28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Babišova dobrota

Zpozorním vždy, když nějaký nováček vtrhne do veřejného života, všechno zkritizuje, jasnozřivě rozkryje všechen šlendrián a korupci, vítězoslavně demaskuje hašteření politiků i mnoucí se ruce lobbistů.... a jako řešení nabídne snahu o "spravedlivější společnost, funkční a právní stát" a "zákony, které povedou k omezení dosavadního politického marasmu, zabrání rozkrádání státu, zvýší všeobecnou transparentnost a efektivitu veřejné správy a umožní začít používat při správě státu zdravý rozum."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Dubanová 17.11.2011 4:33

že neexistuje způsob, píšete?

"Neexistuje efektivní způsob, ani s pomocí zákonů, jak donutit státního úředníka k používání zdravého rozumu. A nejen úředníka". Dovolila bych si poněkud opravit Váš chybný názor, co takhle - "lempla" úředníka vyhodit z úřadu, to jste nikdy neslyšela?? - že člověk, který ODMÍTÁ PRACOVAT(jak se sluší a patří)AČ JE PLACEN a dokonce penězi Z DANÍ LIDÍ - může být za evidentní "LEMPLOVSTVÍ" naráz NEZAMĚSTNANÝ??

Je zajímavé, že to co jste zmiňovala, ŽE co si DOVOLÍ úředník - či jiný pracovník, VE STÁTNÍCH SLUŽBÁCH( kde je to, dle Vás, skoro samozřejmé) - by mu u soukromníka NEPROŠLO, CO JE ŠPATNĚ??

J. Urban 15.11.2011 18:44

Pan Babiš může mít jen dvě motivace,

proč chce vstoupit do politiky. Tou první je, že už si NECHCE kupovat politiky. Raději si koupí občany, populistickými kecy a levným pivem či párkem - z jeho vlastního impéria - a bude tu "politiku" (ve svůj prospěch) dělat sám. Tou druhou možností je, že korupční požadavky modrooranžové chobotnice už jsou tak veliké, že už si politiky kupovat NEMůŽE (tomu by nasvědčoval i jeho vlastní výrok, že Topolánek s Dalíkem přidali tři nuly - kde dříve stačilo 500 tisíc, jde dnes o půl miliardy - vzpomeňme causu Drobil, že).

V. Němec 15.11.2011 17:05

Začít u sebe

Začít u sebe je dobrá rada. Ti pořádní to dělali a dělají vždy a za každého režimu. Ti nepořádní na to neslyší. Na ně platí jen tresty.

R. Misák st. 15.11.2011 10:58

Díky,

velmi pěkný článek.

M. Freiová 15.11.2011 10:39

Já mám spíš dojem,

že existuje jedna prostá motivace, jak přimět úředníka, aby se snažil: strach o místo. Pokud se skutečně podaří státní aparát zeštíhlit, bude se nezeštíhlený zbytek víc snažit.

V holandském Hilversum jsem navštívila městský úřad kvůli naprosté prkotině: měli tam po městě vylepený roztomilý plakát, a já ho chtěla pro děti. Žasla jsem, jak kvůli takové hlouposti  začali úředníci kmitat, aby mi ještě jeden exemplář našli. Zjevně si vážili své práce.

Jinak se mi ale nelíbí to zobecňování ("úředníci"). Letos jsem kvůli úmrtím v rodině několikrát navštívila soudy na Praze 5, jednala jsem převážně s úřednicemi, a všechny byly ochotné a vstřícné. Takže jak kde.

mf

mf

M. Vondráček 15.11.2011 10:30

m

Základním problémem já vidím "příliš mnoho státu " , a z toho plynoucí chování politiků a státních úředníků.

R. Langer 15.11.2011 10:22

Zajímavá myšlenka!

takže "Lidé si musí sami uvědomit, že tam nahoře sedí pouze jejich reprezentativní vzorek, oni sami - včetně jejich nejhorších vlastností. Dokud budou mít lidé tendence vyhazovat odpadky do příkopů, šulit sociální systém, házet se marod kvůli melouchům, jezdit bez pásů a telefonovat při tom, budou to dělat i ti nahoře, jen adekvátně k získanému vlivu."

Výborně, nebylo by tedy lepší uvedené činnosti legalizovat, místo jejich kriminalizování, pokud si tento stav dle vašeho názoru většinová společnost evidentně přeje? Tedy kromě toho vyhazování odpadků do příkopů, to dělají jenom prasata, ne lidi.

