Neviditelný pes

POLITIKA: A není to málo, přátelé z ČSSD?

7.1.2019

Sociální demokracie otevřela další možnosti jak podojit státní rozpočet. Již delší dobu se diskutuje možnost obědů zdarma pro všechny děti na prvním stupni základních škol. ČSSD nyní přichází s nápadem odpustit „malé dluhy“ do 100 000 Kč.

Dluhová amnestie, tedy že by nějakým lidem byly odpuštěny dluhy, cílí na to, že velká skupina dlužníků má minimální dluh, přesto nemá šanci svými prostředky jej splatit,“ řekla Právu poslankyně a právnička Kateřina Valachová. Takové dluhy podle ní často vznikly nekalými praktikami tzv. šmejdů, lichvářskými úroky u nebankovních půjček nebo předraženým ubytováním.

Zatímco koaliční partner ČSSD, hnutí ANO, se k nápadu staví neutrálně („až s ním ČSSD přijde, můžeme se o tom bavit“), oslovená ODS (Marek Benda) nápad odmítá. Podle stejného zdroje se v současnosti nachází v exekuci bezmála 900 tisíc lidí nad 15 let.

Principiálně je odpouštění dluhů chybné. Už i v našem právním řádu existuje systém, který umožňuje smazání části dluhů, pokud dlužník splní podmínky takzvaného osobního bankrotu.

Osobní bankrot je pětiletá cesta z dluhů. Prostřednictvím právníka nebo notáře se může na soud obrátit kdokoli, kdo dluží víc věřitelům, není schopen dluhy splácet a z pravidelného příjmu může uhradit během pěti let alespoň třicet procent dluhů.

Zdá se mi, že jistá úprava parametrů zákona, která by umožnila v odůvodněných případech osobní bankrot i při částce nižší než 30 %, by mohla být realistická.

Kateřina Valachová, poslankyně ČSSD a bývalá ministryně školství, však svým návrhem na dluhovou amnestii neusiluje o realistické řešení problému. Je to zase jenom pokus přilákat na svou stranu voliče v „tíživé sociální situaci“. Že si za to dlužníci mohou z větší části sami, není pro Valachovou podstatné. Procenta podpory ČSSD jsou na historickém minimu, a proto „se musí něco dělat“. Paradoxem záměru Valachové je ale skutečnost, že lidé v dluzích většinou k volbám nechodí. Pokud se Valachová domnívá, že v dalších volbách to bude jinak a dlužníci přijdou a dají hlas ČSSD, domněnka je to hezká.

Za připomínku stojí i plán Valachové na obědy pro žáky zdarma. Paní poslankyně připouští, že by se týkal jenom dětí na prvním stupni základních škol (ti starší často na obědy podle Valachové nechodí z „vlastního rozhodnutí“ a bylo by to plýtvání!). I tak by návrh na plošné obědy zdarma přišel erár na více než pět miliard korun ročně.

Stát pod vedením levice zcela rezignoval na princip pomoci potřebným a lidem v opravdové nouzi a místo toho chce „pomáhat“ i tam, kde to není nutné a dokonce ani žádoucí. Ve straně, jejíž podpora klesla až k hranici nevolitelnosti, se prostě stále vymýšlejí ptákoviny s nadějí, že to voliči ocení.

Inu, víra je v zásadě pozitivní jev. Občas může i uzdravit. Obávám se ale, že v případě ČSSD jde o něco jiného – ČSSD trpí trvale diagnózou bobtnání moci státu nad jednotlivcem a jednotlivec (volič) to „nechápe“ a socialisty nevolí. Že by to jiní dělali lépe?

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek