28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Babiš má výhrady ke koaliční smlouvě

"Nebudeme znovu zavádět poplatek za pobyt v nemocnici. Snížíme sazby daně z přidané hodnoty na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu od roku 2015. Sloučíme II. a III. pilíř důchodového systému," píše se mimo jiné v koaliční smlouvě, kterou podepsali předsedové ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Hereit 5.6.2014 22:35

Podcenění

Myslím, že pana Babiše podceňuje. Neprozřel až na ministerstvu, koaliční dohodu podepsal jen jako vstupenku do vlády a nereálnost předvolebních slibů ČSSD jistě předpokládal. Dnes se od nich začíná distancovat a umí natom získávat body..

B. Rybák 5.6.2014 19:38

Alibismus v podání pana Babiše

Pan Babiš určitě nečeká, že by se pracně slepená koaliční smlouva měnila podle jeho "rozmaru" a už vůbec ne rušením "poplatků ve zdravotnictví, nebo zrušení druhého pilíře důchodového, které jsou základním politickým evergrýnem ČSSD.

Je to zřejmě pokus, vytvořit si "alibi" pro situaci, kdy v "jeho" státní pokladně nebude dost peněz.

Pozn: Od II pilíře důchodového by patrně očekával masivní nákup státních dluhopisů (doufám, že neobjevil způsob jak peníze naspořené v důchodovém fondu 2. pilíře "efektivně" investovat)!

F. Kusák 5.6.2014 10:13

Tedy, pokud si vzpomínám,

tak třicetikorunový poplatek zavedl ministr Julínek, který ovšem vždy zdůrazňoval, že je to jen dílčí změna a nikoliv celá reforma zdravotnictví. A Kalousek je principielně proti všemu, co Babiš řekne. Jen bych chtěl připomenout nehorázné pitomosti, kterých se pan Kalousek dopustil, např. superhrubá mzda, nadhodnocování příjmu státního rozpočtu, snížení státního příspěvku do stavebního spoření se zpětnou účinností nebo zvýšení DPH a spotřební daně u pohonných hmot atd.

Prostě, velkého tlachala a manipulátora bych nejraději poslal do soukromé sféry, ať se ukáže.

M. Martin 5.6.2014 11:10

Re: Tedy, pokud si vzpomínám,

Pane Kusák ještě jste zapoměl na to že Kalousek u nás ovlivňuje škaredé počasí, zavinil nedávné zemětřesení a posílá určitě Ukrajinským separatistům zbraně.Také ještě můžete zmínit pohádku o padácích.

J. Svoboda 5.6.2014 20:20

Re: Tedy, pokud si vzpomínám,

Pane Martine, téměř všechny chronicky známé skutečnosti všichni soudní lidé znají, takže jejich uvádění by bylo nošením dřeva do lesa. To o padácích je možná pro vás pohádka, ale je to vaše věc. To podstatné co by asi mělo smysl uvést, je skutečnost, že pan Kalousek neblaze ovlivnil i vás.

P. Mach 5.6.2014 22:11

Důležité je nezaměňovat chronicky známé pomluvy

se skutečnostmi. Mimochodem co měl úředník přes finance na MO Kalousek společného s neschopností armádních důstojníků, kteří poslali nedostatečně vycvičeného vojáka skákat se složitým padákem?

J. Svoboda 5.6.2014 22:16

Re: Důležité je nezaměňovat chronicky známé pomluvy

Samozřejmě, pane Machu, jak to enono letí, všechny po cestě umaže, jen původce zůstane čistý!

J. Lepka 5.6.2014 11:25

Re: Tedy, pokud si vzpomínám,

Teda pane Kusáku, váš příspěvek je elementární příklad selektivního vnímání informací. Obsahem je, že ministr Babiš poznal, že nebylo vše, pocházející od toho čerta Kalouska zas, úplně špatné. Vy jste ovšem otočil získanou informaci a zaútočil na bývalého ministra financí. Stává se vám to často?

F. Kusák 5.6.2014 13:10

Re: Tedy, pokud si vzpomínám,

Teda fakt nevím čemu říkáte selektivní vnímání informací. Měl byste si přečíst alespoň úvod do teorie informací a tak trochu pochopit, co vlastně informace je a co není. Pak by Vám možná došlo, že pojem selektivní vnímání informací je, v tomto smyslu, hloupost. Nechci Vám napovídat, ale třeba jste měl na mysli vnímání informací v souvislostech. Tak to možná je pravda. Nejsem žádný stoupenec oligarchy Babiše, přesto když slyším kritická slova od pana Kalouska, pak ty informace souvislosti mají vždy.

