25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: ANO, doleva

12.10.2013

Proč se může předsedovi ČSSD hodit Andrej Babiš

Sestavování příští vlády může být podstatně tvořivější, než se zatím zdá. Výroky lídrů s kým ano a s kým ne je proto potřeba brát s nadstandardní rezervou. Klišé, že koalice se sestavují až po volbách, není tentokrát úplně prázdné.

Z veřejných prohlášení to zatím vypadá, že sociální demokraté by vůbec nejraději vládli s do sněmovny se navrátivšími lidovci. Tato varianta by byla hlavně v případě silného volebního vítězství sociálních demokratů pro současného předsedu Bohuslava Sobotku ideální. Pragmatičtí čtyřicátníci z vedení strany by si nemuseli špinit kariéry spoluprací s komunisty. Společný kabinet s lidovci by také nedával prezidentu Miloši Zemanovi tolik prostoru pro dálkové ovládání ČSSD z Hradu. Zatím ale není podle průzkumů zdaleka jisté, že se lidovci do sněmovny dostanou a obě strany případně budou mít dost hlasů pro většinovou vládu.

Vy chcete, my ne

Druhou variantou, o níž sociální demokraté otevřeně mluví, je vládní spolupráce s komunisty. A čím víc se o ní mluví, tím víc se společensky legitimizuje. Ti z lídrů ČSSD, kteří by se takový projekt ještě před pár lety styděli přiznat, se najednou vůbec nečervenají, když ho popisují jako nejrealističtější scénář. Bohuslav Sobotka ale dobře ví, že pro něj jako premiéra má obrovská rizika a bude pracovat fakticky v permanentním osobním ohrožení. Komunisté by v takovém uspořádání hráli roli výsadku Pražského hradu. Vědí, že je Miloš Zeman považuje za své spojence. Dá se čekat, že budou vykonávat část prezidentských vizí a tlačit na ČSSD.

Sociální demokraté naopak moc nepomýšlejí, že by dali dohromady kabinet s TOP 09, který by představoval vládu moderního levého středu, po níž touží řada příznivců Karla Schwarzenberga z kulturních a mediálních elit včetně jejich mecenáše Zdeňka Bakaly. Gumování pravolevého střetu a mobilizace na ochranu parlamentní demokracie před rozpínavým prezidentem, na níž staví topka kampaň, přesně pasuje do tohoto scénáře. Pro ČSSD, lákající voliče na rekonstrukci země po Nečasově vládě, to není atraktivní varianta, protože s sebou nutně nese popření silných výroků a slibů.

Druhé centrum moci: BS AB

S přibližujícími se volbami se ale začala Bohuslavu Sobotkovi otevírat nová příležitost. Ve všech průzkumech sílí protestní hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše (v nejbližších dnech se stane majitelem Lidových novin). I on může mít ve sněmovně dost křesel na to, aby dal se sociálními demokraty dohromady vládní většinu. Ta by mohla být pro Bohuslava Sobotku atraktivnější než svazek s komunisty. Američtí poradci z PSB našli Babišovi mezeru na trhu v pravém středu. Miliardář se velmi disciplinovaně a důsledně stylizuje do role zhrzeného voliče ODS. Využívá každou příležitost, když se zapne kamera nebo diktafon, aby lídrům občanských demokratů vzkázal, že kdyby to vedli dobře, nevstupoval by do politiky, protože by je podporoval. Babišovi se daří tento obraz vnutit i části středních vrstev, a dokonce elit. Oponenti se totiž dost neúčinně omezují na mělkou kritiku a varování, že jeho hnutí jsou nové Věci veřejné, případně vypíchnou rozplizlost programu a politickou nezkušenost. Nikdo nenabídl voličům fakty a čísly podloženou recenzi Babišova podnikatelského příběhu na hraně byznysu a politiky.

Podle analýzy, kterou dal dohromady sociolog Jan Herzmann z veřejně dostupných průzkumů preferencí, ale Andrej Babiš neloví zdaleka jen voliče ODS. Těch nasbíral 98 tisíc, k tomu 92 tisíc bývalých véčkařů. Vůbec nejvíc ale přitahuje zhrzené voliče TOP 09, jichž nasbíral 131 tisíc. Hlas se mu chystá dát i 32 tisíc těch, kdo v posledních volbách podpořili sociální demokraty.

Pro nespokojený levý střed je Babiš zjevně akceptovatelnou figurou, a kdyby mu Američané nenašli okno příležitosti ve zraněné ODS, nejspíš by zamířil právě sem. Loví mezi frustrovanými sliby o pořádku, konci zlodějin a vymetení korupce podobně jako sociální demokraté. V programu má sice pár věcí, které přímo narážejí na ČSSD (důchodová reforma v tvrdší verzi, než prosadil Petr Nečas, odpor ke zvyšování přímých daní). Zároveň ale slibuje veřejné investice a podporu ekonomiky nebo nižší DPH stejně jako ČSSD. Sám Bohuslav Sobotka říká, že Babiš má "levicový program", aby ulovil část jeho voličů. V programovém nesouladu předseda ČSSD problém nevidí. Koalici s ANO odmítá kvůli nevyzpytatelnosti: "Dávám přednost spolupráci s tradičními stranami, nechci dopadnout jako Petr Nečas s Věcmi veřejnými." Andrej Babiš se naopak točí výhradně na programu "ČSSD chce navyšovat daně, což my nechceme".

Pokud ale sociální demokracie vyhraje přesvědčivě volby a Bohuslav Sobotka to bude moci vydávat za svůj úspěch, je pro něj osobně Babiš nejatraktivnější varianta. Jako premiér by se tím nejvíce osvobodil od vlivu Hradu. A zvlášť pokud zůstane Zemanova SPOZ mimo sněmovnu, může se z tandemu Sobotka Babiš stát druhé mocenské centrum. Teď se těžko odhaduje, který scénář je pro zemi dlouhodobě větším rizikem.

LN, 10.10.2013