25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Alternativní přemítání nad ODS

Občas čtu, že prý ODS jenom kritizuju a nenabízím jiná řešení. Není to pravda. Spíš je to tak, že ony alternativní názory – nejen moje – nikdo z aktuálně mocných ve vedení ODS nechce poslouchat, natož aby se jimi řídil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Zelenka 22.10.2013 18:46

Hlavu vzhůru Štěpánku

Není třeba svěsit ODStraněné hlavy, lze přeci překabátit a zvednout Hlavu vzhůru - stranu doporučuje děvět z deseti ODStavených. Jen aby pak po fiasku kvůli údajné záchraně pravice nevolal guru po pravici vzhůru.

F. Kusák 22.10.2013 17:43

Tak trochu mě unavují omílané

argumenty jak by bylo, kdyby bylo nebo o tom, co Klaus řekl a jak byl prozírávý. Ty nesmysly o tom, jak to ti komunisté před rokem 89 dělali dobře nebo špatně je dobré tak pro pohrobky a historiky. Svět se řítí dopředu obrovským tempem a naší povinností je na něj reagovat a přizpůsobit se. Mě spíš zajímá, kdy vstoupí Google do bankovnictví, kdy budeme volit prostřednictvím internetu nebo nová Nokia Lumia (viz banner). A mimochodem, s partajemi je to podobné jako s novým modelem mobilu, když nic nového nenabídne, nekupovat!   

M. Varadinková 22.10.2013 14:23

Průser byl založen v dobách Topolánka.

Založili jste ho vy, kteří jste včas neodvolali Topolánka. Tedy nejpozději po debaklu v krajských volbách 2008, kdy Klaus pronesl (pravdivou a výstižnou!) větu, že ty volby byly referendem o Topolánkovi. Věřte, pane Štěpánku, že opravdu byly.

Tehdy jste ale stavěli (I Vy osobně, pane Štěpánku) Topolánkovi betlém a plivali na Klause. Věřili jste Topolánkovi každou jeho lež. Vůbec jste nepochopili, co se Vám snažili voliči vzkázat. Tehdy to byla ta křižovatka, kde jste se vydali špatným směrem. Od té doby Vám voliči už stále jen ubývali.

Nečas, měkkýš a sociální inženýr, to nezachránil. Skočil Kalouskovi na každý špek. Nechal si Kalouskem a Tluchořem rozvrtat vládu, která původně měla pohodlnou většinu.  Prokoukl aspoň ex post Tluchoře a odkopl ho, což Vy jste, pane Štěpánku,  ještě ani dnes nepochopil. Nečasovy eskapády s Nagyovou už ODS nepoškodily, protože na ODS byla spáchána křivda (Ištvánem a jeho zadavateli) a to by spíš naopak její potenciální voliče vedlo k tomu tu křivdu eliminovat (tedy dát ODS hlas).

Jenže to by ODS nesměla na té své antiklausovské cestě zcela poztrácet své původní ideje (jejich nositeli jsou dnes Svobodní,  ODS už dávno ne) a musela by mít v čele schopného lídra, a ne prázdnou a hloupou Němcovou. Musela by se přestat objímat s Kalouskem, dělat mu onuci a nadbíhat médiím.

Postup ODS po pádu Nečasovy vlády byl neuvěřitelně hloupý a krátkozraký. Ukázalo se, že ODS nejenže nemá ideje, ale nemá ani žádnou strategii a taktiku. Divím se, že se vůbec najde těch 6-8 procent voličů, co jsou jí ještě pořád ochotni dát hlas.

J. Urban 22.10.2013 15:04

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Velmi přesné a výstižné!

P. Gabriel st. 22.10.2013 15:50

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Paní Varadinková, bylo dříve kuře, či slepice? Copak Topolánek, se vším, co si sebou přinášel na post zvoleného předsedy ODS, nebyl typickým produktem všeho, co dal Klaus ODS do vínku? Jak a čím byl formován a směrován, tak se i choval, včetně čachrů a paktování s Kalouskem a Severou proti lidovcům a Čunkovi. Nečas měl příležitost to změnit. Byl ale tak nahlodán tím, čemu řadu let sloužil, že ho to nakonec udolalo.

M. Varadinková 22.10.2013 16:06

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Je to naopak.Topolánek popřel vše, co Klaus dal ODS do vínku. Tedy pevné ideové ukotvení.

P. Gabriel st. 22.10.2013 16:19

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Pevné ideové ukotvení a v čem, prosím? V prichvatizačních praktikách, provázených úplatky, které vyvrcholily rozpadem jeho druhé vlády? Degradací hodnot a orientováním všech a všeho na hmotařství a konzum? Výroky nepoznám čisté a špinavé peníze, faul, který rozhodčí neviděl se nestal,  Nejlepší metodou privatizace by bylo zhasnout, nebo spíš neznám žádnou transformaci morálky? Nebo teprve oposmlouvou? To se pak nedivte, že s takovým ideovým ukotvením ODS ztroskotala, trup navíc prožraný kmotrovsko-klientelistickou šášní a kýl hluboko ve smradlavém bahně!!

M. Varadinková 22.10.2013 16:29

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Blábolíte, fabulujete, lžete. Mozek máte totálně vymytý médii.

Vy jste ODS přece nikdy nevolil, tak víte prd o motivaci jejích voličů, proč ji volili a proč ji už nevolí.

P. Gabriel st. 22.10.2013 17:19

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Musím vás zklamat paní Varadinková. Já jsem se v době Klausových vlád zabýval politikou profesionálně a řadu věcí jsem absolvoval v první řadě. Většího lumpa a darebáka, bez zábran a kousku studu, než je Klaus, jsem v politice nepotkal. Protože mám se sdělovacími prostředky vlastní nepříjemné zkušenosti, nikdo mně nic nenakuká. Nicméně věci o kterých píšu, jsou tak jasné a zřetelné každému, že je může popírat jenom naprostý ... dosaďte co vám libo. A k motivaci voličů ODS, řada z nich byla vedena vděčností (neoprávněnou) že jim ODS dává prostor pro podnikání, ale fakt je takový, že mnohem lepší prostor pro podnikání (právně, hospodářsky, politicky) mají podnikatelé všude kolem, kde takový účelový liberálně-pragmatický mocenský slepenec jako ODS  nepůsobí. Čemu se divíte? Sedla jste na lep těm, kteří napřed s posvědcením Klause a spol. rozchvátili průmysl, pak rozchvátili zevnitř veřejné rozpočty a když ohlodali kost, ohlíží se jinde. Pamatujete, jak se v devadesátých letech místní ODS paktovaly s komunisty aby zlikvidovali komunální konkurenci, nebo jak si bossové ODS kupovali členy z řad zaměstnanců svých firem? Již to byly neklamné signály počínajícího úpadku! Pamatujete, jak po proláknutí úplatkových peněz na kontech ODS běherm tzv Sarajevského "atentátu"  KLaus, bez kterého v ODS nikdo nepřeložil stébla křížem, lhal a nechal místopředsedu Nováka 2 měsíce v kriminálu?: To byla sonda do Klausovy morální integrity! Viďte! Tak si přestaňte lhát do kapsy a přiznejte si, že jste sedla lumpům na lep. A jestli jste skutečná liberálka, volte liberály, jste-li konzervativní pravičák, volte konzervativce. Nikdy není pozde napravit omyl.

M. Varadinková 22.10.2013 19:35

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Já jsem nikomu na lep nesedla. Já totiž mám své vlastní přesvědčení zcela nezávislé na komkoliv včetně Klause. A stále stejné, tehdy jako dnes. Proto ten směr, který jsem podporovala před dvaceti lety, podporuju i dnes. Tehdy ho představovala ODS, dnes ho představují Svobodní.

Vy možná máte přesvědčení jiné, ale nejspíš nemáte žádné, protože ho zcela překrývá Vaše nenávist a  víra v kdejakou pomluvu a lež. Blábolíte totální nesmysly - například "Klaus nechal Nováka dva měsíce v kriminále". Možná jste si nevšiml, ale Klaus nebyl státním zástupcem ani soudcem, aby mohl ovlivňovat, kdo a jak dlouho bude v kriminále. Jste zcela zaslepený nenávistí a s takovým člověkem jako Vy nemá smysl ztrácet čas. Jste typický produkt mediální masáže posledních dvaceti let. Ubožáku.

L. Novák 22.10.2013 22:50

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Varadinková: "A proto jsem volila Zemana." :-D

B. Rybák 23.10.2013 14:17

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Je možné, že jste se profesionálně zabýval dezinformacemi a vymýváním mozků. Svědčí o tom Vaše objevné informace o paktování místních organizací ODS s komunisty (kolik jich bylo?) a o nákupu členů už v devadesátých letech.

Tento totiž jev nastal hromadně až ve Špidlově a Grossově éře v ČSSD kde vedl k rozpadu místních sdružení na zuřivě se nenávidějící části. Teprve po ustálení mocné, Bruselem vnucené krajské rozdělovny EU-dotací se tento jev začal šířit do ostatních stran.

Po proláknutí skutečnosti, že ODS uvedla několik fiktivních sponzorů (což dělaly všechny strany) se nedělo nic, dokud nebyl připraven (např. měnovou a finanční sabotáží guv. Tošovského) zahraničními rozvědkami "sarajevský puč", v jehož důsledku byl vládami ČSSD zničen "středoevropský hospodářský tygr", náš průmysl (např. cukrovarnictví) byl nahrazen bezperspektivními montovnami, naše banky byly nahrazeny zahraničními "pijavicemi", naše prodejny byly nahraženy podvodnými, naše výrobce diskriminujícími "řetězci".

Nejhorší ze všeho by bylo sednout na lep lidem s Vaší "morální integritou". To už by svobodu a blahobyt neměli ani naši vnukové.

J. Vyhnalík 22.10.2013 16:43

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Celkem souhlasím až na tu tezi o pohodlné většině. Tu Nečasova vláda nikdy neměla. VV byl politický projekt založený právě za účelem kontrolování a vydírání ODS těmi, kdo měli pocit, že (pouze) zevnitř se jim to nepovede.

P. Gabriel st. 22.10.2013 17:23

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

No VV byl hlavně projekt, jak se s využití povrcnosti a hlouposti řady voličů + soukromého kapitálu dostat jednorázově k lizu. Dnes to opakují jiní noví asAN(O)átoři politiky a zdá se že úspěšně, nepoučitelná hloupost kvete dále!

J. Vyhnalík 22.10.2013 18:47

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

VV měl profesionálně zajištěný politický marketing, kdy si nejen svoje programové teze, ale i svoje kandidáty testovali na živých lidech a podle odezvy vybírali formulace a způsob vystupování, který zabíral. To je standardní metodika politického marketingu. Bohužel u nás platí, že čím je strana ideově pevněji zakotvená, tím méně je ochotná přijmout myšlenku, že i jejich komunikaci lze testovat a optimalizovat.

I proto dokáží být populisté tak účinní. VV sázeli na to, že se dostanou k rozdělování státních zakázek a k tomu se jim hodila i protikorupční rétorika. Mohli tak snadněji vypovídat staré zakázky a zadávat je znovu.

V pozadí stojí lidé, kteří dobře chápou, že možnosti podnikání jsou velmi závislé nejen na státních zakázkách, ale i na nových zákonech a místo toho, aby si politiky kupovali, rovnou si zakládají svoje strany.

U VV je dobré si všimnout, že byly relativně funkční (v rámci intelektuálních schopností jejich členů) součástí koalice do doby, než se ODS v Praze postavila proti stávajícím kmotrům. Od té doby se VV snažily vládu rozhádat a položit. Nakonec nefalšovaná euforie VV po rozpuštění PS IMHO naznačuje, že byli k tomuto výsledku obzvláště motivovaní.

V. Kováčová 22.10.2013 18:39

Re: Průser byl založen v dobách Topolánka.

Naprosto souhlasím. ODS jsem od dob Topolánka dávala svůj hlas už jen se skřípěním zubů. Možná bych to nakonec udělala i tentokrát, kdyby Němcová byla osobnost a ve svých veřejných výstupech projevila pokoru a omluvila se za to, že i ona sama byla celá léta ve funkci místopředsedkyně, proto vina padá i na její hlavu. Že ODS a její vedení až do poslední chvíle podporovala a potvrzovala Topolánka ve funkci předsedy /přestože porušil usnesení sjezdu ODS a zapříčinil schválení LS/ a podporovala ve funkci předsedy i Nečase přesto, že každý člen ODS viděl, že to oba vedou od desíti k pěti. Topolánek přehlížel členy své strany,/nepohodlné likvidoval/ ale spojil se a podporoval proslulého lidovce Kalouska. Nepoučen minulostí a spolehlivosti lidovců, spolu naopak vymysleli novou stranu, která od začátku měla v úmyslu stát se nejsilnější a to na úkor ODS. Nečas místo aby řešil problémy, jen si upevňoval svoji pozici ať to stojí co to stojí a nechal Kalouskovi volné ruce, takže ten se stal faktickým vůdcem. Kvůli Nečasovu osobnímu i politickému selhání vláda nakonec podala demisi a ODS od té chvíle naprosto ztratila soudnost. Místo aby Němcová oznámila, že na mimořádném sjezdu už žádný člen z minulého vedení nebude kandidovat, že strana musí jít do opozice aby se konsolidovala a její vedení musí nést následky, místo toho útočí na všechny kolem, jen s TOP 09 by prý zase chtěla pokračovat jako s koaličním partnerem. Ohání se tím, že ODS má svoji voličskou i členskou základnu a že to nové strany nemají. ODS v této podobě a s těmito lidmi nemá šanci. Já za této situace po prve ODS svým hlasem nepodpořím a budu volit jedinou pravicovou stranu na politické scéně, která je k dispozici a to je SSO.

L. Severa 22.10.2013 13:25

Před volbami článek jak vyšitý !

Pane Štěpámku víte kdo to byl Quisling ?

V. Kusý 22.10.2013 12:35

Jako vždy, byl bych ochoten podepsat každou větu,

jen bych si nesměl uvědomit, že pan Štěpánek byl celou dobu u toho, když se tenhle politický blivajz vařil.Což platí i pro ostatní "politiky". A prosby, abychom to tam ODS ještě jednou hodili ? Raději ať si to ODS hodí sama.Byl jsem nakloněn vyslyšet tuhle prosbu v domění, že už začala čistit své řady, ale poté, co vzala na milost Béma, jsem pochopil jedno.Když takhle plivne do tváře voličům před volbami, co by dělala po nich!

M. Kosejk 22.10.2013 10:53

:))

Petr Tluchoř nechtěl jen z vládní koalice odpreparovat Víta Bártu. On chtěl hlavně odstranit Nečase a jeho spojence. A spolčil se kvůli tomu s jednou z největší kravek, která se kdy do sněmovny dostala (K.Kočí).

Nic tak pěkně neilustruje destruktivitu a pitomost těch, co celou dobu mydlili schody Nečasovi.

F. Šimek 22.10.2013 10:47

Tajtrdlík zůstane tajtrdlíkem-i kdyby trakaře padaly!

M. Vondráček 22.10.2013 10:52

Re: Tajtrdlík zůstane tajtrdlíkem-i kdyby trakaře padaly!

Proč tolik sebekritiky :-)

A. Bocek 22.10.2013 10:14

Kyvadlo dějin jde nalevo,

kdo neví zda volit pravici nebo levici, je levičák tak ať volí ČSSD. Silný mandát ČSSD způsobí to , že se odkope. Zbylí zodpovědní pravicoví voličové, nechť volí SSO. Ta má jediná autentický pravicový program. ODS-ce to pomůže zbavit se  kmotrů a najít osobnosti - S N A D !!

P. Gabriel st. 22.10.2013 16:12

Re: Kyvadlo dějin jde nalevo,

Pane Bočku, máte pro pravicové voliče špatnou radu. SSO jsou ryzí libertariáni. Což rozhodně není pravice! Pravice je konzervativní a to SSO rozhodně není, stejně, jako to nebyla ODS. Jediné co hovoří ve prospěch SSO je, že jsou to slušní mladí kluci, kteří nemají žádné temné kouty a zřejmě ani netouží je mít. Což bylo zřejmě hlavním důvodem, proč se od nich Klaus odklonil (to je šlechtí) a proč se nalepil na Bobošíci (což není překvapivé). Ale konzervativci to nejsou, ani pravice.

P. Gabriel st. 22.10.2013 9:41

Z trochu jiného úhlu pohledu.

K čemu je ODS ještě potřebná? Podívejme se jednak na výsledky 20.letého působení vrcholícího po oposmluvní předehře všeobecným kmotrovsko-klientelistickým rozkladem. Vždyť trapná historie, kdy premiér nechá svou konkubínu rozbíje vlastní rodinu a sledovat manželku tajnou službou je markantním zobrazením toho, kam ODS lidsky, morálně i právně dospěla! Školní inspekce analyzovala nárůst agresivity dětí, jako přímý důsledek změny hodnot ve společnosti ve smyslu glorifikace úspěchu peněz a konzumních požitků, tedy Klausismu! Samotný Klaus si našel jinou politickou platformu po boku madam Bobošíkové. Je teda nepochopitelné, a to směřuji především vůči Petru Fialovi, co ještě chtějí v ODS vlastně zachraňovat, je-li toprázdná slupka a jsou-li zde jiné, životnější liberálně pragmatické platformy s neméně profláknutými figurami, jako Top09 s Kalouskem, nebo SPOZ či kanimůrovci_ A dámám Janžurové, Pilarové, Janů a dalším směřuji dotaz: co by ta ODS musela ještě provést, abyste se probrali do reality? Vraždit?

M. Frank 22.10.2013 10:25

Re: Z trochu jiného úhlu pohledu.

Komunisté vraždili a stejně mají voliče a neproberou se snad nikdy. To že selhal v rodinném živote Nečas není měřítkem lidskosti a morálky ODS viz. Paroubek, Topolánek a nyní i Hašek.

Růst agresivity dění není způsoben změnou hodnot, ale změnou výchovy v rodinách, kdy ti spratci dělají co chtějí a když dostanou na prdel, rodiče zavřou. A když analyzuji váš příspěvek, musím konstatovat, že takový úhel pohledu vypovídá nejvíce o vás.

P. Gabriel st. 22.10.2013 13:43

Re: Z trochu jiného úhlu pohledu.

Nesouhlasím pane Franku. Nečasovo selhání v osobním životě, byť nemám právo a nechci soudit, vnímám  prizmatem toho, že nejenom Nečas, ale celá ODS od dob Klause vždy hlásala, že oni jsou  konzervativní stranou a etalonem konzervativních hodnot. V nečasově případě, je pak třeba ještě vzpomenout, jak často mluvil o vnášení křesťanských hodnot do občanské politiky praktikujícími křesťany. Vlastní skutky, nejenom v rodinném životě jej opakovaně usvědčily, že se neliší od liberálů, které jmenujete.

Změna výchovy v rodinách, to je až důsledek. Příčinou je změna vnímání hodnot.  A ty zde někdo nastoluje, někdo dává příklad, někdo nastoluje do rodinného práva na hlavu postavenou hodnotu svobody...  Víte moje děti, dnes dospělé a dobře vychované i vzdělané, nedostávaly mnoho, ale když dostaly, pamatují si dodnes proč a jsou rádi, že to přišlo v pravý čas. Je nepochybné, že nám chybí více skutečného životního konzervatismu.a že bezbřehý liberalizmus, zvláště v podobě, kterou zde přes 20 let nastolovala ODS, této společnosti způsobil velkou újmu.

L. Novák 22.10.2013 10:30

Re: Z trochu jiného úhlu pohledu.

Chtěl jste napsat, že máme volit lidovce KDU-ČSL, spásu naší morálky? To jste mohl i stručněji... :-D

P. Gabriel st. 22.10.2013 13:45

Re: Z trochu jiného úhlu pohledu.

Pane Nováku, nechám na vaší svobodné úvaze, koho hodláte volit. A mně.laskavě ponechejte svobodu hodnotit výsledky toho, co jste třeba vy zvolil ;-)

O. Prochazka 22.10.2013 11:01

Re: Z trochu jiného úhlu pohledu.

Por vás ne, pro vás je potřebná KSČM.

Opakujete dokola stále stejné mantry o oposmlouvě o klientelismus atd.

P. Gabriel st. 22.10.2013 13:47

Re: Z trochu jiného úhlu pohledu.

Pane Procházko, mám tomu rozumět tak, že soudíte, že se KSČM v klientelismu a oposmlouvě vyzná? No zřejmě máte pravdu. Jenom soudruzi mlaskají o poznání tišeji.