Neviditelný pes

POLITIKA: Babiš a zametená Válková

25.2.2015

Ministryně spravedlnosti Válková v rozhovoru pro deník Právo prohlásila, že byla vedením ANO přinucena poměrně nevybíravým způsobem k rezignaci. Nechci zde řešit profesní či osobnostní kvality této dámy, zajímá mě spíše, zda můžou tyto konspirační metody jednání dnes ještě někoho (o to více samotnou Válkovou) vůbec překvapovat. Kdo si hraje s ohněm, může se popálit.

Vzhledem ke struktuře a vnitřním procesům tohoto politického projektu je zcela bez pochyb, že iniciátorem celé akce je Andrej Babiš, kterému ministryně ležela již nějaký čas v žaludku. Není se tak ani čemu divit, že periodika v jeho vlastnictví Válkovou dlouhodobě pranýřovala. Pozoruhodný je však použitý argument, že dlouhodobá medializace jejích chyb je jednou z příčin vyhazovu. Neboli, skrze jistě „nezávislá“ média je zajištěn Válkové negativní mediální obraz a následně je tvrzeno, že negativní mediální obraz je jednou z příčin jejího ukončení. Kruhová kanalizace bez vyústění se uzavřela…

Samotný způsob jejího ukončení má typickou podobu ukončení pracovního poměru na vyšších postech v komerční sféře. Opět žádné překvapení. Aby bylo zachováno dekorum či aby se zamezilo spekulacím, oznamuje se, že dotyčný se sám rozhodl odejít, případně že odchází za jinými pracovními příležitostmi.

To vše jen ukazuje na neoficiálně privatizovanou státní instituci, direktivně řízenou stejným způsobem, jakým je řízen jeho soukromý a královsky dotovaný holding. Ač se to možná panu Babišovi míchá dohromady, rád bych zde připomenul, že vláda, ministerstva a parlament stále ještě nejsou úplně Agrofertem. A státní politické instituce z mnoha důvodů opravdu nejde řídit jako firmu, ač se s tímto argumentem před volbami masivně oháněl.

Může se zdát paradoxní, že tato slova píšu také do elektronické podoby periodika vlastněného právě Andrejem Babišem. Toho média, které se po jeho akvizici plíživě přizpůsobilo a které je dnes šikovně používáno jako jeho neviditelná a podprahově vnímaná hlásná trouba. Autoři kritických článků s jasně menší viditelností, jako jsem třeba já sám, pak slouží jen jako užiteční ... maskoti, díky kterým může Babiš nechápajícím stále tvrdit, že jím ovládaná média jsou nezávislá a případně i k němu kritická. Zde se tedy rozhodně o žádný paradox nejedná.

Pro mě v tomto případu neexistuje žádné překvapení. Jedná se pouze o dokumentování pravého stavu věci. Říkám s nadějí, že různých kontroverzí bude jistě přibývat a stále většímu počtu voličů bude postupně docházet, jakou hru s nimi náš neoficiální premiér hraje. A paní ministryně Válková? Ta v podstatě dostala, co si zasloužila. S čím kdo zachází, tím také schází.

Autor je člen Republikového výboru Svobodných

Převzato z JanPolanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora



zpět na článek