20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Andrej Babiš a jeho toxický vliv na demokracii

Demokracie je nepochybně nejlepším společenským systémem. Je však současně velmi zranitelná a snadno zneužitelná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 27.4.2019 9:16

pan Vodvářka nám právě oznámil, ...

.... že kromě Česka nejsou standardními demokraciemi ani Itálie (Berlusconi), Izrael (Netanjahu), Slovensko (Kiska) a USA (Trump).

I. Schlägel 27.4.2019 9:29

Re: pan Vodvářka nám právě oznámil, ...

Tak Itálie je prostě Itálie, ta standardy takového Rakouska nesplňuje ani politicky, ani ekonomicky, ani mentálně. Izrael vzhledem ke své choulostivé bezpečnostní situaci má poněkud jiná měřítka ohledně stíhání svých potentátů, na druhou stranu jich už pár dokázal odsoudit. Trump pokud vím trestně stíhán není. Kisku nemám nastudovaného. Ale zůstaňme v naší kotlince. Na základě čeho odstupovali takoví jako Kalvoda, Gross, Topolánek, Nečas? Evidentně se s Burešem blížíme ke "standardu" mílovými kroky. Nedávno se podobnému standardu říkávalo normalizace.

P. Lenc 27.4.2019 9:46

Re: pan Vodvářka nám právě oznámil, ...

Nojo, ale vysvětlujte to někomu, kdo je "expert" na ekonomiku,počasí, politiku.Na socialistu prostě nemůžete mít.

M. Šejna 27.4.2019 10:31

no jistě

tohle je "analfabetovi" na klima, ekonomiku a politiku, neonacistovi Lencovi, zbytečné vysvětlovat. Na neonácka Lence prostě nemohu mít.

P. Lenc 27.4.2019 10:53

Re: no jistě

No blb vaší velikosti dokáže udělat neonacistu i z Churchilla.Takže vaši reakci beru jako potvrzení toho, co jsem napsal.

M. Šejna 27.4.2019 11:03

Lenci

mentální prase vaší velikosti dokáže udělat socialistu i z Churchilla. Takže vaši reakci beru jako potvrzení toho, co jsem napsal.

M. Šejna 27.4.2019 10:29

pane Schlägele

Kiska je vyšetřován kvůli krácení daně. Trump byl vyšetřován donedávna také kvůli volbám. Babiš není trestně stíhán. Je zatím jen policejně vyšetřován.

Ona ta definice "stíhání" a "vyšetřování" má v každé zemi trochu jiný význam. Každopádně ani v jedné mnou uvedené zemi nečelí zmínění politikové soudnímu řízení, ale zatím jsou jen vyšetřováni na základě trestních oznámení.

R. Meišner 27.4.2019 8:38

pane Vodvářko

jestli něco je, nebo není trestný čin, nechte klidně na soudy. zatím k žádnému nedošlo. dokud máme svobodné volby, máme demokracii. nemám pocit, že by Andrej Babiš chtěl rušit svobodné volby. lidé si zvolili, co si zvolili, že se vám to nelíbí je sice hezké, ale měl byste to respektovat. jsou to vaši spoluobčané, vaši bratři a sestry, s kterými žijete v jedné zemi...co byste s nimi chtěl dělat? chcete je poučovat? chcete jim říkat, co je správné a co ne? chcete jim říkat co si mají myslet? to snad ne. každý jsme jinačí,--někdo se holt snaží stát úspěšným premiérem, někdo alespoň průměrným pisálkem a všeználkem, --někomu se to podaří, někomu zase ne. takový už je život.

I. Schlägel 27.4.2019 8:54

Re: pane Vodvářko

Zajímavá myšlenka. Pokud kdokoliv vyhraje volby, není slušné ho kritizovat, protože tím vlastně nařizujeme našim bratrům a sestrám, co si mají myslet. To se Vám vážně povedlo.

P. Lenc 27.4.2019 9:07

Re: pane Vodvářko

Jo, hodně zajímavá...Takovým myšlením byla demokracie poražena v Německu v r. 1933 a u nás v r.1948.Potom že se dějiny neopakují.

J. Chaloupka 27.4.2019 11:20

Určitě je možné ho kritizovat a navrhovat něco lepšího.

Co nám ale předvádí autor není nabídka, ale právě jen skučení. Prostě nemá Babiše rád a místo toho, aby to přiznal, tak napíše článek, který mu na NP otisknou a možná i zaplatí.

K. Salajka 27.4.2019 8:35

Demokracie

an sich je mýtus stejně jako Utopia Thomase Mora. Slavné Athény shromáždily poklady spolku řeckých státu a zpronevěřily je pro svojí potřebu. Čili banky ve Frankfurtu, když posílají německé emisary do českých firem, aby převedli peníze, (se kterými by zdejší lidé naložili nehospodárně ve svůj prospěch), realizují vlastně demokracii. Demokracie byla vždy pláštěm pro ekonomické vykořisťování. Hlasatelé přímé demokracie směřují ke stejnému cíli jako ti, kdo preferují demokracii zastupitelskou. Tím, kdo určuje obsah demokracie, vždy bude ten, kdo na to má kapitál a monopol na informace (V našem rybníku nevlastní média jen Babiš, Bakala, ale hlavně Němci. Ti se snaží přivlastnit si evropský prostor podobně jako Prusové převzali Německý spolek od Rakouska).

Imigranti v Německu mají lepší postavení než příslušníci států EU (podobně jako v Anglii jsou preferováni Pákistánci před Poláky), protože s jejich hlasy chtějí tyto země vládnout. Povahu této "demokracie" je třeba zastřít. Proto je tolik snahy modifikovat svobodu slova do tvaru, který formuloval Orwell ve Farmě zvířat /"...některá jsou si rovnější./ Proto nejhorší co chtějí žluté vesty je požadavek na "Nestranné zpravodajství"

J. Chaloupka 27.4.2019 11:21

Pokud chcete kritizovat ve VB Poláky, nemůže vás

nikdo nařknout z rasismu. Možná, že nechtějí Pakistánce, ale svedou to na Poláky.

J. Karlík 27.4.2019 8:34

???

Jako obvykle přeháníte, doktore. Trestně stíhaný premiér? A co trestně stíhaný Čunek, Jourová, Vitáskova? Šrámy po Babišovi se budou hojit dlouho. A šrámy po vládě jedné strany se již zahojily? Politicky, politicky nesmíte myslet, ku va, doktore. Nedělejte z voličů stádo hlupáků, anebo zapomeňte na svobodné, demokratické volby.

A. Hrbek 27.4.2019 8:16

Bohužel

liberální demokracii lze úspěšně realizovat jen s materiálně a duchovně svobodnými občany. V mentalitě Čechů je zakotvena přirozená lidská snaha, mít se za všech okolností, bez velké námahy, celkem dobře a být bez velkých potíží. Stále platí extrém, že Čech je často buď hulvát nebo lokaj. Za drobky ze stolu mocných je schopen nejen držet hubu, ale i ty mocné, jako jistotu, podporovat.

V. Pavelka 27.4.2019 9:53

Re: Bohužel

Boha jeho, pomněr hulvátů a lokajů je ve všech národech stejný, podobně jako hlupáků a chytrých..

A. Hrbek 27.4.2019 10:04

Re: Bohužel

Byl jste někdy v Srbsku?

S. Ruth 27.4.2019 6:59

Prvotní příčinou Babišovu" toxického" vlivu

na demokracii v ČR jsou jeho naivní obdivovatelé a voliči jež mu umožnili něco coje ve vyspělé demokracii naprosto nepředstavitelné.

M. Mikulec 27.4.2019 9:04

Re: Prvotní příčinou Babišovu" toxického" vlivu

Když vidím, jak si vedou ty “ vyspělé demokracie”, brrrrr, dejte pokoj!

A. Reček 27.4.2019 12:17

Re: Prvotní příčinou Babišovu" toxického" vlivu

Máte pravdu, je to tak. Uměl slibovat a byl oddělený od stran, takže byl velmi přitažlivý. Citelným zvýšením důchodů si na svou stranu získal spoustu důchodců. A ti k volbám chodí! Proto se cítí být neporazitelný.

V. Čermák 27.4.2019 12:41

Re: Prvotní příčinou Babišovu" toxického" vlivu

Proč mluvíte v minulém čase? Když tak Umí slibovat a zatím sliby Plní, Je přitažlivý, protože citelně zvýšil silně podfinancované důchody a pokračuje v tom. Na svou stranu získal nejen Důchodce, ale i zdravotníky, učitele, hasiče a další, kterým také zvýšil jejich silně podpfinancované platy. A jak se Babiš cítí? Vy jste jeho důvěrník, že to víte, nabo jenom poplivávající Mluvka?

D. Stirský 27.4.2019 6:51

Potíž může být v tom, že rozhodující posty

(prezident, předseda vlády, poslanci, senátoři, hejtmani, mnoho soudců) stále zastávají staré struktury. Mezi ně počítám i sebe a mnoho nestarých zatím logicky není. A ještě pár let nebude. Babiš snad alespoň nebude chtít zestátňovat a kolektivizovat.

Z. Rychlý 27.4.2019 6:43

Babiš nespadl z Marsu.

