19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Babiš nám otevřel oči

Prostě se u nás hodně krade, zejména v restauracích. Zástupci profesních svazů elektronickou evidenci tržeb podporují a tím pomohou svým poctivým členům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 5.5.2015 17:58

V ČT 24 včera po 22:00 jsem v ČT slyšel,

Že z údajných 100 mld. (odhad?) ročních daňových úniků v ČR je asi jen 16% podíl malých firem a živnostníků, 40% pak podíl velkých firem... Jsem si jist, že zavedení systému EET žádný výběr daní navíc nepřinese a daňovým únikům probíhajícím jinými mechanizmy nezabrání.

Babiš si to ale potřebuje vyzkoušet za peníze daňových poplatníků jako další slepou uličku výběru daní v ČR. Nejspíš to z technických důvodů nestihne, i kdyby mu to politicky ta levicová parta v parlamentu odkývala...

J. Peřina 3.5.2015 21:15

Přesně tak to je a bude ještě hůř,

pokud tuto zemi povede koalice ANO a ČSSD.O lidovcích se nebavím,protože ti ve vládě jsou jen dopočtu. Súdruh Babiš,bývalý spolupracovník s STB všem ukazuje,jak si představuje řídit státní

finance.Přihrát co nejvíce své firmě a odrat malé a střední podnikatele až na kost.A co jeho voliči?Ti ještě nevidí tu obrovskou neschopnost?Řídit firmu není stejné,jako řídit státní finance.Babiš nám ukazuje,jak se dá za státní peníze řídit svou firmu.V tom je mistr nad mistry a novináři mlčí.Jak dlouho?Až bude opravdu pozdě a chytří lidé budou zase emigrovat?

S. Trkola 3.5.2015 18:55

účtěnka

V restaurací kde dostanete účet ,tak to mají proto aby zaměstnanci nešidily majitele !!To nemá nic společného s přiznáním daně !!

L. Zemek 3.5.2015 13:01

Ad: Prostě se u nás hodně krade, zejména v restauracích.

Jako člověk, který se v tomto oboru podnikání pohyboval celý svůj profesní život (od r. 1972 do loňského roku) mohu říci, že většina lidí, kteří tvrdí že se krade hlavně v restauracích jsou hodně "mimo mísu". Od počátku 90. let došlo ve většině restauračních a hotelových zařízení, jejichž majitelé a provozovatelé to myslí s tímto způsobem podnikání opravdu vážně, k zavádění resturačních a hotelových informačních systémů na bázi počítačových sítí, které nejenže umožňují samotnou evidenci tržeb, ale hlavně urychlují a usnadňují evidenci jednotlivých objednávek hostů, jejich zpracování a realizaci. V rámci těchto systémů se tedy sledují nejen inkasované tržby, ale i pohyby zásob na jednotlivých úsecích, jejich příjem i spotřeba, jejich efektivní využití a kdykoli je možné provést jejich inventarizaci. Je tak možné prakticky v reálném čase vždy kontrolovat  stavy zásob, realizované prodeje jak v množstevních jednotkách, tak i ve finančním vyjádření. S tím souvisí i návaznost výstupů z těchto systémů na firemní účetnictví a tím pádem i na odvody daní (DPH a daně z příjmu). Výstupy z těchto systémů pak mohou využít při kontrole i externí kontrolní orgány (kontroloři FÚ).  To, že těchto možností tyto kontrolní orgány nevyužívají, je pouze jejich problém. Většina pracovníků FÚ pravděpodobně zatím nezaregistrovala (a s nimi i pan Babiš), že většina podnikatelských subjektů v oboru rastauračního stravování a hotelnictví tyto systémy využívají už od počátku 90 let. a že těch, kterým umožňují efektivní řízení a kontrolu je čím dál více. Žjí pravděpodobně dosud pořád v představách, že registrace tržeb a prodej zboží jsou realizovány jako za hostinského Palivce a za císaře Františka Josefa, na jehož obraz kálely mouchy. Než se pustí do objevování již objeveného a zavádění už zavedeného, ať si laskavě zmapují situaci a zjistí že systém EET je jenom velký humbuk a zbytečně vyhozené peníze ze státní pokladny.

S. Trkola 3.5.2015 18:59

Re: Ad: Prostě se u nás hodně krade, zejména v restauracích.

Existuje ,že je dvoje účetnictví jedno pro majitele a druhé přiznání daně !!

H. Balzám 3.5.2015 9:52

Proč uráží?

Jeden zásadní důvod, proč nás Babiš všechny uráží, je viditelný a jenom politkorektníci se stydí to říct. Bureš je slovenský estébák, který si prostě jenom přišel do ČR nakrást a pak to zlegalizovat. Jako určitá část zakomplexovaných Slováků, kteří sem za tímto účelem přišli, má pak neuvěřitelný mindrák z Čechů, protože tito lidé odmalička slyšeli, jak je Čehůni odrbávají.

J. Hejna 3.5.2015 7:57

Dotaz

"existuje jen jedno nebezpečí a tím jsou inteligentní, svéprávní, svobodní občané";

A to máte být vy?

P. Hlosta 3.5.2015 5:58

Oponentům Babiše

U hospod já vidím spíš problém, že zaměstnávají načerno. Taky naprostá většina ani nemá žádnou kvalifikaci na držení hospody, natož aby mohli kultivovat naše pohostinství. Co se účetnictví týče, třeba mají všechno v cajku a uniknou od daní jen na základě rady, že daň je trest za špatné účetnictví, protože chytrý se dani vyhne.

Jsem skeptik, že Babiš něco dokáže státotvorného. Ale to kvičení nad ním mi přijde jako strach, že zkrachuje ten, kdo bude nucen řádně vést účty. Babiš nám republiku nedá do cajku. Co šlo rozkrást, to už rozkradeno bylo. Teď jde o to, aby se vytvořily nové možnosti, jak dál okrádat. Třeba těmi zaměstnanými načerno je ještě málo, tak by se zbývající řádně zaměstnaní mohli povyházet a donutit je, aby makali načerno, protože jak známo, načerno to nejvíc vynese, když od státu dostanu foršus.

Vám všem vadí, že předešlí neudělali nic pro nápravu k pořádku? Ne! Vám vadí, že ty předešlé zase někdo vystřídal. Ono by bylo pro vás nejlepší, kdyby se nic neměnilo a vše bylo po bolševicku stabilní. Žel, máte demokracii a vlády se budou střídat. Tedy do doby, než se demokraticky demokracie zbavíme a přejdeme na diktaturu. Otázka je, kdo bude diktovat. VY byste rádi, že?!

J. Šimek 3.5.2015 7:36

Re: Oponentům Babiše

1/ To není o řádném vedení účtů, ale o Babišově teorii, že je třeba špehovat všechny, protože všichni kradou.

2/ Zase se začíná u těch posledních, nejmenších, jak Mládek řekl, u OSVČ parazitů. Velké ryby jsou v klídku.

V. Kolman 2.5.2015 22:18

MNOHO DISKUTUJÍCÍCH PÍŠE O KOBLIZE.....

....jako o motivu k tomu, aby zvolili A. Babiše.

       Akce "KOBLIHA" nebyl jediný a já se domnívám, že to nebyl ani hlavní důvod, proč ho lidé volili. Spíš šlo o totální znechucení ze lží a politikaření zavedených "osvědčených" politických stran. Volič se nakakal a zkusil (metodou pokusu a omylu) zvolit něco jiného.

      Teprve čas ukáže, jestli volil dobře, nebo špatně. 100 miliard státního rozpočtu se Babišovi za rok ušetřit nepodařilo. Na druhou stranu, i přes hlasité chrochtání čuníků u koryta a řevu o zvýšení peněz pro jednotlivá ministerstva se mu (zdá se) přece jenom daří snižovat státní dluh. Tedy - aspoň co mám možnost se dočíst. Jsem docela zvědavý, jaké budou další Babišovy kroky. Jako skeptik dám spíš na skutky, nežli na sliby a lákavé řeči. Nedám ale ani na apriorně negativistické chmurné předpovědi.

P.S. - Registrační pokladny dle mého názoru narazí na strop možností informkačních technologií, podobně, jako akce "IZIP" a další a další, které byly potichu odtroubeny.

M. Prokop 3.5.2015 0:02

Re: MNOHO DISKUTUJÍCÍCH PÍŠE O KOBLIZE.....

Volič volil špatně.

Dluh NENÍ snižován, stále narůstá. Dluh lze snižovat pouze přebytkovýmm rozpočtem.

Registrační pokladny a elektronická evidence jsou pouze nákladná buzerace. Řešením jsou pouze nízké a jednoduché daně.

M. Pechr 3.5.2015 0:48

...

...souhlas...

...jakkoliv mám z Babiše rozporuplné pocity, mam dojem, že až se zbaví koule na noze (čssd), odkloní poněkud víc vpravo... ...i když Svobodní z nich nikdy nebudou...

B. Uhlich 3.5.2015 0:28

Re: MNOHO DISKUTUJÍCÍCH PÍŠE O KOBLIZE.....

Problém tkví v tom, že ani Babiš nedělá nic pro to, aby se tady vytvořilo alespoň zdání prosperity. Jeho žonglování s číslíčky je stejně hloupé jako to Kalouskovo. Ono zabouchnout kasu a klíče hodit do kanálu a dělat, že víc nedám je sice velmi úsporné a taky zároveň k ničemu. Tady se nemůže stát nic zásadního, pokud se zde nezvedne ekonomika a ekonomika se nezvedne, pokud se do nekonečna budou vysávat ty vrstvy, které alespoň trochu produkují nějaký zisk. Bohužel to je právě to, co tady nikdo nechce slyšet. Tady žije víc než polovina společnosti z toho, že vůbec nic neprodukuje jen je závislá na dotacích a daních z té menší poloviny, která alespoň něco produkuje a to se ukazuje, že i tahle část se pozvolna dostává do situace, když už toho má fakt dost. Kdyby to Babiš myslel vážně, tak by v první řadě uvolnil všechno co tady omezuje podnikání, snažil by se, aby se plně rozjel maloobchod a mohl žít hlavně z DPH. Takhle sice skásne střední třídu o pár milionů, ale budou mu stále utíkat miliardy na tom, že lidé ekonomice moc nevěří.... A co se týká státního dluhu, myslím, že ty počty jsou jasné už teď se to ukazuje poměrně dobře. On není problém na papír naplácat číslíčka jak se mi zlíbí, ale vlastní zkutečnost je pak o dost jiná...jsou tady mandatorní výdaje, které sice každý tvrdí, jak je sníží, ale když dojde na lámání chleba stejně se zas dojde jen k tomu, že se nesníží nic, protože to prostě a jednoduše nejde,...

Z. Velínský 3.5.2015 12:44

Re: MNOHO DISKUTUJÍCÍCH PÍŠE O KOBLIZE.....

Jak "teprve čas ukáže"? On čas ještě neukázal? Že ANO kecá a nemaká, že Babiš je ministr nezvládající ani základní agendu - totiž výběr daní. Že jeho sqadra na co sáhne, tomu nerozumí, že nekradou všichni, ale speciálně Agrofert se snaží co nejvíce ze státního ulít pro sebe? Proberte se, už je načase!

B. Mráz 3.5.2015 21:36

Re: MNOHO DISKUTUJÍCÍCH PÍŠE O KOBLIZE.....

Babise snižuje státní dluh? Vy jste spadl z vis ne.

K. Vyšata 2.5.2015 16:57

Nějak postrádám, když neberu v úvahu

diskutéry kteří ještě nikdy nevydělali ani halíř, argumenty "budoucích" postižených živnostníků a drobných podnikatelů. Ekonomicky je EET odůvodněný, ohledy na ty subjekty které položí povinnost odvádět daně nejsou relevantní, tak kde je problém? Že ho vystrkují a medializují novinářští prostituti jen pro zakázku škodit hnutí ANO a hlavně Babišovi je rozsahem a příslušností autorů zřetelné. Tak si počkáme, taky se těším na výsledek.  Sázím na Babiše.

