Neviditelný pes

POLICIE: Šlachta odchází, konečně

13.6.2016

Poprask kolem organizačních změn v policii a rezignace šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty je opravdu velký.

Demisí hrozí ministr spravedlnosti Robert Pelikán, zlobí se Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, šéf hnutí ANO Andrej Babiš hrozí odchodem z koalice, politici a novináři požadují vyhazov policejního prezidenta Tomáše Tuhého a dokonce ministra vnitra Milana Chovance.

Když tyto zprávy vidí na obrazovce otec rodiny, pak se převalí na posteli a řekne manželce: „Tak zase tu je nějaká koaliční krize, prý největší za tři roky.“ Poté usne.

Bagatelizovat počínající krizi spojenou s avizovaným odchodem ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu by bylo nejlepším řešením, bohužel to však není možné. Jsme totiž v Česku a zmíněný útvar hraje důležitou roli v celém demokratickém systému.

Stačí připomenout. Roku 2006 utekla ze sněmovny zpráva ředitele útvaru Jana Kubiceho, která mimo jiné citovala tajné zprávy o kontaktech premiéra Jiřího Paroubka na podsvětí. Těžko polemizovat, že právě kvůli Kubiceho zprávě prohrál premiér Paroubek volby.

Po osmiměsíční krizi byl vystřídán pravicovým premiérem Mirkem Topolánkem. Kontakty bývalého premiéra na mafii se nepotvrdily, přesto se stal Kubice symbolem neúplatného policisty a boje s propojením politiky a organizovaného zločinu. Vládnoucí ODS ovšem byla dost rozumná, aby připustila, že tlak policejního vedení přitlačí Kubiceho natolik, aby sám rezignoval.

Logický odchod

V čele útvaru pak hrdinu vystřídal Šlachta, jehož hvězdná chvíle nastala v červnu 2013, kdy zasáhl proti spojení premiéra Petra Nečase s mafií. Zatýkání politiků, odhalený mimomanželský vztah Nečase a pád vlády proslavily Česko po celé zeměkouli. Vznikl prezidentský kabinet, který vládl sedm měsíců bez demokratické legitimace.

Dodnes nemá vyšetřování mafiánských Nečasových zločinů žádný výsledek, zřejmě ani žádné nebyly. Nedlouho před tříletým výročím zásahu na Úřadě vlády oznamuje symbol neúplatného policisty Šlachta rezignaci a způsobuje další krizi.

V plánu policejního prezidenta Tuhého je zrušení celého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, respektive jeho převedení pod nově vznikající Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu.

Celý příběh zní logicky. Odchod obou šéfů útvaru i jeho zrušení se zdají být neodvratným důsledkem toho, že vysoce postavení policisté zasahují do politiky, byť by tak činili s nejlepšími úmysly. Musí si být vědomi, že vstupují na tenký led. Když se jim nepodaří svá obvinění prokázat, musí odejít, aby se nestali neovladatelným prvkem v rámci demokratického politického boje.

K tomu přistupuje, že Šlachtovi lidé podnikli v posledních měsících řadu sporných kroků. Obvinili olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD a posléze se zjistilo, že jeho obvinění stojí na nepřesvědčivých důkazech.

Šlachtův útvar dvakrát bezprecedentně obešel policejní inspekci a zasahoval proti svým kolegům z policie. V jednom případě dokonce proti útvaru vyšetřujícímu pravděpodobný dotační podvod Čapí hnízdo, který je spojen s šéfem hnutí ANO Babišem.

Za této situace je Šlachtův odchod logický a kdo chce zlepšit pověst policie, nebude šéfovi protimafiánského útvaru bránit.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek