23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Ach, ti nevděční mladí...

Jako bych přímo slyšel povzdech Ministerstva pro místní rozvoj poté, co vyšlo najevo, že o státní půjčku na bydlení pro mladé rodiny obdrželo ministerstvo pouze celé dvě žádosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 29.11.2016 16:41

Kolik rodin má byty po babičce nebo dědečkovi?

Jen minimum mladých nemá žádné příbuzné. Možná by tento stát mohl pomoci alespoň těm, co se musí vystěhovat z dětských domovů a opravdu nemají žádnou normální rodinu. Jinak hypotéky si berou JEN mladí. Ti staří buď nějakou nemovitost vlastní (spousty se jich např. odstěhovalo na venkov a svůj byt buď pronajímají, nebo nechávají "mladým") nebo také např. odcházejí do domovů pro seniory. Ostatně zjistěte si průměrný věk žadatele o hypotéku. Rozhodně to nebude nad 50. Starým se hypotéky nedávají. A kromě toho většina bytů je tzv. "startovacích". Vždyť pořád čteme o tom, jak přibývá starých. Ještě v 19. století se stáří dožívali na venkově jeden nebo dva lidé, dnes se stáří dožívají celé generace. Takže ne startovací, ale seniorské byty stavte!

A. Sedláčková 30.11.2016 8:12

Re: Kolik rodin má byty po babičce nebo dědečkovi?

Pane Chaloupko, ty seniorské byty by byly levnější? Nebyly, navíc, pokud senioři nemají nějaký ten milionek v bance, těžko by si nový byt mohli dovolit. Dcera nedávno koupila garsonku 44 m2 za 3 melouny, nějaké dodělávky k tomu - kuch. linka atd., hned bylo 200 000 Kč navíc. Nová výstavba je prostě drahá. Já bydlím v paneláku od r. 1971, sídliště zestárlo a vymírá, je zde spousta volných bytů - tedy vlastně ne volných. Dědicové bydlí jinde a byty pronajímají singlům, hlavně studentům, kteří nechtějí na koleje. Mají tak skvělý trvalý příjem a trvalí obyvatelé sídliště zase skvělou příležitost jezdit svým milovaným autem neomezeně dlouho při pokusu o zaparkování, protože ke každému bytu přibudou 3 - 4 auta podnájemníků.

J. Čapková 29.11.2016 15:50

pane kalužíku

máte pravdu, se získáním i malého bytu je to stejně obtížné jako za socialismu. Tedy, pokud nemáte v rodině pořádny příjem. Koupit si garsonju za 1,200.000korun je pro někoho kdo má příjem 15,000 hrubého nemožné, nebo obrovský risk. A pro rodinu to ještě není. Představa doživotního splácení vedou mladé k pronájmům, což je ještě ztrátovější. Za komunismu získat byt bylo opravdu těžké, ale družstevní byt nestál 230.000, možná stát, ale družstevník za něj zaplatil kolem 30.000. Jserm šťastná, že bydlím v paneláku, který jsem si mohla výhodně koupit a byla to jedna z mála věcí, kterou pro nás tento nový režim udělal.Původně bylo paneláky pohrdáno, dnes je to nejvyhledávanější bydlení. A jako za socialismu musí mladí počkat až prarosiče umřou. Domovy důchodců na slušné úrovni jsou pro ne také nedostupné.

V. Kain 29.11.2016 16:39

Re: pane kalužíku

Toho co bylo dobré za socialismu není mnoho,ale jedno bylo velmi dobré a to jak přijít celkem lacino k bydlení.Byla možnost družstevní výstavby svépomocí.Po dvou letech jsme měli celkem slušné bydlení a hlavně bez dluhů.Dneska jsou byty v osobním vlastnictví.Když dneska vidím kolik se platí za nájem a nebo na kolik roků se stanete otrokem hypotéky,tak si říkám,že jsme dopadli ještě dobře.

O. Uživatel 30.11.2016 9:04

Uživatel požádal o vymazání
J. Lepka 29.11.2016 13:07

Obávám se pane Korče,

že chcete odstranit příčiny, ne následky. To je u nás přinejmenším sporné, ne li nemožné. Co by pak ty pluky úředníků dělaly? Připomíná mi to ty, již bezmála čtvrtstoletí staré snahy, dostat policejní "kancelářské" do ulic, Místo pěšáků se stále přijímají noví a noví adepti a pro ně nakupují nová a nová auta. No a najednou je i agenda pro ty kancelářské.

P.S. Podobnost s EU a imigrační vlnou je čistě náhodná.

A. Alda 29.11.2016 10:54

Naprosto s Vámi souhlasím.

To má být pomoc, půjčka směšných 600 tisíc za tvrdých podmínek? Výsměch je to, ne pomoc.

M. Šejna 29.11.2016 8:24

pan Korec uvařil dort pejska a kočičky

pan Korec má pravdu, že povolovací řízení na stavby je šíleně složité a dlouhé. Ale nemá vůbec nic společného s půjčkami na bydlení. Tohle pan Korec dost pomotal a upekl tím dort pejska a kočičky.

Půjčky si zařizují zájemci o bydlení, zatímco vetšinu stavebních povolení si zajišťují developerské firmy. Pokud pan Korec má pocit, že jeho firma eviduje mimořádný zájem o bydlení v bytech a rodinných domech, které nabízí jeho firma, pak chápu jeho nářek nad tím, jak složité je stavební řízení. Jenže tahle stavební řízení jsou takto složitá už mnoho let, takže nechápu, proč si pan Korec stěžuje až dnes. Nejspíš proto, že u moci jsou dnes jemu neoblíbení politikové, zatímco v dobách, kdy se změnila pravidla stavebního řízení na současnou šílenou situaci, vládli oblíbenci pana Korce.

M. Šejna 29.11.2016 8:29

musím se opravit

současný stavební zákon platí od května 2006, takže ho připravili a schválili socani. Takže v tomto případě jsem pana Korce obvinil neprávem.

Jen se podivuji, že na šílenost stavebního řízení podle tohoto nového zákona začal pan Korec upozorňovat až po 10 letech platnosti zákona.

O. Zuckerová 29.11.2016 0:36

K české bytové katastrofě

přispívá samozřejmě zběsilý dlouhodobý rozprodej obecních bytů. Nové obecní se už léta nestaví a každý nemá miliony za vlastní. Doporučovala bych poučit se od vídeňského magistrátu. Ten se řídí heslem: Ani jeden člověk bez střechy nad hlavou! Samozřejmě, že to nelze splnit. Ale jde o to, aby snaha úřadů byla nějak nasměrována, aby jim to nebylo úplně fuk. Jsem zvědavá, kolik lidí u nás zase letos zmrzne venku.

S. Kalužík 29.11.2016 4:02

Re: K české bytové katastrofě

Myslím, že s tím umrznutím mícháte hrušky a jablka - tedy přinejmenším, možná spíš o té koze a voze :)

O. Zuckerová 29.11.2016 10:25

Re: K české bytové katastrofě

Máte pravdu, přeskočila jsem na blízké téma bez přechodu, tak to trochu vysvětlím: myslím, že k lepší situaci mladých rodin by mnohem víc přispěla přiměřená výstavba obecních a státních bytů, jak je tomu v jiných zemích. Urychlení administrativních úkonů by jistě pomohlo, ale to není kořen nedostatku bytů. Ostatně předpokládat, že občan s příjmem 12-15.000 Kč (a je jich hodně - viz včerejší Události) bude schopen splatit byt v řádu milionů je prostě nesmysl. Ti "bohatší" s příjmem lehce nad průměr splácejí až do důchodu. To není normální.

S. Kalužík 29.11.2016 11:28

Re: K české bytové katastrofě

Skutečně není jednoduché pořídit byt v poměru k mnoha výplatám, avšak copak to někdy jednoduché bylo? Nevím, kolik toho pamatujete, ale v pořadníku na družstevní byt se čekalo dlouhé roky, tedy pokud jste nebyla členkou "klubu" a ta údajná nízká cena rovněž nic moc, v roce 1975 stál družstevní byt 230000 Kčs a přepočtěte si to na tehdejší příjmy! A obecní byty, vzpomeňte, jak vypadala města a dále na ty protekce, úplatky a jiné podvody. Nejlepší jsou ty řeči - jo, za krále Holce, abych to napsal neutrálně (ale samozřejmě tím myslím ty žvásty, že za komančů bylo líp!)