25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Ať má starost Roubíček

11.12.2020

Dnes se úplně mimořádně zmíním o politice. Většinou se jí vyhýbám, zvlášť v téhle době. Nicméně mě zaujala výzva prezidenta Zemana, aby mu šéf tajné služby plukovník Koudelka předal seznam ruských špiónů, jakož i seznam jejich českých kompliců . Plukovník Koudelka má s tou výzvou jistě plno starostí. Možná, že se mu i špatně spí. Na jeho místě bych se taky převaloval. Těžko by se mi usínalo, i kdybych předtím vypil hrnek teplého mléka s medem, jak mi to kdysi ordinovala babička. I kdybych pak nakrásně usnul, stejně bych se uprostřed noci probudil.

Třeba bych si vzpomněl na prastarou anekdotu, kterou mám moc rád.

To takhle Kohn měl taky špatné spaní. Taky těžko usínal a uprostřed noci se převaloval. Bodejť by špatně nespal! Vydlužil si od Roubíčka odnaproti deset tisíc do konce měsíce. Konec měsíce se až běda blížil a Kohn se tedy převaloval… až takhle vyskočil z postele, otevřel okno a křikl do fasády protějšího domu:

„Vědí co, Roubíček? Já jim těch deset tisíc nedám!“

Tak. A teď nebude spát Roubíček, řekl Kohn do tmy a vzápětí usnul.

Poslání té anekdoty je jasné. Přiznám, že jsem se jí v životě už nejednou řídil. Moje žena ji má taky moc ráda. Máme spolu okřídlené rčení udělat Roubíčka. Proč se převalovat v posteli? Ať se stará ten odnaproti.

Zpátky k té politice. On ten Roubíček na Hradě má třeba právo na to, co žádá. Ale ono to v roce 2013 taky byl 101 poslanecký hlas a Roubíček na Hradě odmítl standardní pověření k sestavení vlády a místo toho sestavil úřednickou vládu ze svých lidí a pak se z toho vylíhla vláda Babišova. Roubíček na Hradě taky zahnal premiéra Sobotku před televizními kamerami holí a soustavně odmítá konat to, co mu předepisují ústava a zákony, například jmenovat profesory a ministry. Bylo toho tolik, že Senát navrhl ústavní žalobu a jen vinou zbabělosti poslanecké sněmovny návrh neprošel. Proč by tedy neměl plukovník Koudelka zvolat spolu s Kohnem: vědí co, Roubíček? Já jim to nedám!

Pokud vláda plukovníka Koudelku příští rok potvrdí ve funkci, generála z Hradu nedostane. Stejně by ho nedostal. Zbořil by se svět? Nezbořil. Jenomže by plukovník Koudelka lépe spal.

Lépe by spali i zahraniční partneři našich tajných služeb, kteří by mohli mít oprávněné starosti, co se u nás děje. Tedy, oni nejspíš spí klidně. Jenomže ve dne rozvažují, jestli by nebylo bezpečnější jejich vztahy s českým partnerem utnout.

To je vážnější problém než nespavost plukovníka Koudelky. Proto se přimlouvám za systém Roubíček.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

Neff.cz