16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Babiš a demokracie

Dnes se projevuje vyčichlost obou hlavních ideálů Západu – marxismu a liberalismu. Proto je možné, aby se uplatnily nihilistické programy, které už žádný ideál neobsahují a reagují pouze na momentální lidská přání, mnohdy protichůdná a bez zřetelné jednotící myšlenky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Žůrek 15.9.2017 22:36

Velice dobrá úvaha či zamyšlení nad společností

Mít se dobře - pokud se to týká již mnoha občanů - vede potom k totálnímu chytračení. To je zadlužování. Hlupáci ať to zaplatí za mne. Ovšem kam to vede?

P. Szirotný 15.9.2017 20:36

Až na maůlé drobnosti

naprosto souhlasím. Lidé dnes nechtějí "krev, slzy a pot" v zájmu snížení zadluženosti státu. Chtějí je výhody, peníze, dávky, dotace. Ber kde ber. Že je to na úkor příáštích generací ? No a co ? Mladí n politikou ve většině kašlou, volit nechodí, tak ať si to "vyžerou". S tím kalkuluje i politická scéna. Má jen ty "své" voliče, co chtějí víc peněz. Mladí nepotáhnou v pátek odpoledne do volební místnosti a sobotu dopoledne vyspávají po pátečním tahu. Jooo, kdyby tak mohli volit přes mobil či Facebook, to by byla jiná. Jenže toho se bojí většina současných stran. Ti by úúúplně přepsalo politickou mapu.

V. Pavelka 16.9.2017 14:07

Re: Až na maůlé drobnosti

To je přesná definice současna , Babiš to naznačuje v přihlášení se k Batovi a jeho přísnosti konání ve věcech lidí a státu.

P. Portwyn 15.9.2017 14:50

Ještě poděkování

panu autorovi za zajímavý článek.

P. Rudolf 15.9.2017 13:46

Tak jsem to protrpěl

až do konce. Hluboký žvást!

J. Kernal 15.9.2017 16:37

Re: Tak jsem to protrpěl

úžasné, jakou máte trpělivost, napište něco k našemu poučení.Děkuji.

P. Rudolf 15.9.2017 17:06

Re: Tak jsem to protrpěl

Aby člověk v dnešní době uspěl, musí si klást velmi vysoké cíle. Přečíst si takovýto blábol tyto parametry naprosto splňuje. Poučovat však jedince vašeho intelektu je zatím ještě nad mé síly. Ale i s tímto bobříkem se časem pokusím poprat.

J. Novotny 15.9.2017 13:33

Problém je v tom, že si spousta politiků

vybralo politiku jako povolání a jsou schopni stejně dobře kopat za jakoukoli stranu. A pak je hodně takových, co si berou z demokracie pouze to, jak se organizují volby a připuštění ke korytu.

K. Kořinek 15.9.2017 13:07

A co Rittig a demokracie

To by bylo počteníčko :-))

M. Prokop 15.9.2017 13:17

Re: A co Rittig a demokracie

Napíšete?

P. Götze 15.9.2017 13:04

No nevim, zniceni sounalezitosti je prece smyslem celeho EU. Z toho neni cesty ven, protoze lidi to nezastavi, nema to pro ne zadnou relevanci.

P. Portwyn 15.9.2017 13:03

Jen se zeptám

které že to strany u nás sázejí na práci a ochotu si odříci?

Levice určitě ne. Různí babišáci taky ne. A pravice v podstatě neexistuje - TOPka je prolezlá havlisty odshora dolů a ODS odmítá jakoukoli má s morálkou problém větší než malý... i z vlastního pohledu.

T. Kohout 15.9.2017 17:11

Re: Jen se zeptám

Topka byla hlavně prolezlá zelenými. I toho knížete do vysoké politiky vytáhl ten zelený Bursík.

P. Portwyn 15.9.2017 17:12

Re: Jen se zeptám

To vyjde celkem nastejno, ne? Havel Zelené podporoval...

T. Kohout 15.9.2017 17:16

Re: Jen se zeptám

Ale ano, jen bych tu zelenost stále připomínal. Co se stále nepřipomíná, to se zapomene.

P. Portwyn 15.9.2017 21:06

Re: Jen se zeptám

Však máte pravdu :o)

P. Vaňura 15.9.2017 12:13

Je tady jedna věc, "hluboký stát" NESMÍRNĚ ŠKODÍ

A v tomto případě bude i Babiš konat!

V. Klepetko 15.9.2017 11:58

Pane Podracký,

publikujete tu u nás na Psu opět velmi zajímavý a inspirativní článek. Dovolím si v tomto formátu jen pár rozrůzněných pozámek.

Takže především – prezentujete zde ve velmi kompaktifikované podobě svou ucelenou představu o společnosti, té současné a té lepší, ke které bychom měli směřovat, a ptáte se – jak do toho všeho zapadá Babiš? Napomáhá zhmotnění mých vizí? No a je jasné, že nezapadá! A nenapomáhá! Analogicky – pan Bohumil Doležal smutní, protože mu Babiš ruší jeho ideální obraz parlamentní demokracie. Ad absurdum – pro pana Grebeníčka je v Babišovi málo demokratického centralismu, pro pana Chrastinu jsou jeho představy o přímé demokracii příliš křivé, pro Svobodné je ztělesněním státního etatismu a řadě lidí vadí z čistě estetických důvodů, těm se já divím nejméně. Babiš do žádné koncepce příliš nezapadá! Nechme teď stranou podstatu té Vaší koncepce, je mi sympatická, ale mám i několik podstatných výhrad, které teď nebudu rozvádět. V tuto chvíli se ale chci podívat na svět čistě Vašima očima a společně s Vámi se zeptat – co pro nás znamená v tomto kontextu Babiš?

Domnívám se, bychom po něm neměli chtít, ani aby se náhle stal vyznavačem konzervativních hodnot a stanul v čele konzervativní revoluce ve společnosti. Na to nemá ani morální profil, ani sociální základnu. “Politici nepředkládají konzervativní ideu“ - ale on ji pomalu není komu předkládat! Když se u nás v Kotlince zadaří, uzrají v ní poměry na konzervativní revoluci až za řadu let, nyní je to Utopie. Sluneční stát...

V. Klepetko 15.9.2017 11:59

Re: Pane Podracký,

Item, nemůžeme po Babišovi chtít, aby zničil nebo překonal Hluboký stát. Na ten si také posvítíme později! Nyní – v českých poměrech – by mohl být naopak našim spojencem. Nemám rád termín “neomarxisté“, protože současní marxisté – to jsou vlastně buď postmoderní marxisté typu Václava Běšlohradského, nebo paleomarxisté typu našeho Foldiny/Kellnera. To, co označujete za "neomarxismus", Nová Levice a jeji fundamentalistické klony, nemá vlastně s Karlem Marxem nic společného. (poznámka pro ostatní čtenáře – kdo by chtěl oponovat, přečtěte si třetí díl Kapitálu:-)))). Jsou to spíše pohrobci Lva Trockého a Mao Ce-Tunga! Náš Hluboký stát jimi není infiltrován tak hluboce, jak si myslíte, jsou tam spíše zakopaní vyznavači korporátním Pravdy a nepolitické Lásky. Z hlediska svých mezinárodních kontaktů jsou vázáni na levicové paraextremisty typu Federica Morgherini, ale mají Havlovu patriarchální duši, takže dialog s nimi je možný. Další část českého Hlubokého státu je kupodivu obsazena vlastenci. Je jich více, než tušíte! Ze všech těchto důvodů považuji český Hluboký stát v TUTO chvíli za falešný terč. Naopak, je třeba přemýšlet o tom, jak ho mít na své straně.

Item, co vlastně od Babiše očekávat? Řeknu to, jako jeho potenciální volič. Nemám žádné iluze o tom, že by se mu podařili nějak významně zreformovat politický systém. V našem systému poměrného zastoupení a absenci ústavní většiny v Senátu to prostě nedokáže. Možná ho trochu posune tím směrem, kam směřovalo neúspěšné Italské referendum, toť vše. Ze stejných důvodů nemám strach z nastolení pod knutou Babiše jakéhosi “korporátního“ fašismu. Mně ani mé rodině nezajistí ani blahobyt – o ten se postarám sám. Pár zlodějů možná nechá exemplárně pranýřovat, ale s korupcí určitě nezatočí, to by tu muselo nastoupit nějaké Chovancovo gestapo, a to snad nikdo nechce. Takže co zbývá?

Má očekávání jsou jiná, velmi jednoduchá a myslím, že realistická:

V. Klepetko 15.9.2017 12:01

Re: Pane Podracký,

1. Babiš zablokuje přijetí Eura.

2. Babiš zablokuje rozpuštění našeho státu v jakémsi tvrdém jádru EU.

3. Babiš nepřistoupí na žádný stálý přerozdělovací mechanizmus migrantů, ani na sjednocení jejich dávek.

4. Babiš v příštím volebním období prosadí přijetí zákona o obecním referendu.

5. Babiš jako člověk znalý jazyků, dokáže na evropské úrovni efektivně vyjednávat a prosazovat naše národní zájmy takovým způsobem, aby byla naše stanoviska artikulována důstojným a rázným způsobem a s co největší mírou diplomatického taktu.

M. Prokop 15.9.2017 13:22

Re: Pane Podracký,

1. Pokud se mu přijetí nebude z nějakého důvodu hodit nebo nebude uplacen.

2. Dtto

3. Dtto

4. Pokud se mu bude k něčemu hodit, k nějaké kulišárně.

5. Ano, jazykově vybaven bude efektivně prosazovat své zájmy, nic jiného nedělá a nedělal. Ta poslední věta je nějaká ironie? To snad, vzhledem k tomu co zatím předvedl, snad ani Ty nemůžeš myslet vážně.

J. Kanioková 15.9.2017 21:23

Souhlas..

V. Klepetko 15.9.2017 12:01

Re: Pane Podracký,

Tož vše. Každý z nás může mít nějakou vizi ideální budoucnosti. Když ale nebude splněno co jsem napsal, nemáme budoucnost vůbec žádnou a ztratíme sám nástroj pro její zhmotnění. Řada lidí nevěří, že Babiš po volbách zůstane svůj a že se nezaprodá Junckerovi. Já ale žádnou jinou sílu, která by nás nyní efektivně ochránila před totální likvidací naší státnosti, kromě toho nevyhraněného a rozplizlého Babišova hnutí v danou chvíli nevidím. Mohu se mýlit. Ale opravdu věříte, že na evropské úrovni někdo bude vyjednávat s Okamurou nebo že Zao Ce-Tung bude hájit naši nezávislost? Jde nám o holý život! Všichni potenciální koaliční spojenci Babiše na něj musí vyvinou tlak, aby v koaliční smlouvě byly výše uvedené body!

Pane Podracký, až budeme mimo bezprostřední existenční ohrožení, můžeme přemýšlet o tom, jak postupně posunout společnost blíže k dobrým vizím.

M. Prokop 15.9.2017 13:23

Re: Pane Podracký,

Ano, jistě, zůstane svůj, tedy bude jednat VÝHRADNĚ ve svůj prospěch.

V. Klepetko 15.9.2017 18:31

Re: Pane Podracký,

Chápu. A jeho uzeniny smrdí a i Čápí hnízdo je nečisté. :-))

Nechápu jen,jak by podobné úvahy mohly prospět libertariánům?

Svobodný člověk kráčí svou vlastní cestou. Cizí úspěch ani cizý vina ho příliš nevzrušují a ani nemotivují k diskusi!

V. Podracký 15.9.2017 16:16

Re: Pane Podracký,

Pane Klepetko máte většinou pravdu. Jste optimista a Babiš je pro Vás "přechodný" politik na cestě k lepšímu. Jinak v mém článku šlo o Babiše až na druhém místě. Na prvním šlo o diskusi o demokracii a střední státotvorné třídě politiku prosazující ve velké straně.

V. Klepetko 15.9.2017 18:18

Re: Pane Podracký,

Kéž bych měl pravdu alespoň částečně, pane Podracký! Chápu Váš apel na politiky, a přeji Vám hodně přemýšlivých a akceschopných čtenářů.

S. Netzer 15.9.2017 11:08

Zajímalo by mě,

jak autor přišel na to, že marxismus a liberalismus jsou dva hlavní ideály Západu.

Stejné kvality je autorovo rozjímání o "deep state" - v české verzi prý "havlisté".

T. Vilím 15.9.2017 11:58

Re: Zajímalo by mě,

Zdá se, že to vidíte jinak. Jak?

V. Klepetko 15.9.2017 12:32

Příliš dlouhý příspěvek!

:-)