20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Až otevřou hospody…

Svět býval skvělý. Člověk zašel do kavárny, pokecal s kamarády a bylo mu báječně. Pak se nějak pokazil. Ozzy Osbourne to nedávno komentoval trefně: „Bejvaly časy, kdy jste mohli sežrat netopýra a nezpůsobit tím armageddon.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 11.4.2020 6:15

Nevím, kolik z ceny stravenky dělají provize zprostředkovatelům. Ale nepochybuji o tom, že to budou zlomkové částky např. proti předraženým vojenským zakázkám.

Rozdíl je ten, že peníze z předražené armády jdou jiným lidem, než jsou stravenkové firmy a tito lidé teď rozhodli, že zlikvidují část hospodských.

Nepřesvědčíte mě ani za čepici koronavirů, že stravenky budou zlikvidované v rámci obecného blaha, aby "pracující" nikdo neokrádal.

Mám se smát nebo brečet?

L. Novák 11.4.2020 6:52

Přemýšlejte! :-)

P. Dvořák 11.4.2020 7:57

Co navrhujete?

L. Novák 11.4.2020 8:28

Čtěte a přemýšlejte! Opakovat to už nebudu...

J. Strakoš 11.4.2020 9:04

Tak já to navrhnu za pana Nováka - ponechat možnost firmám vyplatit příspěvek na stravenky formou peněz BEZ stravenkových firem. Ideálně přidat částku k odečítatelné daňové položce za poplatník.

Pokud nějaká firma usoudí, že chce platit 5% za motivaci zaměstnanců se stravovat, je to její volba a rozhodně bych to nezakazoval.

A k otázce měřítka - pokud Vás někdo vykrade, asi to taky budete chtít vyšetřit bez ohledu na to, že to není loupež století.

J. Jurax 11.4.2020 12:31

Ehm ... brečte na tím, jak pošetile uvažujete ...

J. Peták 12.4.2020 10:40

Když jsem před dvaceti lety v jedné stravenkové firmě dělal, měli jsme obrat přes 4 miliardy a provize byla podle velikosti partnera (hospody, fast-food retězce) od 1 % asi do 7 %. Obvyklá výše stravenky byla tehdy myslím 50 Kč, takže asi 2/3 toho co dnes.

J. Jurax 11.4.2020 12:28

Po mém soudu uvažujete chybně.

To, že máme víc parazitů není důvodem aspoň jednoho nezrušit.

Stravenkové firmy jsou čistým parazitem - nic nepřinášejí, ale berou si za to desátek umožněný zlobovanými, resp. uplacenými zákonodárci. Zbytečně odklánějí část Vašich peněz do své kapsy, aniž by Vám za to poskytly něco víc než zbytečný papírek - stravenku.

Firma by Vám mohla za stejných podmínek poskytovat přímo peníze - je to jen hra s čísly a legislativou daňových úlev. Koneckonců na tento i ostatní benefity musíte vydělat svou prací - firma jiné peníze než vytvořené prací zaměstnanců nemá; takhle živíte navíc dobře fungujícího parazita. Parazita je užitečné zničit.

Z. Lapil 11.4.2020 18:55

Rozhodnutí firem je samozřejmě dobrovolné, ale stravenky jsou jediný (snad nekecám) legální způsob, jak k vejplatě přihodit pár stokorun a vyhnout se příslušné části superhrubé mzdy.

Připomínám: zhruba(?) polovinu každé nafasované stravenky si zaplatíte.

P. Dvořák 11.4.2020 19:54

I pro pana Juraxe.

V praxi jsem před lety zažil, že aktivní blb ve funkci vedoucího zařídil, že nám firma sebrala peníze určené na oblečení, boty, šalinkartu a pod. a toto jsme prý od té doby měli v částce "osobní ohodnocení". Já jsem měl předtím osobní ohodnocení 500,- Kč plus částku na ošatné & spol.

Po blbově úpravě se k osobnímu přidávalo podle výšky vlezdoprdelismu. Mně přibyla NULA.

Je odůvodněný předpoklad, že takto dopadne i jakási paušální částka na stravné. Nemám nejmenší důvod si myslet, že tomu bude jinak.

Proto moje skepse k rušení stravenek. To mám aspoň v ruce zúčtovatelný papírek.

Z. Lapil 12.4.2020 0:09

Já rovnou přiznávám, že jsem ve střetu zájmů. Se stravenkami funguju tak, že mi vyhovují. Na druhou stranu uznávám, že je to prapodivně komplikovaný způsob mzdy.

M. Štípl 11.4.2020 1:33

Dnes vyjímečně také nesouhlasím. Stravenky jsou ve své podstatě podvodná iluze jakéhosi benefitu. Snaha vychovávat občana jak "správně" utrácet vydělané peníze. Velmi levicové.

Zbytečná administrativní zátěž pro firmy i obchody. Těží z toho hlavně firmy podnikající se stravenkami, je to jistá forma příživnictví, žádnou hodnotu nevytvářejí.

Ani to s těmi hospodami není tak úplně pravda, spousta lidí nakupuje za stravenky v obchodech.

Je to stejná zbytečnost jako např. letní čas.

L. Novák 11.4.2020 1:11

Paní Šichtařová, já vás nepoznávám! Z vás se stala socialistka, která chce občanům vnucovat, co kdy kde mají jíst? Lobbujete za restauratéry?

Stravenky jsou nesmysl, živený dodnes odborovými svazy (netuším, jakou mají motivaci či podíl z obratu?), ale velkému množství zaměstnanců jsou stravenky přítěží a problémem. Proto raději vezmou peníze jako univerzální platidlo /směnnou hodnotu, kterou lze platit všude. Stravenkami ne.

Kdysi za totality, když jsem pracoval v terénu mimo domov, nám zaměstnavatel vyplácel diety v korunách k výplatě. Šli jsme do hospody a tam se najedli a zaplatili hotově. Nevím, jaký univerzální stravenkový systém funguje dnes, ale z toho, co obdrží třeba za práci v sobotu či o svátcích zaměstnanci firmy, kde pracuji, je zřejmé, že tyto stravenky nelze uplatnit tam, kde chci, ale JENOM NĚKDE. Někde berou, někde ne, ale pro mě je orientace podle přijímání stravenek obtížná a nesmyslná. Navíc za každou stravenku strhnou zaměstnanci z výplaty zhruba 20 Kč... Proč takhle složitě, když to jde mnohem jednodušeji? Peníze k výplatě a hotovo. Není co řešit. Ať si s nimi naloží každý podle vlastní vůle. Že bych se za stravenku šel najíst do některé restaurace a při cenách jídel několikanásobně převyšujících hodnotu jedné stravenky s nimi zaplatil? Za jednu stravenku od zaměstnavatele oběd v žádné restauraci nepořídíte. Pak ale ani neobstojí argument, že stravenky mě mají motivovat ke konzumaci v restauracích. Ani náhodou!

Víte, co jsem s nimi dělal? Kolegovi, co má meruňkový sad, jsem je dával grátis jako "dotace sadaři" :-D a jeho žena znalá fíglů nakupování za ně nakoupila třeba banány nebo něco potřebného v obchodě, kde stravenky brali. Měla to vyzkoumané a mělo to pro ni smysl. No a pro mě zase ty meruňky... :-D

Kdepak. Já už žádné stravenky ani benefitní poukázky s omezenou platností nechci! Peníze a hotovo. Odboráři a lobbisté ať se živí něčím užitečnějším. ;-)

P. Staronový 11.4.2020 0:51

Obvykle s pí Šicchtařovou souhlasím, dnes ne.

"Jenže když budou chlapi sedět v hospodě s rouškou na puse a rukavicemi na rukách, asi velké tržby neudělají." - štamgasti asi ne. Ti tak neblbnou, těm spíš vadí, že si nemohou zapálit.

Ad stravenky, zatím zůstávají. A nakupovat za ně potraviny místo placení v hospodě bylo možné i dříve. Takže nějakou zásadní změnu nečekám.

Osobně dávám přednost univerzálnímu platidlu. Do hospody jdu z jiných důvodů, než jsou stravenky. Na jídlo i na pivo.

T. Kohout 12.4.2020 5:41

Chodil jsem do hospody i pro tu atmosféru. Ale zřejmě se to dá odnaučit. Když jsem byl v hospodě naposled před vyhlášením domácího vězení, tak jsem moudře napsal: a našim vnukům, pravnukům budeme povídat o tom, co to byly hospody.