Babiš je důsledkem předchozího směřování. Nejprve nadšení pro znovuvybudování kapitalismu, posléze zklamání z jeho budování, poté návrat k socialismu západoevropského střihu s jeho tristními výsledky, to vše vedlo k nedůvěře v tzv. zavedené politické strany. Každá nová píšťalka zní občanům jako spásná hudba, která ten Augiášův chlév vyčistí. S trochou skryté manipulace s veřejným míněním lze zakrýt fakt, že jde o píšťalku krysařovu, který ví, co chce a maká na tom (a docela to umí). Babiš a koneckonců i Zeman jsou důsledkem frustrace voličů, kteří dokola a dokola volí menší zlo a pozorují, jak ono roste a dospívá ve zlo velké. A není to jen u nás, Babiš nebo Mikron, prašť jak uhoď, akorát to francouzské kvórum je větší. Babišova moc je tak velká, jak malí jsou jeho protivníci. Žádný z jeho protivníků nemá vizi, kterou by chtěl prosadit a realizovat, nebo je to tzv. muší váha. Lebedit si v opozici a užívat si dobyté renty od státu, to je hlavní a jediný cíl. Babiš je trpajzlík, který ovšem převyšuje okolní trpaslíky o dvě hlavy.

Lkát nad ztrátou pilířů demokracie? Vždyť moc soudní je prodejnou děvkou minimálně od 50tých let. V roce 1989 soudci jen naházeli legitimace do odpadkových košů a vesele jedou dál s ještě větším rozmachem, než mohli za totáče. Stavět demokracii na těchto poživačných kreaturách je směšné pane Vodvářko.

Moc výkonná stojí a padá s parlamentem a kruh se uzavírá.

Ztratili jsme schopnost ovládat a ovlivňovat své životy, z pohodlnosti jsme předali zodpovědnost za sebe sama vejš. Na okres, na kraj, do Prahy, do Bruselu, kamsi do p. Takto vzniklý prostor pro rozhodování rádi vyplnili a využili hlasatelé dobra, kteří chtějí naše dobro a s naším pohodlíčkovým souhlasem si ho bezostyšně berou. Teď už se, podobni živočichu s kůží plnou parazitů a přísavek, jen mátožně pohybujeme a vezeme svou káru kamsi do neznáma.

Sami jsme si zcela demokraticky svého Babiše vypěstovali. Snad nás svatý Brusel ochrání (haha).

M. Veleba 27.4.2019 7:51

No... vystihl jste to bravurně, ale po přečtení jsem propadl slušné depresi.

Z. Rychlý 27.4.2019 8:48

Re:

no to jsem nechtěl. On mě doktor svým bojem proti jednotlivým osobám provokuje. Jakoby odstraněním Babiše náš problém zmizel. Nezmizí. A zavařili jsme si to sami. Sorryjako. :-))

V. Pavelka 27.4.2019 9:40

Re:

Pokud se i užitečným idiotům podaří zničit Babiše,tak mám volbu Fiala, vývěsní štít pro Retigovce a spol. Piráti, předvoj sebezničujícího podivného EUsocialismu. Lidovci strana církve, pro kterou jsou peníze a majetek důležitější než jejich důvěryhodnost a pokora.Čssd strana třesoucí se o preference a neschopna sebereflexe.Ksč a Spd, díky to nemusím.

M. Prokop 27.4.2019 8:03

Re: Babiš nespadl z Marsu.

"Ztratili jsme schopnost ovládat a ovlivňovat své životy, z pohodlnosti jsme předali zodpovědnost za sebe sama vejš. "

Jistěže bylo a je mnoho takových, ale za sebe mohu říci, že já jsem se na to "my" nepodílel.

Z. Rychlý 27.4.2019 8:41

Re: Babiš nespadl z Marsu.

Máte sice alibi, ale to vám nijak nepomůže. Měl jste být úspěšnější v přesvědčování okolí pro "lepší" volbu, pokud jste o nějaké věděl. Stejně teď už je pozdě jednou předané pravomoci "vejš" už se nevrátí. Je jedno jestli jsou to pravomoci samosprávné nebo daňové.

Švýcaři jsou na tom podstatně lépe, nejsilnější je tam obec a kanton jak v pravomocích, tak v určení daní. Federace je na tom bídně, a do EU platí jen nezbytné "výpalné".

K. Salajka 27.4.2019 8:40

Re: Babiš nespadl z Marsu.

Abychom něco mohli ztratit, museli bychom to někdy mít.

Z. Rychlý 27.4.2019 8:54

Re: Babiš nespadl z Marsu.

To je ještě smutnější, než jsem napsal já. Lidi prostě nějak nejsou.