19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Babiš, nebo Bartoš?

14.4.2021

Václav Klaus poskytl rozhovor pro MF DNES. V něm kritizuje ČPS - piráty – jako stranu extrémně levicovou. A klade otázku – je lepší Babiš, nebo Bartoš?

Václav Klaus, první premiér samostatné České republiky, je na rozdíl od svého stejnojmenného syna plný energie. Politika ho evidentně zajímá a vyjadřuje se k vývoji české politiky stále. Pod titulkem „Fiala to opravdu neumí“ komentuje v MF DNES situaci české pravice jednoznačně tvrdou kritikou. S tím dle mého soudu lze jen souhlasit – bohužel, dodávám.

Petr Kolář na iDnes.cz ale vypichuje i další problém, který Klaus v rozhovoru komentuje. ČPS – piráty - považuje totiž Klaus za extrémní levici, které „razítka nevadí“- tedy pokud jsou elektronická. Situace je podle něj před letošními parlamentními volbami tak alarmující, že i někteří odpůrci současného premiéra Andreje Babiše vidí hnutí ANO jako menší zlo než Piráty. „Jestli dneska vzniká varianta Babiš versus Bartoš, tak mě víc a víc lidí píše dopisy ve smyslu: No, tak v tomto kontextu je lepší Babiš než Bartoš. Uvědomuji si to tak, že to řada lidí prokoukla a začíná si hrůzu toho rozhodnutí uvědomovat,“ řekl bývalý český prezident.

Pod článkem je anketa pro čtenáře, z níž uvádím stav 12.4.2021 večer.

Babiš, nebo Bartoš?

Tento výsledek není tak překvapující, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jednak je ovlivněn zcela jistě tím, že ti, kteří Klause tak zvaně „nemusí“ a nefandí ani Babišovi, si článek nepřečtou a nehlasují. Nicméně, zejména má generace, pro kterou byl pád komunismu v Česku vysvobozením z izolace, dala v roce 1992 ve volbách obrovský mandát Klausem založené ODS a v Česku se fakticky začaly realizovat kroky vedoucí k privatizaci. Právě Klausova vláda uvolnila cestu jak pro podvodníky typu Viktora Koženého, tak pro skutečné podnikatele, jakým byl Petr Kellner, který nedávno tragicky zahynul v Kanadě. Těch skutečných podnikatelů nakonec bylo naštěstí mnohem víc než podvodníků Koženého střihu. Právě moje generace dala mandát Klausovi, aby ho po pěti letech vystřídal v premiérském křesle dnešní prezident Miloš Zeman. Zeman se ve vysoké politice kupodivu udržel do současnosti, Klaus z ní po druhém období prezidentské funkce odešel.

Klausovi sice bude v červnu osmdesát let. Stále se však udržuje ve výborné kondici. Já na otázku, kterou „nadhodil“, tj. zda není náhodou Babiš lepší Bartoše, odpovím po svém. Není náhodou čas na to, aby alespoň moje generace nemusela takové dilema řešit? Domnívám se totiž, že by se řadě voličů ODS mého věku doslova a do písmene ulevilo, pokud by Klaus vstoupil do předvolebního zápasu jako představitel alternativy k Babišovi, Bartošovi, Fialovi, Okamurovi apod., tj. ke všem „hvězdám“ současné politiky. Osobně bych jeho stranu podpořil právě proto, abych mohl volit pro někoho, a ne proti někomu. Pane prezidente, zkuste to!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz