29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: A co lidé ve stavebnictví?

Problémy pár tisícovek horníků, kteří dlouhá léta berou nadprůměrné platy a teď jim hrozí propuštění, řeší pravidelně vláda, jako by šlo o největší problém v této zemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 5.8.2016 15:48

Re: horníci a závist

On taky nikdo neříká, že horníci za něco mohou. Mají prostě smůlu, že celý svět zmagořený "bojem proti uhlíku" a CO2, proti emisím ze spalování uhlí, začal utrácet peníze států i firem za tzv. OZE, naprosto nesmyslné astronomické částky s minimální ekonomickou návratností. A dojely na to i povrchové doly např. v USA, kde se černé uhlí těží mnohem levněji a díky tomu je ho na světovém trhu nadbytek.

Éra drahé hlubinné těžby uhlí skončila a horníci o práci přišli. Toť podstata problému.

J. Minarčík 5.8.2016 0:00

horníci a závist

Ti kteří neví o hornické praci nic ať radějí mlčí,je tu v této republice tolik zbytečně placených lidí,že tohle nebylo ani za komoušů,neziskovek ,radoby akciovek,příspěvkových organizací ap.,je to o kamarádičkách a kamaradičkovských flecích,důl nejde zavřít jako modní šicí dílnu,nebo hospodu,že se na tom přiživilo mnoho hochštaplerů-hlavně z ciziny je pravda,že to zmršily vlády je také pravda,ale za to nemohou ti horníci-mluví z vás závist,na druhou stranu to podnikavci a tuneláři včetně státu mají rádi-zavist mezi pracovníky je jednoduchá věc jak je ovládat,z mnoha lidi zde na foru ta závist přímo kydá-přitom tu práci neviděli ani z rychlíku,jsou to jen závistivci!

J. Jurax 4.8.2016 22:33

Re: Naivní představy

Jenže porovnat dvě cifry umí i naprostý blbec. Taky se to lehko vysvětluje, když do toho začne opozice nebo nějaký investigativec šťourat. Šetříme peníze daňových poplatníků, jsme tedy dobří hospodáři.

Kdežto stavařině každý nerozumí. A vysvětlit problémy, když do toho začne opozice nebo nějaký investigativec šťourat, je obtížné až nemožné, i kdyby ti šťouratelé měli dobrou vůli. Což zpravidla nemají, potřebují senzaci a pranýřovat zloducha. A pak se soudí ... byvšího ministra Julínka honili po soudech, že odkývl 50 melounů za jedno stanoviště LZS - a hle, dnes oznamuje mluvčí, že se uvolnilo 50 melounů na jedno stanoviště LZS - dnes jsem chytil v TV; taková inflace za těch já nevím osm (?) let zjevně nebyla ...

Takže novináři ukazují dělníky na ucpané D1, co nepracují - ale vysvětlit jim, že byl blbě udělaný geologický průzkum a následně projekt - ten nejlevnější, jak káže mrav - a že to nedělala stavební firma se nedá, ignorují to. Hle viník, peníze utíkají, řidiči stojí v kolonách ... a lid má jasno.

No a na druhé straně, když se chce něco jaksi přesměrovat, tak se to taky dá krýt odbornými důvody, jimž nikdo nerozumí.

A fčil mudrujte ...

J. Jurax 4.8.2016 22:19

Re: Přeolácenáý horník?!?

Ale jistě. Ovšem to vše nezdůvodňuje celkem hloupé a na lidskou závist sázející tvrzení, že havíři jsou přepláceni.

J. Jurax 4.8.2016 22:16

Re: Jedna moje známá byla propuštěna pro "nadbytečnost"

Přesně tak.

J. Jurax 4.8.2016 22:15

Přeplácení horníci - to u nás zabere ...

No, to že horníci berou nadprůměrné platy bych moc neakcentoval. Jistě berou víc než současných cca 25 000 průměru, ale nijak závratně, takové peníze bere kdekdo, a nemusí fárat. Ovšem přeplácení horníci - to vždy zabere, sázka na závist u nás nemůže nevyjít.

A co pracující ve stavebnictví - hm, a co pracující jinde? Ono se tu pléduje za stavbaře a že jsou byrokratické bariéry a eurozelené vymyšlenosti typu EIA. To určitě jsou. Těmi je to ovšem u nás protkáno a na nečinnost politiků jsme zvyklí. Asi se málo lobbuje a kdo nemaže, ten nejede. A že se pomáhá havířům - inu, jednak má předseda současné vlády zatraceně smočeno v prodeji OKD, jenž byl zjevně kšeftem nevoňavým, byť nejspíš ne nezákonným (ale kdoví, že), jednak se to holt zmedializovalo právě přes ten sporný kšeft. Takže je vláda ochotna solit a pomáhat. Nakonec je před volbami, je třeba se ukázat, že.

A lidé zaměstnaní jinde, nejen ve stavebnictví, nemají to zastání. A taky jich není najednou tolik v jednom místě, aby to stálo za pozornost médiím.

Je ale pravda, že stavebnictví se zcela netypicky po odeznění krize propadá - standardně při krizi padá první a taky se po odeznění první zvedá.

A ještě - autor píše, že zaměstnanci z OKD už o potížích své firmy vědí roky a mohli se na ně připravit; jen mne napadá, o potížích stavebních firem se ví taky roky, tedy i jejich zaměstnanci se stejně tak mohli připravit. Autor je ale generální ředitel a předseda představenstva Ekospol a.s a ovšem tato firma je jedním největších tuzemských rezidenčních developerů.

P. Skřivan 4.8.2016 21:30

Horníci dostávají podporu jen proto,

aby měli pocit, že stát se na ně nevykašlal. Je jich hodně a mají hodně síly, tak by někomu mohli rozbít papulu. ... a o tom to je.

L. Novák 4.8.2016 16:04

Stát prodal OKD pod cenou a Sobotkův úřad to kryl

http://zpravy.idnes.cz/sobotka-okd-privatizace-0w4-/domaci.aspx?c=A140402_204756_domaci_ert

L. Novák 4.8.2016 15:42

Re: Pane Vaňuro

Zase lžeš, darebáku Šejno!

Smlouva nebyla formulována tak, že "musí prodat", ale volněji přibližně tak, že nájemníci mají v případě prodeje jednotlivých bytů předkupní právo. A pokud je mi známo, byty se neprodávaly a předkupní právo je někde hluboko v archivu se smlouvami podepsanými vládou ČSSD. :-P

L. Novák 4.8.2016 15:35

Re: Socialistický demagog Miroslav Šejna

Zase lžete, Šejno. Nebo jste tak blbej?

K žádnému plýtvání PE nákupními taškami nedochází a žádné životní prostředí s placenými taškami zabordelené není. PE tašky (a zvláště ty "moderní" se záměrně zkrácenou životností, které už obchody vydávají i za peníze), pokud někde uletí a dostanou se do volného prostoru, během krátké doby se na slunci a vlivem počasí rozpadnou. Nutit zákazníka kupovat si v nouzi reklamní tašky firmy, u níž nakupuje, je vrcholem socialistické ekonomické demence.

Dalším vrcholem šejnovské socialistické demence je srovnávání vládního zákazu bezplatného poskytování obalů a tašek se spoluúčastí pacientů ve zdravotnictví na vlastním léčení. Že to nazvali "regulačními poplatky" a ne spoluúčastí, bylo dáno tím, že masa levicových pitomců jako vy reaguje na slova "spoluúčast pacienta" jako parazit na ztrátu hostitele. V obchodě si každý zaplatí nákup z vlastní peněženky, na rozdíl od deficitního zdravotnictví, kde je "všechno zadarmo". Někteří pacienti žijí v přesvědčení, a vy, komunisté se socialisty je v tomto přesvědčení podporujete, že mají nárok na jakékoli množství lékařské péče, i kdyby se na ostatní nedostávalo. To je ale úplně jiná problematika a vám takový "drobný rozdíl" buď nedocvakne, a nebo (jako každý darebák - demagog) záměrně lžete, překrucujete, manipulujete...

Šejno, táhni k čertu!

M. Šejna 4.8.2016 14:05

pane Vaňuro,

ten zákaz dávat igelitky zadarmo byl kvůli plýtvaní igelitkami zakázníky a následným zabordelením životního prostředi. Takže ten zákaz igelitek zdarma považujte za regulační poplatek jako byl poplatek ve zdravotnictví. I ve zdravotnictví stát nařídil zpoplatnit návštěvu lékaře. Rozdíl v tom žádný není.

M. Šejna 4.8.2016 14:01

Pane Vaňuro

OKD měly svým nájemníkům prodat byty v privatizaci za nějakou dohodnutou cenu. Neudělaly to přesto, že byla o tom podepsána privatizační dohoda.

Stát a obce tímto způsobem privatizovaly byty do vlastnictví nájemníků skoro všude a OKD měly podle dohody udělat to samé.

Máte pocit že privatizace bytového fondu byla loupež. Kdo koho v tom případě okradl?

P. Vaňura 4.8.2016 13:34

Jedna moje známá byla propuštěna pro "nadbytečnost"

třikrát a všichni se na ni vykašlali. Musela se postarat sama. Takových lidí jsou v republice statisíce!

P. Vaňura 4.8.2016 13:31

Komunisti chodili kolem horníků po špičkách

protože tuto profesi tehdy POTŘEBOVALI a to je sakra rozdíl! Dokonce, před ropným šokem r. 1973 dřívější nadprůměrné platové ohodnocení horníků POKLESLO. Sázelo se na sovětský mazut! Pak ale šly platy nahoru.

P. Vaňura 4.8.2016 13:29

Komunisti chodili kolem horníků po špičkách

P. Vaňura 4.8.2016 13:27

Protože stát ZAKÁZAL

majitelům obchodů je dávat zadarmo. Oni je dávali zadarmo kvůli reklamě, z čehož měl užitek zákazník!

P. Vaňura 4.8.2016 13:25

Tady se musím pana Korce ZASTAT

Problémy ve stavebnictví jsou způsobeny STÁTEM, který pomocí šílené EIA celou oblast stavebnictví ochromil.

Povolování stavby dálnice dnes trvá delší dobu, než za jakou Hitler vybudoval základy německé dálniční sítě v délce 3800 km (dříve jsen uváděl 4000 km, ale protože jsem byl napadán, zjistil jsem si správnou délku...).

P. Vaňura 4.8.2016 13:16

Pane Šejno, vy chcete tu loupež bytů zaměstnanců

OKD dokonat? To bych do Vás neřekl...

V. Kain 4.8.2016 13:11

Re: Přeolácenáý horník?!?

Havíři, to byla vřdycky taková sekta s kterou se muselo zacházet opatrně.Už Štrougal kdysi to tam jezdil žehlit a myslím,že i zásobování měli v těch končinách jiné (lepší).OKD bylo vždycky semeniště levičáků a ta socanská vládnoucí parta ví,že mají jejich hlasy.To že tady i z jiných odvětví přišlo o práci statisíce lidí nikdy Sobotku a jeho kumpány nezajímalo.On se bude dál vyvalovat ve sněmovně i když už ne jako premiér.Je to hezké od voličů,že lempl který v životě nasáhl na práci má zajištěné živobytí žvaněním.

L. Novák 4.8.2016 12:49

Re: a ještě doplním, pane Čábelko

Developing socialistických ideologií máte jako vedlejšák. Na to žádný živnosťák nepotřebujete. :-P

L. Novák 4.8.2016 12:30

Re: pane Čábelko

Zase lžete. K bytům žádný závazek, který by byl porušen a vyplývala z něj nějaká dodatečná povinnost plnění, při prodeji OKD vládou ČSSD podepsán nebyl.

