20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: „Ať Babiš prodá Agrofert!“ žádá Bartoš

17.12.2018

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poradil Andreji Babišovi, jak naložit s kauzou střetu zájmů podle Evropského parlamentu. Měl by prodat Agrofert, nebo odejít z funkce premiéra.

Opozice pokračuje v tažení proti střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Je příznačné, že tento bod zůstává stále hlavní linkou tažení proti premiérovi. Čeští opoziční politici již zcela ignorují české právo, podle nějž Babiš převedl Agrofert do svěřenského fondu. Lze tak pouze konstatovat, že se pokoušejí prostřednictvím nařízení Evropské komise ze srpna 2018 ignorovat český právní řád a de facto přiznávají, že jim je bruselský kabát milejší než česká košile.

Je velmi dobré vědět, jak čeští europoslanci o střetu zájmu Babiše hlasovali. Čeští europoslanci za ČSSD podrželi Andreje Babiše v Evropském parlamentu. Když se hlasovalo o střetu zájmů českého premiéra, nebyl tam ani jeden. Z 21 českých zástupců v Bruselu bylo pro jedenáct a proti čtyři. Při projednávání důležitého usnesení překvapivě chyběl Tomáš Zdechovský. Čtyři europoslanci ČSSD při hlasování postupovali podle podobného klíče, jako když se v listopadu rozhodovalo o možném pádu české vlády. Ani jeden se ho nezúčastnil. „Nevěděl jsem, jak mám hlasovat, tak jsem nehlasoval. Taktika to být může. Bohužel vládneme s Andrejem Babišem a nechceme nést spoluvinu za jeho průšvihy,“ přiznal iDnes.cz Miroslav Poche.

Ještě že se Poche nestal ministrem zahraničí. Jeho větička o tom, že „nevěděl, jak má hlasovat“, je tragikomická, ČSSD svým nehlasováním jen potvrdila, že už dávno nevede principiální politiku a je ráda za vládní angažmá. Co na to její voliči, se ukáže již relativně brzy ve volbách do Evropského parlamentu. Že by ocenili „bezradnost“ Pocheho, si moc nemyslím.

Proti návrhu se postavily europoslankyně za ANO Martina Dlabajová a Dita Charanzová, stejně jako Kateřina Konečná a Jiří Maštálka za KSČM. Pro hlasovali lidovci Pavel Svoboda s Michaelou Šojdrovou (za KDU-ČSL), Jiří Pospíšil, Luděk Niedermayer a Jaromír Štětina (za TOP 09), Jan Zahradil a Evžen Tošenovský (za ODS), Stanislav Polčák (STAN) a Jiří Payne (Svobodní). „Podařilo se mi do textu rezoluce o Babišovi prosadit pozměňovací návrh o tom, že Babiš nevlastní jen Agrofert, ale i jiná vlivná média v ČR,“ sdílel Jaromír Štětina na sociálních sítích.

Výše uvedení zástupci politických stran, které jsou v Česku v opozici vůči vládě, tak využili zasedání Evropského parlamentu ke svému „zviditelnění“ právě před volbami. Bude-li jim to přičteno k dobru, si ale nemyslím. V české veřejnosti je důvěra v europarlament sice na podobné úrovni jako v parlament český – kolem 30 % -, k volbám se ale podle Kantar CZ chystá jen asi pětina voličů. Bude-li ale hlavním tématem českých eurovoleb opět Antibabiš, pak to může aktivizovat příznivce ANO, podobně jako ve volbách do poslanecké sněmovny. Opět tak pouze konstatuji – opozice nemá relevantní programovou nabídku. Pokud bude například ODS, údajně euroskeptická, bít na antibabišovský buben v souladu s evropským právem, kdo jí její euroskepticismus uvěří?!

Čeští politici si evidentně s fenoménem Babiš nevědí rady a snaží se ho z politiky vytěsnit právními kličkami. Když nestačí ty české, využijí kličky evropské. Přitom důvěra v EU patří v Česku k nejnižším z celé unie. Nezdá se mi proto, že Babiše v eurovolbách tímto způsobem porazí, spíše mu ještě naženou voliče.

A ještě poznámka k návrhu Ivana Bartoše, aby Babiš Agrofert prodal, pokud chce v politice zůstat. I kdyby to Babiš udělal, nepřestanou ti stejní navrhovatelé zpochybňovat, zda to není jen „naoko“? Cílem není narovnání „střetu zájmů“ Babiše, ale jeho úplná politická likvidace. Takto jsou karty rozdány už dlouho a evidentně to na voliče ANO nezabírá. Zakážeme jim tedy volit?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz