Neviditelný pes

POLICISTA: Stydím se za ministra vnitra i policejního prezidenta

16.11.2022

Jako policajt se stydím za ministra vnitra i policejního prezidenta – ptáte se proč?

Sloužím už prakticky 14 let na obvodním oddělení a za tu dobu jsem viděl a zažil opravdu leccos, takže nováčkem bez špetky zkušeností opravdu nejsem. Před pár měsící na Babišově „rozhodně ne prezidentská kampaň tour“ jeden školák ukradl při Babišově projevu reproduktor a následně byl zpacifikován policisty v civilu (jak psaly některý média – ZAKLEKNUT), což vyvolalo v řadách veřejnosti vlnu negativních emocí a k tomu další emoce vybudil fakt, že jeden z policistů v civilu měl kšiltovku na podporu Babiše.

Práce policisty je nevděčná a psychicky těžká záležitost, není to jako práce všemi opěvované horské služby, hasičů nebo zdravotníků (přesně v tomto pořadí od nejoblíbenějších k méně, ale stále velmi opěvovaným), kteří jsou v očích veřejnosti bráni jako zachránci a pomocníci lidu, zatímco policajt ať už zachrání kohokoliv nebo chytí lumpa co by někoho zabil, zmrzačil, okradl, atd. pro veřejnost se nikdy nezavděčí ničím a vždy bude v jejich očích lumpem co jim dává pokutu za rychlost nebo parkování (to, že kvůli rychlosti umře ročně spousta lidí nebo kvůli parkování neprojede ona zmíněná sanitka nebo hasič k zásahu, to už 3/4 standardních občanů není schopno pobrat, protože tam jejich mozková kapacita nedosáhne). Poté nastanou chvíle, jako výše uvedená mediální smršť, kdy je jedinečná možnost vysvětlit veřejnosti funkci a činnost policie a zlepšit mediální obraz ochránců zákona.

Jako policajt jste stále někým sledováni a hodnoceni – veřejností, nadřízenými i kontrolními orgány (perzekuováni i za to, že jste vylezli z auta bez pokrývky hlavy). Celkem často se dostáváte do okamžiků, kdy máte třeba i vteřinu na reakci v situaci, kdy se rozhoduje o osudu vašem i o osudu lidí kolem vás a vaše reakce musí být správná, protože poté vás budou měsíce a roky všichni od stolu s klidem hodnotit každý detail toho, co jste v danou chvíli udělali či neudělali a jste tak prakticky vždy jako provazochodec bez jištění nad roklí se stometrovou propastí pod vámi.

Nebyl jsem v danou dobu na daném místě, ale jako policajt musíte správně na základě dostupných faktů vyhodnotit stav věcí a vyhodnotit správný postup jak vykonat zákrok s tím, abyste jej dotáhli do konce a současně přiměřenými metodami. Pokud něco někdo ukradne a rozhodne se s tím utéct, musíte jej chytit, ale tím to nekončí, a jsou další úkony co budou následovat a podle toho konáte. Vesměs je dotyčnej zajištěn/zadržen (výčet oprávnění je v trestní řádu a zákonu o policii, rozepisovat je nebudu). Nemůžete dotyčnýho jen poplácat po zádech a vypisovat formuláře, dokumentovat věc na místě a zatímco on se tam bude promenádovat, dělat selfíčka, dávat rozhovory na kameru apod. tak si dělat nezbytný věci k celýmu případu. Od každýho člověka musíte očekávat cokoliv, jen tak přežijete! Musíte předpokládat, že každej jedinec lže, krade, že je schopnej vás ve vteřině bodnout čímkoliv kamkoliv, že mu kdykoliv může rupnout v bedně (hřbitovy jsou plný hrdinů co si řekli „to je pohoda, on je slušnej, nic od něj nehrozí“ a v zápětí mu ten usměvavej spolupracující člověk bodl jehlu s HIV nebo hetatitidou C do stehna. Od každýho musíte očekávat cokoliv. To, že na vás nějaká ženská řve, že je psychicky nemocnej, invalida, těhotnej a já nevím co, to v danou chvíli je irelevantní, lidi na vás budou řvát cokoliv i to, že je to vesmířan a syn prezidenta Merkuru, prostě v tu chvíli reagujete tak, jak máte, abyste přežili, dotáhli zákrok do konce a současně použili všechny donucovací prostředky v souladu se zákonem – lidi kolem většinou jen přílívaj olej do ohně. To jsou obecný věci, ale nebyl jsem na místě a veřejnost ani já neznáme všechny detaily a jeden malej detail zcela změní situaci, kontext a tyhle detaily jsou důležitý, ale samozřejmě ne tak mediálně vděčný pro novináře.

K tomu, že měl dotyčnej policista Babišovu propagační kšiltovku uvedu asi toto. Kluci v civilu jsou vesměs kluci z operativy z kriminálky a i když jsou na takových akcích uniformovaní policisté, jsou tam většinou i lidi v civilu z kriminálky a není to proto, že jsou to provokatéři (tady fakt nikdo nemá zájem rozjet nějakej exces a mít z toho průser, ale každej je radši když akce proběhne v klidu a odejde na konec šichty domů k rodině než, aby se s někým přetahoval a přišel k úrazu, ze svýho volna psal hodiny úřední záznamy a lítal kvůli nějakým trotlům po komisísch a soudech opět ze svýho volna jen, aby dotyční dostali podmínky). Funkce operativy je taková, aby splynuli s davem, jen tak můžou dělat svou práci – sbírat informace, pořizovat záznamy a eventuelně neprodleně reagovat v situacích a místech kde to v uniformě proběhnout za stejných podmínek nemůže. To, že měl dotyčnej policajt kšiltovku Babiše na jeho akci není podpora Babiše, ale je to právě z uvedených operativních důvodů – ze stejných důvodů se například v místě neonacistické demonstrace či nějaké akce se dotyčnej policajt pohybuje v oblečení Thor Steinar, vyholenou hlavou a v tu chvíli není viditelné tetování překážkou jeho služby. Není to proto, že by dotyčnej byl nácek, ale proto, aby se infiltroval mezi nácky, protože kdyby tam byla uniforma tak se budou lidi kolem chovat jinak než když nemají ponětí, že by mezi nimi policajt byl.

Tyhle věci pochopí lecjaký člověk, i blbec, ale hůř je na tom veřejnost.

Reakce ministra vnitra Rakušana, který o policejní práci toho moc neví, byla hned, že je to špatně, že je to selhání policie, že nechápe proč jsou na takové akci policisté v civilu (to opravdu nechápe), atd. Prostě amatérismus a infantilní kecy, který jsou mimo realitu – komentuje a odsuzuje něco o čem nemá elementárně šajna a to navíc, když je ministr vnitra pod nějž spadá Policie ČR. Pan Rakušan se evidentně chtěl zalíbit většina společnosti dehonestací policistů na místě, dál ze sebe udělal osla, když neví jaká je funkce operativy na podobné akci i když si to před svým vystoupením mohl nechat někým z oboru vysvětlit a hlavně absolutně nerespektoval presumpci neviny když už veřejně proklamoval podobný věci. Takže za mně opravdu zklamání co je to za člověka a v mých očích nekompetentní osel, jen další z mnoha šlendriánů – kdyby tak raděj komentoval svý kolegy z řad Starostů s kterýma se pojí nejedna závažnější kauza za druhou.

Větší zklamání přišlo z úst policejního prezidenta Vondráška. Člověk, co dělá u policie už nějakej ten pátek (možná až moc dlouho v kanclu, když neví jak to v terénu chodí), člověk, který má kolem sebe armádu jedinců, kteří mu připraví (nebo by aspoň měli připravit před veřejným vystoupením) spoustu materiálů k dané situaci tak přednese takový kecy, že je znechucen zákrokem apod. Sice slíbí, že nechá věc prošetřit GIBS (což je v pořádku), ale rovnou policisty odsoudí ve svým projevu – opět ukázka toho, že presumpce neviny pro ně nic neznamená, ukázka toho, jak je v jeho zájmu lézt politikovi do zadku, aby jeho projev korespondoval s tím co vyzvracel ministr vnitra, ale hlavně je to ukázka idiocie a napliváním do tváře všem policistům, který jako policejní prezident reprezentuje. To, že druhej den nebo pár dní na to všem policistům pošle email, že se jim omlouvá, že to byly emoce atd., tím to fakt nezachrání – veřejně se jim vykálí všem příslušníkům na hlavu a potají řekne, že to tak nemyslel, to je fakt manažer jako prase.

Reakce ministra vnitra i policejního prezidenta měla být asi taková: „Všichni jsme viděli nějaké videa a fotky, chápu, že to řada lidí vnímá intenzivně, že je to mediálně vděčné téma, prosím veřejnost, aby nedělala předčasné závěry, ani já je dělat nebudu. Je pro mne to nejdůležitější, aby policisté dodržovali zákon a dbali na to i u ostatních občanů, je to alfa i omega právního státu. Policejní zákroky a především ty s donucovacími prostředky jsou vždy vyhodnocovány nadřízenými a při zjištění nějakých pochybností jsou tyto řešeny. Stejně tak tomu bude i v tomto případě kdy celou věc prověří nezávislá GIBS stejně jako orgány OVK PČR. Pokud bude shledáno v dané věci pochybění konkrétních policistů, bude toto řešeno a bude o tom veřejnot informována. Pokud bude prokázáno protiprávní jednání nebo podezření z něj u civilních osob, bude toto řešeno a bude s tím veřejnost seznámena. (Teď by to chtělo onějaký info jak jsem napsal výše o práci policie a funkci operativy). Veřejnost tímto žádám, aby nechala pracovat kontrolní orgány, aby vyhodnotili celou situaci a současně žádám, aby veřejnost negradovala emoce a nevedla žádný hon na čarodějnice jak proti podezřelým osobám tak proti policistům. V moderní společnosti nemá pouze emocemi a střípkovitými informacemi vytvořený lynč žádné místo. Vývoj situace budu sledovat, vyhodnocovat a veřejnost informovat jakmile to bude možné. To je prozatím vše, děkuji.“

Bohužel se policejní prezident i ministr vnitra zachovali jako ubožáci – jestli je k tomu vedl osobní prospěch, neznalost problematiky, absence morálky nebo něco jinýho lze jen spekulovat. Takto jsem to v té době viděl já a vidím to i teď, prostě neprofesionální lidi, kteří na svých funkcích předvedli opravdu excelentní amatérismus a alibismus.

A teď měsíc se s měsícem sešel a máme jasno – orgány GIBS prozkoumali celý zákroky horem dolem, stejně tak OVK PČR a výsledek? Podle vyjádření kontrolních orgánů v mediálním prostoru policisté reagovali správně, adekvátně a vše bylo v souladu se zákonem, žádný policista nespáchal trestný čin a ani žádný skutek, který by byl v rozporu se zákonem nebo vnitřními předpisy!

Nějakou veřejnou omluvu a sebereflexi ze strany ministra vnitra nebo policejního prezidenta jsem nezaznamenal a ani neočekávám. Tyhle funkce by měli zastávat lidi se správným morálním kompasem a znalostmi, o tom jakej je stav manažerů v případě policejních funkcionářů ani nemá smysl diskutovat. Takže kluci od PČR byly měsíce jebaní vedením, médiama, lidma a celkově stigmatizovaní od první chvíle a teď by měla přijít náležitá omluva, odměna za správnej zákrok a hlavně nějaká sebereflexe jak z řad politků, ministra vnitra, policejního prezidenta a dalších. Chováte se všichni k policistům jak dobytek a to přesto, že dělaj svou práci, hájí zákon a nasazují vlastní krk – pak se divíte, že máte tisíce lidí podstav, že tu práci nechce nikdo dělat apod. Jak by tahle společnost vypadala bez policie si umím dost dobře představit.



zpět na článek