V. Kain 5.6.2014 11:47

Re: Tedy, pokud si vzpomínám,

Poplatky za pobyt v nemocnici se znovu zavádět nebudou protože voliči ČSSD toto považují za prioritu.To že je Dluhoslav jako husy oškube mnohem více jinde je jim jedno.Tak daleko jejich myšlení nesahá.Sobotka si je vědom,že pokud by v tomto Babišovi ustoupil,tak to může zabalit.Socani by dostali od svých miláčků dardu jako ODS.

J. Holič 5.6.2014 16:00

Re: Tedy, pokud si vzpomínám,

" A Kalousek je principielně proti všemu, co Babiš řekne" - tak to jste asi špatně četl. Kalousek naopak prohlásil, že Babiš končně (byť hodně opožděně) začíná chápat, k čemu se zavázal a dal Babišovi za pravdu v tom, že by se poplatky opět zavádět měly. To samo o sobě jednoznačně popírá pravdivost vaší věty.

"superhrubá mzda" - nevím, v čem přesně je tak škodlivá superhrubá mzda, maximálně snad v tom, že to byl kočkopes a opět další změna v oblasti daní. Nejsem odborník a nevidím tudíž tu zásadní vadu.

"nadhodnocování příjmu státního rozpočtu" - co máte konkrétně na mysli?

"snížení státního příspěvku do stavebního spoření se zpětnou účinností" - ta zpětná účinnost je tak trochu zkomolení (které ovšem bylo i v médiích). Kdyby to bylo zpětně, znamenalo by to, že by se sáhlo lidem i na ty peníze, které už od státu dostali. Kalouskův návrh ale navrhoval "pouze" aplikaci na všechny smlouvy, tedy i stávající, tedy že by od roku platnosti dostávali lidé příspěvek nižší. Sice by to otrávilo spořící lidi, na druhou stranu by to ušetřilo rozpočtu cca 6 mld. Je už na zvážení, zda má smysl dát lidem 1000,- a zadlužit je 1200,-. Osobně mi snaha o zmenšení dluhů připadá racionálnější, než rozdávání v době, kdy na to nemám. Zvýšení daní přineslo zisk do státní kasy a zároveň nebylo nijak drastické, takže se jednalo opět o rozvahu, zda vyšší zdanění přinese vyšší zisk a to se stalo. Nic z toho nebyla z ekonomického hlediska v době prudkého propadání do dluhů pitomost. Kalousek byl zatím (bohužel) jedním z nejlepších ministrů financí ČR. Proto jsem rád, že je v politice. Až někdo dokáže to co on, nebo víc, ať ho klidně nahradí. Ale Babiš to očividně není.

P. Mach 5.6.2014 18:29

Nehorázné pitomosti???

Nehorázná pitomost, ba co dím, projev absolutní demence je označovat potřebná a logická opatření jako zavedení super hrubé mzdy,  snížení státního příspěvku do stavebního spoření (a další opatření proti nehoráznému a zbytečnému vyhazování peněz z kapes daňových poplatníků), zvýšení DPH a spotřební daně jako nehorázné pitomosti. Co se týče nadhodnocování příjmu státního rozpočtu to je jev vlastní leda tak socanským diletantům zastávajícím v minulosti post minstra financí.

J. Jurax 5.6.2014 19:34

Re: Tedy, pokud si vzpomínám,

Hm - a v čem račte vidět nehoráznou pitomost superhrubé mzdy?

Po mém soudu se tato konstrukce udělala jen proto, aby se dostálo slibu 15% daně z příjmu.

Jinak má superhrubá výhodu, že si každý zaměstnanec uvědomí, kolik z toho, co vydělá, jde státu (neboť i to, co "za něj" platí zaměstnavatel, musí zaměstnanec svou prací vydělat). Je to jen hra s čísly - klidně můžete superhrubou nazvat hrubou a vhodnou úpravou procent dosíci toho, aby zaměstnanec odváděl státu přesně stejně jako teď.

J. Chaloupka 5.6.2014 9:06

Klasická ukázka pisálkovského myšlení.

Babiš si v Událostech povzdychne, že asi ty poplatky neměli rušit a tzv. novináři z toho udělají koaliční problém.

J. Holič 5.6.2014 9:17

Re: Klasická ukázka pisálkovského myšlení.

Babiš podepsal koaliční dohodu, která je pro stát naprosto šílená. To, že tomu tak je, bylo jasné už na začátku. Dotazy nenáviděného pekelníka Kalouska "kde na to chcete brát?" vesele ignoroval. To vše jen proto, aby byl ministrem financí a ANO ve vládě. A teď, když zjistí, že bude muset hledat finance, které mu nikdo nedá a které musí vydat na naplnění zhuvěřilé koaliční dohody, tak mu najednou dochází, že se mu to nemůže podařit a že zkrátka nikdy nedosáhne lepších výsledků, než jeho zatracovaný předchůdce. Takový přístup člověka, který má vést ministerstvo financí, je naprosto šílený. Že se nějaký důvěřivý důchodce nechá ukecat k závazkům, které ho zrujnují, to je sice tristní, ale pochopitelné. Ale aby se tak choval člověk, který vede státní finance? Je to prostě zoufalec. A ono nešlo jen o poplatky u lékaře, ale i o 2. pilíř, o třetí sazbu DPH, prostě všechny ty nesmysly typu "rozdáme, odpustíme".

J. Kulheim 5.6.2014 13:24

Re: Klasická ukázka pisálkovského myšlení.

Pan Babiš ví, že veřejné finance mají tu zázračnou vlastnost, že se jich může utratit víc, než se vybere na daních. Ostatní jsou pouze tanečky pro voliče, které se snaží přesvědčit, že on by chtěl vyrovnaný rozpočet, ale ČSSD mu v tom brání. Ví, že on dluhy, které nadělá, platit nebude. Zaplatí je lidé kteří pracují v produktivní sféře.

P. Mach 5.6.2014 19:49

Další ldiot

co si myslí, že zdroje jsou a dluhy se neplatí.

M. Kosejk 5.6.2014 9:38

Re: Klasická ukázka pisálkovského myšlení.

Koukám, že Babišovi příznivci svému vůdci odpustí vše - komunistickou minulost, podvodnou privatizaci, pasení Grosse a spol… A teď mu odpouští i to, že trhá rekordy v tom, jak rychle je schopen se distancovat od toho, co sám před nedávnem podepsal v koaliční smlouvě.

Doktrína politiky Andreje Babiše asi zní: Budu si honit politické body u blbců tím, že budu kritizovat ČSSD za to, co jsem jí pomohl prosadit.

P. Mach 5.6.2014 19:58

Honit politické body

kritikou dementů z čssd se nic zkazit nedá, a to i v případě, že tak činí bývalý stbák. Což je jednoduše způsobeno tím, že ten bývalý stbák má v tomto případě pravdu. Honit politické body šířením primitivních populistických kydů zcela odtržených od ekonomické reality a  kydáním ničím nepodložené špíny na jiné strany tak jak čssd s oblibou činila a činí je vrchol hajzlovství.

J. Čapková 5.6.2014 9:02

Poplatky

Má tahle diskuse nějakou cenu?Stejnou jako ostatní.Ale nedá mi, abych nenapsala, že Babiš má pravdu. Nedovedu si představit, že to sociální demokracii "nedošlo" . Kdo tvrdí, že to šlo dříve a musí to jít i teď, nemá o zdravotnictví ani páru. Poplatek se měl snížit na 60Kč za den,děti měly být osvobozeny, to bylo skutečně nemorální.Jistě byly možné i jiné úlevy. A lékaři by mohli být slušnější. Někteří Vám do peněženky málem sáhnou pro 30 korun i když Vám nic  neposkytnou.Dnes už nemusí tvrdit, že jsou špatně placení.

P. Čech 5.6.2014 9:19

Re: Poplatky

A Vy máte o zdravotnictví páru, paní Čapková? Situace ve zdravotnictví je kritická, to dnes již ví kdekdo. Řešit ji však zavedením polatků je nehorázný nesmysl těch, kteří nedovedou vymyslet řešení systémové. Zavádět poplatky dokáže každý, s prominutím, hlupák. K tomu netřeba vysokoškolsky vzdělaných lidí.

J. Kulheim 5.6.2014 13:38

Re: Poplatky

Julínek byl jediným ministrem zdravotnictví, který měl snahu něco pro fungování zdravotnictví udělat. Skončil hned na prvním kroku reformy. Populisté , zejména rudí a oranžoví, dále značná část levicově smýšlejících zdravotníků na něm nenechali niť suchou. Poplatky přinesly zdravotníkům hotové peníze v celkové hodnotě 5,5 miliardy Kč a další zhruba stejnou sumu ušetřily za léky. Je otázkou, kde vezmou peníze, aby výpadek nahradili. Poplatky se plně osvědčili- snížil se počet lidí v ordinacích, kteří si přišli jenom tak popovídat, snížily se doplatky na drahé léky v lékárnách, lidé si uvědomili, že návštěva lékaře není zdarma.

Za celou dobu neměl snahu žádný ministr udělat nic podstatného. Vlády pod vedením ČSSD neudělaly nic podstatného, jenom navyšovaly platby. Nejodvážnější byla paní MUDr Součková, která nařídila balení koblihů. V příštích 20 letech se nic významného nestane.

Celkové náklady na zdravotní péči stouply v letech 2000 až 2008 ze 146,8 miliard na 264,5 miliard Kč. Zdravotnictví je schopné utratit celý rozpočet.

P. Čech 5.6.2014 19:17

Re: Poplatky

A víte proč ty náklady takto stoupají? Nevíte! Neví to u nás nikdo. Zdravotnictví je černá díra na peníze. Ministři přistupují na nátlakové akce  některých lékařů a tak se není co divit. Jedinou cestou je podobně jako i u učitelů a jiných t.zv. státních zaměstnanců zrušení mzdových tabulek a ponechání mzdové politiky přímo v rukou ředitelů nemocnic a škol.  Ono zaměstnaní lékaři jsou zaměstnanci nemocnic a nikoliv státu.. Nejen lékaři, ale i jiní zaměstnanci nemocnic. Stejně tak škol.Celostátní mzdové tabulky jsou jen a pouze pozůstatkem socialistického systému odměňování za práci. Nic jiného.

J. Kulheim 5.6.2014 21:20

Re: Poplatky

Náklady budou nadále stoupat, krást se bude čím dál víc apod. Tak je to vždycky tam, kde jsou rozdělovány "cizí" peníze. V tomto případě tzv. veřejné peníze.

Zdravotnictví je problém politiků všude ve světě. Dá se politicky velmi dobře využít, např. tak jak to udělala u nás ČSSD. Zatím nikdo nikde nenašel systém, který by neměl problémy. Současný náš systém průběžného financování z veřejných peněz, je nereformovatelný. Jsou nutné regulace na straně poptávky, nabídky nebo obojího. Je nutné víc zapojit do přímého financování uživatele zdravotní péče. Poskytovatelé péče ve stávajícím systému nemají zájem o ekonomické chování.

Atd.

J. Holič 5.6.2014 9:22

Re: Poplatky

Slušnost s tím nemá co dělat, pro výběr poplatků platila celkem jasná pravidla. Babiš teď objevuje to, co nenáviděný Kalousek říká celou dobu a především to znamená, že Babiš podepsal něco, na co tento stát nemá. Stejně jako když se podvedení důchodci zavážou zaplatit za pár mizerných hrnců 30 000,-. Že takovou šílenost udělá ministr financí, je dost šílené a vypovídá to o jeho schopnostech vést státní kasu.

F. Svoboda 5.6.2014 9:28

Re: Poplatky

Zavedení poplatků u lékaře nebylo bohužel dostatečně vysvětleno. Mnoho lidí , tedy i vy, jejich princip nikdy nepochopilo. Pokusím se tedy o malé vysvětlení. Zavedením poplatků klesl počet vyšetřovaných u lékařů, zejména praktických o ty, kteří si chodili k lékařům pouze popovídat a postěžovat. Tím lékařům klesly platby od zdravotních pojišťoven. Proto pokles jejich platů je poplatky částečně nahrazen. Proto nezáviďte !

M. Kosejk 5.6.2014 8:49

--

Docela zajímavý pohled na věc nabízí tenhle článek:  http://echo24.cz/a/i3W9q/babis-mluvi-sobotka-maka-benes-v-cez-zustava

Cituji:

"Ministři vlády Bohuslava Sobotky jsou v úřadech čtyři měsíce a pár dní. Za tu dobu se naplno projevilo, že slova dominují nad činy. Bohuslav Sobotku za tu dobu prosadil v kabinetu podstatnou část sociálně demokratických slibů. Zvyšují se důchody, zvyšuje se minimální mzda, snižuje se DPH na léky, chystá se porodné na druhé a třetí dítě, zvyšují se daňové slevy ne děti (to byla samozřejmě i priorita lidovců). Skončily poplatky za pobyt v nemocnici. Ruší se druhý důchodový pilíř prosazený Nečasovou vládou. To všechno samozřejmě zvedá výdaje státního rozpočtu o miliardy.

Protestní hnutí ANO Andreje Babiše zatím nic hmatatelného neprosadilo. Ono je také těžké něco konkrétního prosadit, když postavíte program na tom, jak tady změníte poměry, uděláte pořádek a ukončíte Palermo. Konkrétní výsledky vidíte hůř, než když zvýšíte důchody. Andrej Babiš nejdřív schválí nápady ČSSD. aby se pár týdnů na to od nich začal distancovat na stránkách novin a před televizními kamerami. Obrat vysvětlí tím, že je „politický amatér“. A ještě sklidí pochvalu, jak umí uznat chyby.

Bohuslav Sobotka hodně maká na svých stranických slibech, a podpora jeho strany padá. Andrej Babiš nemaká a mluví, a jeho protestní hnutí už má na ČSSD v průzkumech náskok deset procent."

J. Boleslav 5.6.2014 8:59

Re: --

Z toho mně ale vychází jedině to, že je u nás stále víc a víc lidí padlých na hlavu.

V. Halašta 5.6.2014 9:01

Re: --

Takže normální stav.

I. Skolin 5.6.2014 11:39

Re: --

Makat na nesmyslných předvolebních slibech, to je výhra !