25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Babiš v Glasgowě začal volební kampaň

9.11.2021

Předseda vlády nikdy na jednání EU nedokázal razantně vystoupit proti zeleným plánům. Odvahu sebral až po prohraných volbách. V Glasgowě však vystoupil s velmi rozumným projevem.

Byla už to taková nemilá tradice. Andrej Babiš před jednáním vrcholných politiků EU se v Praze bil v prsa. Prohlašoval, jak se v Bruselu či jinde nedá a bude se brát za zdravý rozum proti požadavkům zelených fanatiků. Jenže nakonec na žádném jednání nic takového nepředvedl. Naopak, co bruselská kamarila chtěla, to podepsal. Dokonce tvrdil, že věta o tom, že některé státy mají ve svém energetickém mixu jádro, je jeho vítězstvím, které znamená, že EU přestala jádro ostrakizovat. Zkrátka, bez ohledu na to, co říkal doma, venku sklopil uši a odkýval, co se po něm z Bruselu chtělo. Proč, to ví jen on sám.

Leč ve skotském Glasgowě vystoupil s projevem zcela jiného druhu. S takovým, který jsme od něj marně čekali před tím, než se unijní soudruzi po hlavě vrhli do zeleného dobrodružství a jež on podepsal také. Jeho projev si můžete přečíst například zde. Nepatříte-li mezi členy zelené církve bez schopnosti vnímat i jiné, než zelené informace, nenajdete v Babišově vystoupení nic špatného. Všechna varování sedí. Jen s tím měl přijít asi o dva roky dřív a pak to nekompromisně hájit. Co jej mohlo přivést k takové proměně?

Domnívám se, že volby. Jak ty prohrané letošní, tak ty příští. Ať už prezidentské, nebo parlamentní. V letošní kampani se problematice Zeleného údělu věnoval především tehdy, když se vymezoval proti probruselským a zeleným Pirátům. Ovšem po volbách si jeho tým uvědomil, že tuhle kartu je potřeba hrát dál. Protože ceny energií se hnuly, ba vystřelily, vzhůru. ČEZ již ohlašuje růst cen o polovinu a o třetinu u plynu a elektřiny. A Andrej Babiš musí dobře vědět, že to není zdaleka poslední růst cen, protože bruselské požadavky (kterým sám otevíral cestu) budou zdražovat a komplikovat v následujících letech většinu oblastí našeho života.

Nová vláda je přitom spíše prounijně nastavená a budoucí předseda vlády Petr Fiala dlouhodobě považuje Green Deal za hotovou věc, proti které se nemá smysl stavět. Takže za čtyři roky to bude on, kdo bude v očích veřejnosti odpovědný za ty díry v rodinných rozpočtech, které dosavadní Babišovo couvání umožnilo. Jenže to už si spousta lidí nebude pamatovat. A Babiš se bude moci odvolávat na to, jak on už tehdy, v Glasgowě, vystoupil s kritickým projevem, který mu pochválili i lidé od energetiky. A pokud bude kandidovat na prezidenta, bude se na to odvolávat také. Protože on nás před tím přeci ochrání!

Z hlediska jeho volebních záměrů jde samozřejmě o zcela správný krok. Z hlediska obyvatel České republiky je to však mrzký krok. Andreji Babišovi totiž nezačalo najednou jít o bezpečnost české energetiky. Jde mu jen o to, aby byl za dva či čtyři roky zvolen. Pak bude zase úplně klidně zase pár let v Bruselu kývat na všechno, co si tam vymyslí.

Ale jako volební kampaň to nemá chybu.

Převzato z webu iUhli.cz