25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: A je to tady

26.3.2009

Před časem NP uveřejnil můj článeček nazvaný Nebezpečné hlouposti a lumpárny, pojednávající o chování opozice ohrožujícím základní zájmy státu, zejména bezpečnost. Končil jsem slovy:

"Vtírá se úvaha - když je ČSSD ve své touze po moci ochotna jít až takto daleko, budou vůbec ještě někdy svobodné volby, pokud její taktika vyjde a ona zvítězí? Vážení přátelé, těm z vás, kteří si myslí, že teď blbnu, ze srdce přeji - kéž byste měli pravdu!"

A je to tady - alespoň první etapa. Potupit soupeře jakýmikoliv prostředky, toť leitmotiv paroubkovské ČSSD. Bez ohledu na cokoliv dalšího. A prodrat se k moci. Opět bez jakýchkoliv ohledů. Že vyslovení nedůvěry vládě v tuto chvíli neslouží zájmům ČR, pochopili i mnozí její kritici.

Poučení je dle mého názoru poměrně prosté.

ČSSD pod vedením Paroubka, Ratha, Zaorálka, Sobotky a dalších není partnerem pro diskuse. Jakýkoliv pokus o jednání považuje za slabost a má jediný cíl - chopit se moci. Ovšem až za rok, či trochu déle. Pak totiž budou moci na současnou vládu házet veškerou špínu za dopady finanční krize na občany ČR a tvrdit, že oni by vše geniálně vyřešili. Fakta nebudou hrát roli. Vzpomeňte prosím na obviňování současné vlády z toho, že nechce přijmout společnou měnu, přičemž taková drobnost - že totiž vláda ČSSD vytvořila rozpočtový schodek, který přijetí eura neumožňuje, je cudně zamlčen.

Problém ODS je rovněž čitelný. Volí si za poslance (i jiné zastupitele) lidi kvalit p. Tlustého. Dovolím si jen připomenout, že byl před léty obviněn z členství v KSČ. A zatloukal a zatloukal. Pak se tak nějak okrajově zmínilo, že tedy byl, ale vlastně skoro z donucení. A už to bylo každému jedno. Svědčí to však o charakteru toho soudruho-pána. Už je zase soudruhem. Leč nechoval se tak vždy. Coby kratičce fungující ministr financí dokázal vymést drobné akcionáře z kuponové privatizace za podmínek ne zrovna rovnoprávných a korektních ve prospěch velkých společností. Zbořil jeden z možných pilířů (viz Británie). Poškodil tedy minoritní akcionáře. Proč (za co)?

Možné spojenectví - tedy to je chuťovka nad jiné. Jsem mírně užaslý nad ministry KDU-ČSL. V kladném i záporném smyslu. Malérem byl p. Čunek, ovšem klobouk dolů před ministry financí a zahraničí. Od roku 1990 KDU-ČSL nic tak kompetentního nikdy nevyprodukovala.

Spojenectví se zelenými lze označit za jednání ve stavu krajní nouze. Jinak tomu nebude ani v budoucnosti. Kompromis s Bursíkovým pragmatickým zelenáčstvím je cestou do energetické nesoběstačnosti. Zda je to horší či lepší než další zadlužování země pod vládou levice, Bůh suď.

Pro mne je současná vláda (byť sestřelená) vládou nesmírně pracovitou, konající v neuvěřitelně obtížných podmínkách a mající odvahu k nutným krokům, ke kterým neměly vůli a odvahu vlády daleko pevnější.

Dle mého názoru si zaslouží uznání a poděkování.

Učiní tak pan prezident?