25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Až přijde Bohouš

15.6.2013

Je téměř jisté, že příštím premiérem bude Bohuslav Sobotka. Vše mu hraje do karet včetně nejnovější aféry, která je doposud značně nepřehledná.

Jana Nagyová, pravá ruka premiéra Nečase, měla nechat sledovat Nečasovu manželku vojenskou rozvědkou. Zcela nepochybně je zde případ zneužití vojenské rozvědky, ale pokud je sledování maželky šéfa onou výbušnou aférou, pak je to hodně nafouknutá bublina, která by mohla skončit maximálně podmínkou.

Co se týče obvinění bývalých poslanců z korupce přijetím postů ve státních podnicích, tak to, upřímně řečeno, je de facto legrační. Rozdávání trafik nepovažuji za něco pozitivního a jsem proti takovému jednání, nicméně není možné strkat hlavu do písku před denodenní realitou.

Rozdávání trafik zasloužilým, vysloužilým či nepotřebným politikům je běžné po celém světě a náš stát v tom není výjimkou. Je zvláštní, že teprve nyní je náhle udělení trafiky považováno za korupci a dokonce jsou bývalí poslanci zatčeni. Domnívám se, že takové obvinění soud smete.

Pokud je politické rozdávání postů nyní považováno za korupci, pak by tedy muselo být za korupci považováno i povolební koaliční vyjednávání, protože při nich jsou rozdávány různé posty. V nynější situaci by tedy museli být představitelé Lidového domu jak na trní, kdy si pro ně přijde policie, protože trafiku v ÚOOÚ má dostat bývalý předseda Sněmovny Miloslav Vlček. Ten si určitě i s Bohuslavem Sobotkou už balí spodní prádlo a zubní kartáček.

Zpět k Bohuslavu Sobotkovi. Ten s největší pravděpodobností bude příštím premiérem, a tak v době, kdy se internetoví diskutéři radují z Nečasových trablů a nedočkavě vyhlížejí nástup oranžových s rudými v zádech k moci, bylo by dobré si trochu připomenout, kdo že to bude premiérem.

Bohuslav Sobotka jako osmnáctiletý vstoupil do ČSSD a byl spoluzakladatelem Mladých sociálních demokratů. Ihned po studiích se stal v roce 1996 poslancem, v životě nepracoval, pouze se pohyboval v politice. V parlamentu je dodnes.

V roce 2002 se na čtyři roky stal ministrem financí a hned proslul dvěma výroky. Ten první, více známý, byl v momentě, kdy odůvodnil rezignaci na předvolební sliby slovy: "Ty sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí."

Druhý, méně známý výrok padl na jednom ze zasedání vlády, kdy neprozřetelně přiznal, že náklady na transformaci ekonomiky byly uhrazeny velkou privatizací a dluhy za vlády ČSSD od roku 1998 jdou na konto ČSSD.

Za dobu svého působení na ministerstvu financí dokázal státní dluh více než zdvojnásobit, a to v době, kdy česká ekonomika rostla nebývalým tempem. V roce 2006, kdy ekonomika rostla o 7 % HDP, vytvořil schodek státního rozpočtu bezmála stomiliardový.

Říká se, že 1 % HDP znamená cca 30 miliard v rozpočtu. Jak velký by tedy byl schodek v době celosvětové krize nebo nyní, když naše ekonomika stagnuje či se lehce propadá? Jednoduchý výpočet. V době celosvětové krize spadla ekonomika o 5 %. Dvanáct krát třicet plus běžných sto a dostáváme schodek 460 miliard. Dnes by při stejné politice byl schodek okolo 350 miliard ročně.

Bohuslav Sobotka coby ministr financí odpustil daně a pokuty spřízněným firmám spjatým s představiteli ČSSD, či jinak řečeno firmám socialistických kmotrů. V posledním půlroce svého působení na financích odpustil svým či stranickým přátelům přes 115 milionů korun.

Veřejně přiznal, že si z poslaneckých náhrad na cestování, kdy vykazoval bydlení na Moravě, ač bydlel v Praze a pobíral ještě příspěvek na bydlení, pořídil luxusní byt. Prý náhrady nezneužil, dle mého názoru ano a dalo by se říci, že si z náhrad na byt nakradl.

Pro zahraniční tisk snad v euforii a vidině brzkého vládnutí prohlásil, že daně se u nás snižovat nebudou a naopak vidí prostor pro jejich další zvýšení v hodnotě tří procentních bodů HDP. Ano, čtete dobře HDP, nikoli DPH. V praxi to znamená přibližně desetiprocentní zvýšení daní.

Je zastáncem progresivní daně a chce co nejrychleji podepsat evropskou úmluvu o fiskální zodpovědnosti. Ze zdanění bohatých přitom vidí optimální zisk pět miliard, realita jsou tři. Je tedy jasné, že na socialistickou rozhazovačnou politiku ani optimálních pět miliard nebude stačit, a tak se progresivní daně posunou hraničně níže, že dopadnou prakticky na všechny.

Evropská úmluva o fiskální zodpovědnosti zase vyžaduje udržet schodek pod 3 % HDP. To se zcela jistě socialistům dařit nebude, a tak přijdou na řadu sankce a pokuty, přičemž náš státní rozpočet bude následně sestavovat Brusel.

Tohle nás čeká, a to je ještě minimum. Na závěr bych si dovolil připomenout v souvislosti s plamenným výstupem expremiéra a politické mrtvoly Paroubka a jeho výrokem o mafiánské peleši na vládě, že kauza Zdeňka Doležela s pěti na stole v českých tenkrát vyzněla do ztracena. Doležel ještě na novináře vyplazoval jazyk. Pár měsíců nato obdržel Jiří Paroubek a tehdejší ČSSD ve volbách bezmála 30 %.

Levicový volič problémy vlastních barev nevnímá. Ochotně strčí hlavu pod gilotinu, pokud ji obsluhuje muž v jeho barvách, a bude ze všeho vinit politické oponenty. Sobotka se přiznal, že si nakradl na byt, ale zlodějem je Nečas. Sobotka slibuje dopředu razantní zvýšení daní, ale zlodějská je vláda Nečase.

Tak si v duchu říkám, že až přijde Bohouš, tak ho těm internetovým hýkačům docela přeji. Jenže oni nikdy nepřiznají, že ve snaze vyhnat ze svého pohledu čerta volí Lucifera. Vždy za to bude moci někdo jiný. Oni mají přeci svou hospodskou pravdu.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora