28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Babiš, Zeman a arogantní ANO

12.4.2019

Zatímco před druhým zvolením potřeboval Miloš Zeman podporu Andreje Babiše, jako představitele nejsilnějšího politického subjektu, při pozdějším jmenování premiérem trestně stíhaného Babiše se karta obrátila, bez Zemana by nemohl být nikdy premiérem a spojení se utužilo.

V těchto dnech, zdá se, opět potřebuje spíše Babiš Zemana. Minimálně proto, aby se neoslabilo hnutí ANO odchodem Jaroslava Faltýnka kvůli vyšetřované aféře s firmou Kapsch, na čemž ale nemůže mít zájem ani Zeman.

To je zřejmě i důvod, proč Zeman neodvolá šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje dřív než padne pravomocný rozsudek, a zpochybňuje roli Transparency International, která zároveň upozorňuje kromě Rafaje i na korupci hradních úředníků... Babiš sice veřejně jednání pana Rafaje odsoudil, ale ve skutečnosti musí být za tento krok vděčný, odvolání Rafaje by mohlo způsobit dominový efekt a mohlo by dopadnout i na Faltýnka. Na to již upozornil v komentáři Jiří Leschtina.

Ale i tento prezidentův krok posilující současné rozložení sil na politické krajině je výhodný pro oba partnery. A nejen proto, že se Faltýnek stará Babišovi o parlament, ale i proto, že o panu premiérovi ví nejvíc, a kdyby Faltýnkovi hrozilo rychlé vyšetřování a následně vysoký trest, mohl by začít mluvit. To se ovšem nehodí ani Zemanovi, protože kdyby oslabilo hnutí ANO, mohly by další politické subjekty, zvláště ODS, která se vůči prezidentovi i premiérovi v poslední době radikálně vymezuje, ohrozit i jeho.

Dosavadní bezvýsledné handrkování by mohlo narušit asi jen důkladné vyšetřování kauzy Faltýnek, které může - hlavně díky odposlechům či záznamům ze sledování - přijít s novými skutečnostmi, zvláště když z odposlechů tradičně něco unikne na veřejnost. Od lidí, kteří o ovlivňování tendru na mýtné něco vědí, jak ukázalo středeční druhé slyšení ve Sněmovně, se nikdo nic nedověděl: ministr dopravy chyběl a pan Faltýnek odpovídal velice skoupě. Ostatní poslanci za ANO důležité otázky arogantně odmítali a Faltýnek se těm, kteří je kladli, suverénně vysmíval. Ke změně chování by mohli donutit ANO jen sociální demokraté, kteří se zatím drží stranou, kdyby vyzvali ANO k jednání o vystoupení z koalice.

Jenže v celém případu je ještě jeden háček: podezření z porušení zákona o veřejných zakázkách, které se týká Faltýnka, se může dostat na trestní rovinu jen tehdy, když kriminalisté mu prokáží úmysl, že schválně domluvil výhodu při zadání veřejné zakázky, a to není nikdy jednoduché. Navíc Babiš sám moc dobře ví, že prokazování úmyslu v kauze Čapí hnízdo se táhlo déle než tři roky až do tohoto úterý, protože ani tam nestačilo to, že převedl firmu z Agrofertu na své příbuzné, ale policie musela rovněž prokázat, že tak učinil úmyslně jen proto, aby dostal dotaci ve výši 50 milionů korun, která byla určena jen středním a malým firmám.

Jestli žalobce postaví premiéra v blízké době před soud, teprve uvidíme, protože ve hře může být i žádost státního zástupce či advokátů o došetření. Jen spekulace o milosti od prezidenta jsou nejspíš neopodstatněné, protože tento stav, který Babiše oslabuje, je pro prezidenta výhodný.

(Napsáno pro ČRo Plus)

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel