Neviditelný pes

POLITIKA: Audit k Agrofertu lže!

29.4.2021

Neuplynulo ani pár dnů od senzačního zveřejnění auditu k dotacím pro Agrofert, v němž se tvrdí, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Nyní se „zjistilo“, že od roku 2017 žádné evropské dotace Agrofert nedostal.

Ve svém posledním komentáři k situaci kolem dotací pro Agrofert jsem uvedl, že podle zpravodaje ČT Lukáše Dolanského jsou závěry auditu „vykonavatelné“ a Česko musí vrátit dotace, i když se odvolá. To je však zřejmě absolutní nesmysl, protože:

Komise v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, podle níž je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů a Agrofert nemá nárok na žádné dotace od 9. února 2017, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů. Všechny unijní dotace v řádu stovek milionů korun, o které Agrofert od té doby usiloval, by podle auditu muselo Česko vracet. „České úřady nedeklarovaly žádné výdaje pro jakoukoli z operací, jimiž se zpráva zabývala. Proto není nutná žádná finanční oprava,“ řekl dnes mluvčí komise Balázs Ujvari. Komise bude podle něho s Českem dále řešit pouze některá z doporučení auditu, která zatím české úřady nevzaly v potaz.

To je naprosto a doslova šokující tvrzení. Proč byly proboha utraceny desítky tisíc, možná stovky tisíc eur z rozpočtu Evropské komise, když byly kontrolovány dotace, na které z unijního rozpočtu nešlo ani jedno euro? Nyní se více než dříve ukazuje, že celý audit byl a je v režii českých politiků- „udavačů“, jak o nich hovoří Andrej Babiš. Opozice, například ODS ústy svého představitele Martina Kupky, prohlásila, že audit je „dalším důvodem k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše“.

Z judikatury evropského soudu vyplývá, že napadnout audit žalobou pro neplatnost není možné. „Neboť sám o sobě nezakládá právní účinky a nelze ho považovat za konečný,“ uvedla Dostálová. Ministryně financí Alena Schillerová dodala, že úřady proto hledají jinou cestu, jak se u soudu bránit. „Základem je, že musí existovat nějaké rozhodnutí Evropské komise nebo evropských orgánů, které bychom mohli napadnout,“ vysvětlila.

To je další politické zneužití auditu. Dolanský v ČT totiž tvrdil naprostou nepravdu, že „závěry auditu jsou konečné“ a nelze se proti němu odvolat. To je přímé a faktické zapojení politické hry ČT proti českému premiérovi. Co z toho plyne? Pro mě osobně jen jedna jediná věc. Celý audit byl a je udělán na politickou objednávku a má posloužit k vnitropolitickým soubojům u nás v Česku.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek