25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: 2012 – permanentní krize vlády i opozice

31.12.2012

Právě uplynulý rok byl bezesporu pro vládu a vládní většinu neúspěšný. Toto konstatování platí navzdory tomu, že se vládě podařilo prosadit balíček daňových změn a prošel i státní rozpočet na rok 2013. Vládní většina 118 poslanců prošla destrukcí, která započala aférami kolem Víta Bárty a VV, pokračovala naprosto nesmyslným bojkotem vládní politiky ze strany několika poslanců ODS a skončila demonstrativním odchodem LIDEM z vlády.

Podobný proces rozpadu se však týkal i opozice. Jedinou stranou, která neprošla odchody poslanců, byla nakonec KSČM. Jednota komunistů se nakonec promítla i v krajských i senátních volbách. V krajích KSČM výrazně posílila a podařilo se jí do druhého kola prosadit řadu svých kandidátů, mimo jiné i poslance Jiřího Dolejše v baště pravice Praze. Ve druhém kole senátních voleb již KSČM neuspěla. ČSSD se rovněž potýkala s odchodem poslanců, který byl organizován Jiřím Paroubkem a jeho nově vzniklou stranou LEV 21. V senátu zase přetahovali senátory ČSSD zemanovci. LEV 21 a SPOZ však v krajských volbách příliš neuspěly a jak kdosi spočítal, byla to pravděpodobně LEV 21, která podle vložených předvolebních nákladů dopadla nejhůře, když ji stál jeden získaný hlas několik tisíc korun.

Výsledkem tohoto procesu, o kterém zejména ČSSD cudně mlčí, je jakási podivná koalice poslanců, o níž se někdy hovoří jako o "protivolební koalici". V poslanecké sněmovně je totiž téměř desetina poslanců, jejichž mandát stojí a padá s dnešním složením poslanecké sněmovny. Jsou buďto členy stran, jejichž volitelnost je minimální (LEV 21, VV, LIDEM), nebo jsou dokonce příslušníky regionálních sdružení, která ani na celostátní úrovni nekandidují. I to je důvod , proč ČSSD váhá se žádostí o vyslovení nedůvěry vládě. Podle iDnes většina tak zvaných nezařazených poslanců vládu v případném hlasování o nedůvěře podpoří.

I strana LIDEM již zdaleka není tak žhavá vládu opustit. Karolína Peake se dokonce vyjádřila, že spíše koalici s ODS a TOP 09 obnoví. Vadí jí údajně aktivita Josefa Dobeše, bývalého ministra školství za VV, který Nečasovi nabídl, že získá dostatečný počet nezařazených poslanců podporujících vládu, pokud by LIDEM z vlády skutečně odešla.

Vláda začínající v Česku s neobvyklou většinou tak své plány prosazuje již s obvyklou stojedničkou či stodvojkou. Ani ČSSD však není v dobré kondici. Proti jejímu vládnutí v krajských koalicích s KSČM se v několika krajích zvedl docela čilý odpor. V jižních Čechách dokonce proběhla demonstrativní hladovka studentů proti radní za KSČM pověřené řízením školství, poměrně značnou nespokojenost vyjádřili i občané zlínského kraje, kde se koalice KSČM a ČSSD uchýlila k tomu, že omezila přístup veřejnosti na zasedání krajského zastupitelstva na dvacet míst, aby měla "klid na práci". Je proto velmi pravděpodobné, že i v roce 2013 vláda vydrží a že se dožije řádných voleb do poslanecké sněmovny za rok a půl.