L. Novák 4.8.2016 12:25

Re: pane Čábelko

Ne všichni oponenti, ale vy evidentně gauner jste, Šejno. Tak já totiž označuji všechny lháře, překrucovače a zatajovače podstatných skutečností ve prospěch jedné Strany, ve vašem případě ČSSD. A na NP už vás znám já i ostatní nejmíň 10 let!

Igelitky v obchodě za peníze? Z nařízení vlády? Reklama obchodu za peníze zákazníka? Jste opravdu Blb, Šejno! Vy do té ČSSD opravdu patříte! :-)

L. Novák 4.8.2016 12:16

Re: Nadprůměrné platy neplatí

Ale proč by měli horníci fárat, když se uhlí nedá prodat ani za cenu nákladů na těžbu? ;-)

R. Langer 4.8.2016 12:12

Re: Přeolácenáý horník?!?

Hm, rozhodně netvrdím, že práce horníka není těžká, a sám bych ji určitě dělat nemohl, to bych asi zdechl, nicméně zajímalo by mě, jak by se takový horník vyjímal u kasy v Tescu za minimální mzdu a jak by se mu ta jednoduchá nenáročná práce za ty peníze líbila.

Víte, když se u nás v Prostějově likvidovalo OP, tak šlo na dlažbu 3000 švadlen. Kolik si myslíte, že brali (aby měli nějakou rezervu), a kdo se o ně vůbec zajímal? Víte, ona každá mince má dvě strany. A blbě zřejmě pindají obě dvě.

L. Novák 4.8.2016 12:12

Re: Přeolácenáý horník?!?

Jasně. Tvrdou pěst dělnické třídy na nás!

Samozřejmě, že pokud produkt, který horníci těží (zde černé uhlí), se nedá na volném trhu prodat kvůli vysoké ceně a celkovým nákladům na těžbu, a přitom stát těžbu zbytečně platí penězi ostatních občanů, kteří mnohdy mají příjmy podstatně nižší, tak jsou horníci přepláceni, a jejich mzdy vytvářejí dluh. V takovém případě by měli být horníci propuštěni a těžba bez naděje na její ekonomické pokračování ukončena.

Sociálních programů a rekvalifikací pro nezaměstnané má vláda pro upřednostňované profese jako jsou horníci dostatek a peněz na rozhazování, jak se zdá, taky...

Stát se parazitem v tomto státě a nechat se vláčet soudruhem Mládkem v médiích je přece tak snadné...

;-)

R. Langer 4.8.2016 12:07

Re: Komunisti chodili kolem horníků po špičkách

Přesně tak!

V. Novák 4.8.2016 11:37

Přeolácenáý horník?!?

Do dolů s váma, Korče! A přestal byste blbě pindat.

M. Šejna 4.8.2016 10:50

pane Čábelko

a co kdybyste si zjistil tržní cenu bytů OKD? Pak možná zjistíte, že majetek OKD není až tak malý a že se dá velmi dobře zpeněžit při splnění "privatizační smlouvy" kterou současný vlastník OKD nedoržel.

I. Jurdin 4.8.2016 10:48

Naivní představy

Konečně někdo napsal o situaci ve stavebnictví. Jenom naivka si může myslet, že když se vybere projektant s nejnižší cenou a na základě jeho projektu se vybere stavební firma opět s nejnižší cenou, je to záruka skvělé kvality budoucí stavby. Potom se nedivte, že dálnice a další nové stavby mají problémy s kvalitou. Kdy konečně někdo pochopí, že nejnižší cena není to nejlepší výběrové kritérium?

M. Šejna 4.8.2016 10:42

a ještě doplním, pane Čábelko

než začnete někoho urážet a označovat za developera socialistických ideologií, tak si prověřte moje IČO: 74396617

A zde je náš developerský projekt, který je už nyní ve stádiu prodeje zájemcům o výstavbu rodinných domů:

www.vilapark-hlubocinka.cz

ten telefon na hlavní webové stránce je na mě. Můžete mi zavolat o říci mi osobně, že jsem blbec a nespravně zdaněný developer socialismu. Ta to ale nejspíš nemáte koule.