20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLICIE: Nový útvar a staré skandály

3.8.2016

Od 1. srpna 2016 začal v České republice fungovat nový policejní útvar s názvem Národní centrála proti organizovanému zločinu, v němž bude pracovat 870 policistů. Do tohoto kolosu se sloučil protimafiánský a protikorupční útvar.

A těsně před tím ve čtvrtek a v noci na pátek zasedla poprvé sněmovní komise, která má vyšetřit okolnosti neobyčejně zbrklé a nepřipravené reorganizace. Vznikla totiž vážná podezření, že bývalý protimafiánský útvar, který řídil plukovník Robert Šlachta, při vyšetřování případu mimo jiné s krycím názvem Bereta narazil na systém vynášení informací z policejních spisů, a proto ten spěch s jeho zrušením.

Původní podezření vzniklo z toho, že k reorganizaci došlo bez toho, že by o ní byla předem informována vláda, Nejvyšší státní zastupitelství, poslanci či veřejnost, a ani nebyl zpracován dokument, který by objasnil způsob této organizace a její zdůvodnění. Strukturu centrály, organizační řád a způsob sdílení citlivých informací nikdo doposud přesně nezná. Jen se ví, že ze Šlachtova útvaru kromě něho odešlo dalších pět nejzkušenějších detektivů. Ti, co zůstali, dostali pět tisíc přidáno.

Jak se dalo očekávat i podle načasování, ministr vnitra Chovanec i policejní prezident Tuhý spěchali nejen kvůli tomu, že policie se při vyšetřování dostala velmi daleko, ale zřejmě i z taktických důvodů. Věděli, že vláda bude mít po prvním zasedání vyšetřovací komise prázdniny a že na možné úniky z jejího tajného zasedání se v průběhu léta zapomene či je překryjí další kauzy. Navíc v komisi má každá politická strana zastoupená v parlamentu jednoho člena, a proto bylo předem jasné, že žádný návrh, který by chtěl reorganizaci zastavit, neprojde. Dalo se snadno předpokládat, že vládní koalice přes nejrůznější prohlášení KDU-ČSL bude nakonec držet za jeden provaz s výjimkou ANO. A že proti budou i členové ODS a TOP 09, kteří mají špatné svědomí z nákupů gripenů, pandurů i letadel Casa.

A k únikům došlo a tyto informace, které údajně mají média ověřená z několika zdrojů, vzniklá podezření potvrzují. To byl evidentně i důvod, proč bývalý šéf protimafiánského útvaru v Ostravě Jiří Komárek mimo jiné na něj podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání sabotáže. Policejní ředitel podezření odmítá a na oplátku žaluje pana Komárka. Důkazy, které však policie zatím proti policejnímu prezidentovi má, jsou, jak říkají detektivové, měkké. K dispozici mají jen identifikaci SIM karty a IMEI telefonu i nahrávky odposlechů.

Jistá naděje, že se úniky řádně vyšetří, tu ale ještě je, protože Vrchní státní zastupitelství v Praze se rozhodlo další vyšetřování úniků nesvěřit novému superútvaru, který mají politici pod kontrolou, ale protidrogové centrále, kam přešla i část týmu, která kauzu doteď vyšetřovala.

Psáno pro ČRo Plus

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel