28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Ani tu vojnu neumějí konzervy vymyslet pořádně

Izraelská armáda vychovává muže i ženy k iniciativě a do života si z ní odnesou podnikatelský mindset. Jiří Čunek chce v kasárnách mladé Čechy naopak naučit, že mají držet hubu a krok. To pak mají předat partnerkám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 3.3.2017 21:56

... a pět dětí z mého okolí navštěvující lesní školky

Tak to je velmi hloupý argument ... a taky do lesních školek moc dětí nechodí. A ani beskydskou sedmičku neběhá podstatná část populace.

A ten test ohledně posledního ročníku rukovavších - pan autor nezohledňuje, že je vojna a vojna. Jednak ti poslední už dohromady na nic cvičeni nebyli, jednak případná vojna by musela mít podstatně jiné osnovy než my starší pamatujeme z dob své ZVS.

A i s tou izraelskou armádou - možná tam diskutují o velitelích, ale rozkazy poslouchají. Kdyby to nedělali, Izrael by už dávno nebyl. A iniciativa se s poslušností nevylučuje - jen je třeba umět rozlišit, kdy co použít.

A skutečnost, že jsou i kybernetické hrozby neznamená, že není potřeba vojáků, co umí použít Pandur, houfnici, pancéřovku a ujdou se zbraní a plnou polní 30 kilometrů. Ti, co doma sedí za počítači nebo čumí do mobilů chytřejších než oni sami, z devadesáti devíti procent nejsou kybermágové, ale pařani a kecálkové na ksichtoknize. Ale pěšáci by se z nich za ten půlrok vycvičit dali.

Suma sumárum - článek je po mém soudu pomýlený na všech úrovních - a autor v tomto punktu zjevně taky.

M. Prokš 3.3.2017 21:43

Povinnou službu fakt ne

Patřím k posledním ročníkům kteří měli narukovat. Mě to minulo, protože jsem byl na vysoké škole. Co vím od známých co na vojně byly: více než polovina z nich nevystřelila ani jednu ránu. Z ničeho. Všichni svorně vzpomínají akorát na buzer, nudu, zavření v kasárnách a jediné co se dalo dělat, bylo jít se ožrat. Jediní kdo říkali že vojna měla nějaký smysl byli kluci nasazení při povodních - druhým dechem ale popisovali jaký v armádě panoval bordel a nepřipravenost na jakékoli větší nasazení mimo kasárna. A kluci co si ještě před vojnou vyběhali přiřazení k nějaké specializované jednotce, kde se něco dělalo - jako letiště Kbely vládní letka, nebo VTÚL a podobně. To už jsem měl vyběhané taky a minulo mě to o dny. Tam to prostě bylo normální zaměstnání.

Další co by bylo potřeba zaplatit je výbava každého vojáka, cca 25-30 000 rukujících ročně. Boty (3x), oblečení (2-3x), strava, ubytování, učebny, materiál. Minimálně boty co vojín to nové, vydrží max. rok chození a už po 1-2 měscích jsou vyšláplé nepřenositelně jinému. Občas něco někdo ukradne, ztratí nebo zničí. Munice aby každý za rok vystřelil aspoň 200 nábojů, jinak to nemá smysl. S tím souvisí výcvikové prostory, kasárna, nutná technika pro výcvik, přesuny, logistika kolem toho. Personál co to obstará a zajistí výcvik. Smysluplný program a výcvik aby nebujela nuda, buzer a nenávist ke ztraceným měsícům kriminálu zvanému armáda. Žold pro každého vojína.

Hlavní důvod proč politici rušili armádu byly problémy s financováním branců. Armáda sotva mizerně krmila a šatila ty krky, na modernizace a smysluplný výcvik už neměla. Slibovalo se, že ušetřené peníze se neseberou ale investují se do modernizace, menší ale profesionální a silné armády...

Takže jestli někdo (např. Čunek) volá po všeobecné základní vojenské službě tak ať nejdřív řekne kde na to chce vzít, která ministerstva, dávky, rozpočtové kapitoly škrtne a jak chce zajistit to zázemí co armáda dávno rozprodala. Jinak jsou to jen kecy a lži.

M. Prokop 3.3.2017 21:51

Re: Povinnou službu fakt ne

Jistěže je to pitomost. Jenže lidí, kteří to zažili a vědí jak vypadá služba těch, kteří nechtějí, ubývá.

J. Jurax 3.3.2017 22:11

Re: Povinnou službu fakt ne

Jistě, lidí co to zažili ubývá.

Ovšem ještě furt jsou tací, co by dokázali za čtvrt roku vycvičit použitelného pěšáka - když to dokážou v USA, tak u nás by to šlo taky. A specialisté by se už cvičili z těch, kdo by podepsali na dobu určitou profi závazek.

A kdo by byl natolik pacifista, že by se mu kvér hnusil, cvičil by se na zdravotníka. I ten zdravotník by měl ujít třicet kilometrů s plnou polní a tak dál a podobně.

Čtvrt roku mimo mamahotel vydrží snad každý ... :-)

H. Balzám 3.3.2017 23:01

Re: Povinnou službu fakt ne

Vy ale střílíte dobře, ovšem poněkud do jiného terče. Znalosti spojené s nějakou případnou účastí na bojišti jdou do lidí narvat i jinak. Článek byl vyloženě o tom, jak primitiv Čunek pohrdá vzděláním a chce z lidí dělat chlapáky takovou lehčí formou nápravného tábora.

J. Jurax 3.3.2017 23:20

Re: Povinnou službu fakt ne

Znalosti spojené s nějakou případnou účastí na bojišti jdou do lidí narvat i jinak. Ano - jak?

Z článku jsem nenačetl, že Čunek pohrdá vzděláním; a základní výcvik pěšáka musí být něco jako lehčí forma nápravného tábora, ne ekvivalent skautského oddílu.

M. Prokop 4.3.2017 0:01

Re: Povinnou službu fakt ne

Ale ten základní výcvik bude úspěšný jen, pokud potenciální pěšák CHCE. Pokud ne, bude to jen zase ta buzerace.

J. Jurax 4.3.2017 0:57

Re: Povinnou službu fakt ne

No, bude docela úspěšný i když ten potenciální pěšák nechce. A i buzerací se z těch, kdož nechtějí, dají vycvičit vojáci. Takže jednodušší je chtít.

Ono je to taky trochu o společnosti, náladě v ní, propagandě nebo moderněji PR armády a tak dál a podobně. Tím se dá dosáhnout, že ten potenciální pěšák bude aspoň trochu chtít.

R. Fiala 3.3.2017 16:12

Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

(nomen omen) kam až došel vámi hájený pseudoliberální koncept našeho života si můžete přečíst výše ve zprávě o postihu pí Le Penové za zveřejnění "nepřípustných" záběrů, tanečků kolem lidských práv p. Breivika atd. Je zřejmé, že vám a vašim vrstevníkům vychovávaným, vzdělávaným a ideologicky manipulovaným již za tohoto režimu tento koncept vyhovuje, dokonce si ani nedovedete představit žádný jiný. Obávám se však, že nejen p. Čunkovi ale značné většině spoluobčanů už tolik nevyhovuje. Teď jde jen o to, zda to také projeví např. v blížících se volbách.

P.S. Dovedete taky česky vyjádřit mně dosud neznámý pojem mindset? Žeby názorová výbava, mentální zaměření nebo jak?

H. Balzám 3.3.2017 16:17

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Máte to přesně obráceně. Důvodem, proč dneska by jenom málo lidí dobrovolně bojovalo za tento stát, jsou například všichni ti Čunkové, komouši a prasopsi ve státní správě. Komu by se chtělo umírat za Zemana...

I. Dekyský 3.3.2017 16:36

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Plácáte nesmysly, drtivá většina lidí z vysoka se*e na Vaše Havly a Halíky. Jste vážně tak omezený, že to nevidíte?

H. Balzám 3.3.2017 16:43

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Já žádné Havly a Halíky nemám, to si mě asi pletete, ale věřím tomu, že drtivá většina bezpáteřních vychcánků má ke komoušům blízko...

V. Kotas 3.3.2017 18:50

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Tady nejde o Zemana, ale o děti, vnoučata, odkaz předků.

H. Balzám 3.3.2017 19:22

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Kdybyste měl možnost číst toho víc, co jsem k tomuto tématu psal, věděl byste, že přesně takhle to cítím. Jenže trošku chápu i ty, kteří to mají jinak, lépe řečeno neschvaluju to, ale rozumím, proč tak přemýšlí. Tady je ale řeč o povinné vojenské službě a s tím nemůžu souhlasit. Dle mého se potřebné znalosti a dovednosti dají vecpat do hlavy mladejm klukům i jinak, než jedním nebo dvěma roky vytržení z občanského života (což má špatný vliv i na hledání dobrého zaměstnání) a honění nebožáků s koštětem a šůrovákem po buzeráku :-)

P. Portwyn 3.3.2017 18:53

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Myslím, že takhle personifikované to lidi nemají. Když fandíme při sportu našim barvám, tak taky nefandíme Zemanovi nebo Sobotkovi.

Vojáci nenasazují krk za presidenta, za ministra nebo za starostu. Bojují ze svoji zemi.

H. Balzám 3.3.2017 19:25

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Vojáci musí především jít do toho boje dobrovolně, z vlastního přesvědčení. Nebo i klidně kvůli penězům, neměl bych problém s tím, kdyby se peníze, rvané do tunelu zvaného armáda, ukládaly tak, aby v případě konfliktu bylo možné prostě najmout žoldáky. Tohle bylo ještě před dvěma sty lety běžné a fungovalo to.

P. Portwyn 3.3.2017 20:08

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

JJ.

1) Občané rukující do armády, aby sloužili republice. 2) Vítězství v boji o vliv nad světem. 3) Zpohodlnění občanů + úbytek střední třídy + závislost obyvatelstva na podpoře od vlády. 4) Úbytek občanů schopných nosit zbraň. 5) Najímání žoldnéřů do armády (cizinců). 6) Žoldnéři se ujímají moci. 7) Příchod barbarů, pád státu.

Řím, samozřejmě :o)

Jinak vojáci půjdou do boje s přesvědčením, pokud budou vedeni k tomu, že za svoji zemi má smysl bojovat. Není pravda, že bojují za "svobodu" - např. wehrmacht i SS bojovali mistrovsky a s vysokou morálkou, za svobodu to určitě nebylo. Rozhodující je kmenový instinkt.

M. Prokop 3.3.2017 21:52

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Souhlas.

J. Jurax 3.3.2017 22:39

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

No, před dvěma sty lety - tedy v roce 1817 - žoldnéřským armádám už dávno odzvonilo - tedy až na pár výjimek potvrzujících pravidlo. Soudíte snad, že u Slavkova, Borodina či u Lipska bojovaly žoldnéřské armády?

Definice z netu - "Žoldnéř (z fr. solde, vojenská mzda, od starořímské mince solidus; hovorově též žoldák) je profesionální voják, který se nechává za finanční odměnu (žold) najímat cizí armádou."

A jiná definice z netu (trošku na štíru s češtinou) - "Žoldnéř je označení pro bojovníka, který svoji vojenskou službu nevykonává z přirozené, zvykové a nebo zákonné povinnosti nebo ze závazku k nějakému politickému či ideologickému programu. Žoldnéři se účastní boje bez zřetele osobního zájmu výsledku boje ale na základě poskytnutí materiálových výhod nebo za finanční náhradu (žold)."

Patrně nerozlišujete mezi profesionální a žoldnéřskou armádou.

H. Balzám 3.3.2017 23:04

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Právě naopak, já opravdu myslím žoldáky, tedy firmu typu Blackwater, ne profesionální armádu, která je nám vcelku nanic. Můžeme mít připravené důstojníky, dejme tomu, ale armáda typu ČSLA je dnes pasé.

J. Jurax 3.3.2017 23:30

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

A proč proboha furt soudíte, že se zavedením nějaké vojenské služby na nanejvýš půl roku vznikla armáda způsobu výcviku a typu jako ČSLA?

A žoldáci typu Blackwater jsou dobří tak na hlídání skladů, komunikací a VIP. Pokud vím, tak jsou z definice nanejvýš něco jako lehká pěchota. Asi nedisponují dělostřelci, tankisty, ženisty a tak dál a podobně. A potřebnou technikou.

Kolik myslíte, že byste si žoldáků koupil - brigádu, divizi - a na jak dlouho? Pohybujeme se v řádu desetitisíců.

J. Jurax 3.3.2017 22:02

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Takže v případě útoku budete agresory vítat chlebem a solí, není-liž pravda? Protože kdo by bojoval za Zemana ...

Napsal jste velice intelektuálně zakřiknutý názor vskutku hodný výrazně alternativního inteligenta.

H. Balzám 3.3.2017 23:06

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Ano, je důležité přesně zaškatulkovat každého, kdo nesdílí vaše svaté nadšení.

J. Jurax 3.3.2017 23:35

Re: Anglofikovaný a komputerizovaný pane Kašpárku

Jistě, pořádek musí být - a roztřídění entit na množiny podobných vlastností - chcete-li, pak zaškatulkování - pomáhá při orientaci ve shlucích entit.

Já Vám například zapadám do škatulky svatě nadšených ... :-)

H. Balzám 3.3.2017 16:12

Přesně tak

Je zajímavé, že pro povinnou vojenskou službu horují zejména ženy, kterým by hrozila jen velmi nepravděpodobně, a dále různí starci a zaprdění "štátskriplové", kteří jsou si jisti, že by je taky minula. Kdo z nás na vojně byl a dokáže si přiznat pravdu, ten ví, že základem vojenského drillu byla, je a vždy bude likvidace osobnosti, kritického myšlení a zodpovědnosti za vlastní rozhodování. Prostě přetvořit člověka tak, aby mu kdejaký papaláš mohl prostřednictvím kolaborujícího důstojníka mohl nařídit kdykoliv cokoliv. Tohle dneska politikům chybí. Poslušné stádo, které na ně akorát platí daně a plně se podřizuje příkazům a zákazům. Pro případné šťouraly, od jednoho z posledních osmi "bojových" útvarů jsem odcházel v hodnosti četaře a Sa vz.58 dokážu rozebrat a sebrat ještě dnes ve stanovených časech. Ale to, že jsem byl dobrým vojákem, je paradoxně důsledkem toho, že jsem se nenechal zlomit.

P. Švejnoch 3.3.2017 17:15

Re: Přesně tak

Milý pane Balzáme, to, že podstatou fungující armády je subordinace, je nad slunko jasná a známá věc, kterou není třeba si nějak (s objevitelským výrazem v tváři) přiznávat. Bez subordinace prostě nemůže fungovat žádná armáda. V této souvislosti je mi také divné Vaše pohoršení nad tím, že armáda nedovoluje vojákovi kritické myšlení - zejména ve vztahu k plněným úkolům. Nedovedu si totiž dost dobře představit, jak by fungovala armáda, ba co dím, jak by fungovala pouhá četa, ve které by každý vojín Balzám (pardon, nezlomený četař, já vím), podroboval udělený rozkaz kritickému zkoumání.

Také myšlenka, že dnešním politikům chybí "Poslušné stádo, které na ně akorát platí daně a plně se podřizuje příkazům a zákazům.", zdá se mi poněkud pochybená. Dnešní ČR je jedno velké stádo, které nejenom, že se bez reptání podřizuje všem vrchnostenským rozmarům, ale i za radostného hýkání platí berně - viz nadšení ovcí nad Babišovým EET.

Last but not least - teze, že vzorným vojákem jste se stal díky tomu, že jste se nenechal armádním drilem zlomit, ta je více než jen úsměvná.

Abych to shrnul - Váš příspěvek je kolekcí naprostých volovin. :-)

H. Balzám 3.3.2017 17:26

Re: Přesně tak

Ano, už když jsem to psal, uvědomoval jsem si to riziko, že jednodušší jedinec žijící v sebeklamu to nemá šanci pochopit. Každopádně jste nedokázal vyvrátit jedinou věc v mém textu. Abych to shrnul - vy jste součástí problému, nemůžete být tedy součástí řešení.

P. Švejnoch 3.3.2017 17:50

Re: Přesně tak

Ale jděte, opravdu?

A mohl byste mi tedy popsat, jak funguje ta armáda, kde její příslušníci podrobují kritickému zkoumání rozkazy velících důstojníků?

Případně: Mohl byste mi popsat, co chybí našim politikům do jimi kýženého "Poslušného stáda, které na ně akorát platí daně a plně se podřizuje příkazům a zákazům."?

Vaše srandovní tvrzení o Vašem vzorném vojákování zásluhou Vašeho nezlomného ... čehože vlastně? - už raději nechám úplně bez komentáře... :-)

Nu, máte-li dojem, že jsem nevyvrátil žádné Vaše tvrzení, pak je všechno v pořádku. Užijte si ten pocit. Váš pocit... :-)

H. Balzám 3.3.2017 18:38

Re: Přesně tak

Pindy, pindy, ale možná s tím u někoho zabodujete. Já vás mám u řiti.

J. Jurax 3.3.2017 22:28

Re: Přesně tak

Zabodoval jste ... :-(