23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Armádní bezradnost Parkanové

7.6.2007

Ministryně obrany Vlasta Parkanová byla nedávno na ČRo 1 Radiožurnálu v pořadu Dvacet minut s Martinem Veselovským. Jak jinak, řeč se stále točila kolem toho, zda je možné principielně zabránit korupci v armádních zakázkách. Parkanová neustále tvrdila, že se o to snaží, ale že je to nesmírně „těžké“ a několikrát i opakovala, že pokud se jí nepodaří korupci zabránit, bude to považovat za nesplnění svého úkolu a odstoupí. Současně však žádala čas na to, aby se mohla detailněji seznámit s problematikou MO. Na přímou otázku, jak dlouho se ještě hodlá seznamovat s MO, odpověděla, že ještě minimálně rok.

Úsilí, alespoň ono slovní, doprovází Parkanovou od samého počátku její éry na MO. Nedávné odhalení švédské televize o korupci při nákupu a později pronájmu švédských nadzvukových stíhaček Grippen ji však zanechalo nepřesně informovanou. Parkanová se v pořadu vyjádřila o této korupci tak, že neví o tom, že by se týkala i pronájmu stíhaček. Vstup redaktora švédské televize do diskuse, který potvrdil, že existují i důkazy korupce při pronájmu Grippenů, však Parkanová ponechala bez komentáře.

Zdá se mi, že úkol Vlasty Parkanové očistit ministerský úřad od podezření z korupce je přeci jenom nad její síly. Je to o to smutnější, že Parkanová sedí ve vládě, která je vedena ODS. Spíše se mi ale zdá, že Parkanová cítí jakousi kontinuitu s tím, že v pravolevém kabinetu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU byla právě strana, která ji dosadila do ministerského křesla. Parkanová navíc velmi dbá na svou popularitu. Podle výzkumů veřejného mínění se drží na špici důvěry. Z tohoto pohledu se mi zdá zcela nepochopitelný její poslední „politický“ počin, tj. nazpívání písně k návštěvě prezidenta Bushe v Česku. Využití nepůvodní melodie (píseň původně určená k oslavě prvního letu člověka do vesmíru) s velmi plochým textem Jana Vyčítala v podání ministryně Parkanové je tak vším jiným než „oslavou“ amerického radaru a prezidenta Bushe.

Poslední počin Parkanové tak zesměšňuje celou současnou vládní koalici. Je-li v současné vládě někdo zralý k vystřídání, je to právě Vlasta Parkanová. Obávám se, že její další rok v úřadu molocha korupce zatěžující většinu, ne-li všechny nákupy realizované armádou za poslední roky, stejně nezdolá, a v polovině funkčního období vlády tak budeme tam, kde jsme byli na začátku. Navíc její trapné fiasko s písničkou pro Bushe ukazuje, že dopady podobných „výstupů“ nedokáže Vlasta Parkanová vůbec domyslet. Právě v politice platí dvojnásob přísloví o ševcovi a kopytu.