P. Manda 2.5.2015 22:17

Re: Nějak postrádám, když neberu v úvahu

i vy kobliháři....

J. Šimek 2.5.2015 13:03

Zarazit každoroční rozkrádání v řádu 100 - 200 mld.

se Babiš rozhodl vyřešit snížením počtu tiskáren ve skladech ministerstev, nákupem levnějšího papíru a mobilní aplikací pro původně 900 000 OSVČ na elektronickou evidenci tržeb.

Jen z technického hlediska je zvláštní, že státní projekty, např. evidence motorových vozidel, kolabovala při pár stovkách vstupních míst a pár tisícovkách vstupech za den. Mobilní aplikace má probíhat v řádu stovek tisíc vstupů denně a Babiš v klídku dál cosi blekotá o tom, jak analytické týmy on-line vyhodnotí večerky s podezřele malou tržbou po osmé večer a hned tam vlítnou.

Babiš je IT nýmand, obklopil se sobě rovnými a 300 000 OSVČ to odskáče víc, než těm parazitům sliboval ministr Mládek.

R. Brzák 2.5.2015 14:25

Re: Zarazit každoroční rozkrádání v řádu 100 - 200 mld.

Souhlas.

Babiš však není nýmand - tak jako není podnikatel. Zato je zdatný oportunista, který vždy zahlédne každé hnutí korouhvičky a populisticky využívajíc strachu "občanstva", svoje zájmy nezradí...

J. Vlk 2.5.2015 15:35

Re: Zarazit každoroční rozkrádání v řádu 100 - 200 mld.

by znamenalo vrátit se před rok 1989 :-)

V. Hák 2.5.2015 11:54

Dle mého názoru.

je trapné celé vystupování p.Babiše v politice.Jeho počínání v politice a byznysu nás stojí víc než všichni malí podnikatelé.

J. Jehlík 2.5.2015 11:28

Na své soukmenovce zapomíná.

U nich by bylo vystavování stvrzenek zvláště přínosné. A je jaksi zajímavé, že o tohoto genia nemají doma zájem.

P. Vaníček 2.5.2015 10:50

Dvořák,Voni jsou buď

blbej nebo navedenej! Jak tomu moravskému nemehlu skáčete na jeho socanské kydy! Jeho argument,že ho voliči zvolili právě kvůli těm hovadským slibům a on je musí splnit,je tak pitomý jako celá Socdem. A s tím slovenským estébáckým dráteníkem se doplňují!!!

J. David 2.5.2015 10:01

Asi budu mimo mísu...

Ale vždy si vzpomenu na poučky páně profesora Parkinsona. Konkrétně v tom, že ouřady a ouředníci se ve finální fázi cyklicky zahltí, tedy ouřad pro ouřad (fikce nezbytnosti přebujelé byrokracie). Sedmý křížek na chrbátu nosím, ale i na ouřady nosím tzv. "byrokratický balíček". To jsou ověřené (i notářsky) možné a nemožné listiny v šanonu, od rodného listu počínaje (že jsem se fyzicky vůbec narodil), všemi možnými potvrzeními, osvědčeními a hovadinami konče v listinné podobě. Já starej bloud myslil, že jsem na "ouředního šimla vyzrál". Bláhová blbost, vždy mi na ouřadě nějaké lejstro nebo potvrzení chybělo. Všude voněla zrnková kávička, ale ouřadové se tvářili, jakoby fedrovali "dvanáctky" v žulovém kamenolomu. Pak ještě jeden postřeh, jak ti někteří ouřadové zápasí s kompem (jsem starej ajťák), toť někdy je groteska. Tito nebožáci si opravdu zaslouží přidat na tarifních platech, jsou ztrhaní agendami. Ale nehaňme ouředníky, oni jsou pouze lokaji toho, co vymyslí "hlavy volené a pomazané" v termitištích, zvaných "Poslanecká sněmovna" a "Senát". Pak už to jede, jak v pohádce o Kohoutkovi a Slepičce s gravitačním efektem "padajícího lejna". 

Jinak některé nápady věrchušky jsou roztomilé, představte si kněžku lásky, na plecích ruksak s registrační pokladnou a WiFi, po poskytnuté službě vydá účtenku s vašim RČ a jejím IČ. Přestupníkem se stanete, když si do účtenky otřete "schwanz" (záclona není po ruce) a zahodíte. Berňák nebude mít kontrolu nad spárováním MD/Dal, a po pěti letech z revize na Vás uvalí exekuční výměr s procenty z prodlení. Asi jsem ve svých vývodech opravdu "mimo mísu", neměl jsem za mlada číst Orwella...

J. Tolasz 3.5.2015 12:26

Re: Asi budu mimo mísu...

Bingo!!!

I. Dvořák 2.5.2015 9:58

Málé i velké domů zrušit.

Hospody a hospůdky ony pokladny postihnou nejvíce. Je zcela běžné,že hostinský v makru zakoupí láhev alkoholu,jehož cenu rozlitím po "štamprlatech" zdesateronásobí. Nákup oné lahvinky i prodej štamprlat je anonymní. Je to něco podobného, jako oněch 30 Kč, při návštěvě lékaře. To byla také doktorova nezdaněná malá domů. A protože to Sobotka doktorům  zatrhnul, musí to být zatrženo i hostinským. Naprostý občanský souhlas. 

Pak tu zůstávají ony "velké domů". Poslanecké.  Třeba ono, momentálně živé létání na schůze do Prahy. Zrušit. Poslancům měřit stejným metrem,jako doktorům i hostinským. Pane Babiši ZRUŠIT.

J. David 2.5.2015 10:11

Re: Málé i velké domů zrušit.

Víte, tuhle věc nezkoumám. Flašu si koupím já sám v Makru, a když nemám potřebu lézt do putyky, tak tam nelezu. Finito. Až mi v putyce zakážou kouřit u piva a mariáše, a putykář z toho neudělá vesnický klub (for Members only), tak tam taky nepolezu a udělám si v pergole mariášnickou osvěžovnu (občanská výpomoc). Na každou chorobu se jednou nalezne lék, i kdyby se bacili defekovali.

J. Slanina 2.5.2015 10:37

Re: Málé i velké domů zrušit.

Lidi, a teď si představte kolik těchhle Ivanů toho zapráskaného estébáka bureše volilo. Hrůzná představa o inteligenci tohoto národa.

J. Chaloupka 2.5.2015 9:16

autor bohužel nemá pravdu

Úsměvný je jeho argument,že elektronická evidence tržeb není potřeba protože dostane v každé restauraci účtenku . To zajisté dostane ale většinou jde jen o účtenku psanou ručně která se nikde neviduje . A tam kde je pokladna není problém mít druhou na které si účetně vykazuje firma co potřebuje. Z čeho si myslíte , že jsou placeni číšníci barmani kuchaři a pod. kteří oficiálně mají 10.000 měsíčně ( za což by nikdy nedělali) - inu z černých peněz tedy z neevidovaných tržeb.

F. Vejr 2.5.2015 9:12

Zbohatl na zelené naftě pánů Bursíků

Když Babiš doslova nazval naši zemi "zkorumpovanou a v rozkladu", nevěřil jsem svým uším a když pak rozdal koblížky a vyhrál, tak jsem byl zklamán a jen čekám kdy vybere těch 100 miliard jak slíboval. Nyní vidím, že to byl jen kalkul biznismena jak oblbnout voliče. Nyní, když vidí, že se sekl tak chce zavost pokladny. A to je další blamáž. Doufám, že mu někdo zabrání nežli rozvrátí živnostenský stav natolik, že to mnohé odradí od živnosti. Aby zrušil polovinu institucí a úředníků, na to nemá. To jeto  jediné, co státu pomůže.

Babiš pro tento stát od revoluce nic neudělal, jen se ho snaží vysávat a urážet.