P. Schuh 15.11.2011 9:24

Že by diktatura ?

Co se nám vlastně snaží autorka sdělit ?:

"Neexistuje efektivní způsob, ani s pomocí zákonů, jak donutit státního úředníka k používání zdravého rozumu."

Snaží se naznačit, že demokracie tady opravdu nefunguje, ale že nám vládne diktatura vládní mašinerie ?

K. Janyška 15.11.2011 8:54

Také vždy zpozorním. Nováček v politice je jako slon v porcelánu a také to tak vždy dopadne... Dzp.

V. Skalová 15.11.2011 0:51

Ad "podnikatelé zaměstnávající tisíce lidí a platící daně v desítkách milionů "

Dnes  na čt24 u Veselovského byl ekonom, který upozornil, že se sice mluví o miliardových ziscích Babišových podniků, na druhé straně má ale i dluhy v řádech desítek miliard.

J. Stejskal 15.11.2011 0:29

No, já nevím kdo jste,

že máte ve všem jasno, ale patrně to budou spíš jakési studentské dojmy. Mohl bych tady komentovat Vaše poměrně vratké argumenty, ale bylo by to k ničemu. Jen by mě zajímalo, jak jste přišla na to, že "Neexistuje efektivní způsob, ani s pomocí zákonů, jak donutit státního úředníka k používání zdravého rozumu. A nejen úředníka." To jste si vymyslela, že? Nebo jste se ještě nesetkala s úřady někde jinde než u nás, či v Rumunsku.

Vlastně máte můj obdiv, jak dlouhý článek se vám podařilo napsat. Jo, a taky bych se rád zeptal proč "hokynář"? K odpovědi byste mohla přidat stručný seznam, co jste dokázala vy.

V. Hošek 15.11.2011 6:55

Re: No, já nevím kdo jste,

Nějaký pátek života mám za sebou, ale vše co možné studentce vytýkáte mě se líbí. Zejména to oslovení celkem sedí, ačkoliv by mne toto oslovení nenapadlo, ale když dám do kontextu tu jeho poslední exhibici, tak musím možnou studentku pochválit za postřeh.

P. Lenc 15.11.2011 8:30

Re: No, já nevím kdo jste,

Naprostý souhlas.To děvče to má v hlavě srovnané.

J. Stejskal 15.11.2011 9:19

Re: No, já nevím kdo jste,

No, tak jsem vám to ktomu obdivu aspoň seřadil.

J. Ráž 15.11.2011 0:08

Proč "hokynář"?

Podle Vás jsou podnikatelé zaměstnávající tisíce lidí a platící daně v desítkách milionů pouhými hokynáři? To jste, milá dámo, střelila kozla a pěkně do zadku!

V. Heidlerová 15.11.2011 0:32

Re: Proč "hokynář"?

Je pravda, že slovo "hokynář" příliš výstižné není. Ovšem zjevení se páně Babišovo na televizní obrazovce jako lídra vnášejícího do politické atmosféry "čerstvý vzduch", byl pro mne šok.  Podivná figura hovořící podivnou směsicí jazyků, nepříliš inteligentní vystupování,  osočování bez důkazů - což několikrát zdůraznil "důkazy nemám, ale mám svědky" -  prostě bylo to hrozné zjevení jakéhosi avanturisty, který potřebuje vstoupit do politiky i za cenu frází, které chce lid obecný slyšet. U nás se tomu typu lidí říká "t´ápala", prostě plantá, "tápe" to, co je možno slyšet po hospodách, ale projev solidního kritika současného stavu věcí, to rozhodně nebyl. Žvásty bez důkazů, snůška klepů - jen bych chtěla vědět, jak čistý štít má onen novodobý hrdina , když si dovoluje se takto navážet do lidí, jež mu nejdou pod fousy.  Byla jsem jeho zjevením tak otřesena, jak kdysi, když jsem slyšela mektat Mečiara.

R. Langer 15.11.2011 10:33

Re: Proč "hokynář"?

Hmm, v obecné rovině máte pravdu, ale člověk, který si proloboval zákon o povinných přísadách do paliv a vlastnící největší fabriku na biolíh v zemi mi jako důvěryhodná osoba rozhodně nepřipadá. Že by při tom myslel na zaměstnance, aby měli práci si zrovna nemyslím. Ono si málokdo uvědomuje, kdo pan Babiš vlastně je. Jenom skáčou na to pozlátko jeho prázdných slov. :-P