako v Británii. Ministr je členem parlamentu za vládní stranu, buď poslanec nebo senátor. Myslím, že z autorem uvedených důvodů je to dobrý systém.