25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLICIE: Máme jich snad málo?

Česká republika se v počtu policistů na obyvatele dlouhodobě pohybuje na evropské „špičce“. Potřebujeme tedy další tisíce nových? Samozřejmě že ne, potřebujeme kvalitu a nikoliv kvantitu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ś. Svobodová 18.1.2016 18:43

Jeden policajt na 240 obyvatel.

To se mi nezdá moc. Navíc jich tak 80% jich budou kanclové, takže skuteční policajti v ulicích to bude tak jeden na tisícovku.

V Kolíně n R bylo na 1500 migrantů 200 policistů a nezmohli ani prd.

J. Růžička 18.1.2016 18:41

Je zvláštní

že se zvyšováním počtu policistů u nás necítím se bezpečněji, nýbrž více ohrožený. Čím to?

Ś. Svobodová 18.1.2016 18:44

Re: Je zvláštní

Jestli jste vyrůstal v ČSSR, tak to bude ono.

V. Petřík 18.1.2016 17:55

Máme málo policistů?

Bydlím v Praze a mohu zodpovědně a s určitostí říci, že policisty na ulici skutečně není vidět. Možná jednou za dlouhý čas projedou určenou oblast autem. Toť vše! Pokud policista není "vidět", tak se ho nikdo nebojí. Přiznejte si, že pokud jedete po silnici a vidíte policejní auto, tak automaticky podvědomě zpomalíte. A to je právě ono! Ne se schovávat za bukem nebo honit řidiče anonymním autem, ale ukázat svoji pravomoc zaručit dodržování zákonných předpisů a přesvědčit občany, že je skutečně chtějí chránit.

J. Schwarz 18.1.2016 19:29

Re: Máme málo policistů?

A to si myslíte že když jich bude 2x tolik a s dvojnásobným platem tak je vidět budete? Kdepak, jen budou jezdit v dražších autech, tlačit na tvrdší zákony které budou sami ignorovat / zřejmě jejich zaměstnanecký benefit / a požadovat víc a víc pravomocí. Až nás budou stát víc peněz a nervů než by nás stáli zločinci bez policie.

J. Berger 18.1.2016 16:10

Vy jste někde

při svých cestách někde viděl hlídku dopravní policie? Já na svých cestách po D4 z Prahy do do Příbrami tedy za celý rok ne.

P. Vaňura 18.1.2016 11:54

Česká republika potřebuje posílit policii ale především

ARMÁDU. Musíme mít armádu, schopnou odrazit útok milionu migrantů!!!!

R. Brzák 18.1.2016 12:26

Re: Česká republika potřebuje posílit policii ale především

Nikoli. Nepotřebujeme posílit sbor, který bude, v důsledcích, vždy poplatný státní moci. Protože státní moc, či nedejbože moc nadstátní (EU), vždy činí tak, aby se udržela.

Co je třeba posílit, je vědomí občana, že svoboda je spojena s odpovědností. Chci-li bezpečí, musím se o ně postarat sám - a to i v extrémním případě i proti státní moci. Proto zavedení Švýcarského modelu obranných sil.

J. Vintr 18.1.2016 12:37

Re: Česká republika potřebuje posílit policii ale především

Armáda bude (i kdyby náhodou byla funkční, což naše zaručeně není) k ničemu proti útočníkům, kteří se promísí s civilním obyvatelstvem a budou si brát naše lidi bez nejmenších skrupulí jako živé štíty a rukojmí. Tady by byla šance jedině když bude co nejvíc střelných zbraní mezi lidmi a když lidé budou schopní se sami proti tomuto nebezpečí dát dohromady-

V. Kain 18.1.2016 14:13

Re: Česká republika potřebuje posílit policii ale především

Jen jestli to navýšení policistů nemá jiný důvod.Ono se může stát,že politikům bude dost velké horko za to jejich lhaní a zrádcovství.

J. Lepka 18.1.2016 11:31

Vzpomenete si někdo,

kdy se poprvé objevil ten krásný, předvolební slogan, že je potřeba dostat kancelářské do ulic?

R. Morava 18.1.2016 11:21

S tou efektivitou souhlasím

Policistů je mnoho, ale na ulici to není vidět. Na druhé straně když se dívám na Německo, policisté potřeba budou, ale je důležité hlídat kdo jim poroučí. Protože v Německu je policie především proti občanům. A to u nás nesmíme dopustit.

R. Brzák 18.1.2016 12:29

Re: S tou efektivitou souhlasím

Už jsme dopustili - policie je mocenská organizace...je jen sekundárně službou občanům, ale jen tehdy, když se občané hlasitě ozvou...

V. Kain 18.1.2016 14:11

Re: S tou efektivitou souhlasím

Už se stalo.Takové České Budějovice toho jsou důkazem co dovedou policisté proti bezbraným lidem.To samé v nyní v Kolně n/R.

P. Maleček 18.1.2016 10:49

Kdo, že to organizuje islámskou invazi?

No z uvedeného jasně plyne, kdo že to platí a organizuje islámskou invazi do EU. Ano jsou to ti, kterým díky tomu roste počet podřízených a tím moc, ti, kdo neustále utahují šrouby nejrůznějších příkazů a zákazů a tím tiše likvidují pro ně otravnou svobodu a demokracii. A ti kdo islámskou invazi populisticky zneužívají pro zvyšování své popularity.

V ČR to logicky je premiér, ministr vnitra a prezident. A maskují to sváděním viny na IS či Islámské bratrstvo. Jak dlouho jim to budeme žrát?!

K. Janyška 18.1.2016 10:17

Máme jich málo i moc. Záleží, jak se to vezme.

Moc na montální zatím klidné české prostředí, málo na ta nebezepečí, která se na nás valí z EU a zejména z islámského světa. Musíme být připraveni. Posílil bych výrazně armádu o jednotky pro ochranu hranic a použití pro vnitřní věci... Dzp.

R. Brzák 18.1.2016 12:31

Re: Máme jich málo i moc. Záleží, jak se to vezme.

Stát své jednotky využije přednostně k udržení pořádku - tedy svého pořádku, který vyhovuje držitelům moci. Podobně, jako to učinila moc v Kolíně...

Musíme být připravení - jako Švýcarsko, kde není Švýcarská armáda - to samo Švýcarsko je armáda. Protože Armádou jsou všichni muži vojenského věku.

K. Janyška 18.1.2016 16:24

Re: Máme jich málo i moc. Záleží, jak se to vezme.

Nesmíme dovolit, aby stát ukradli zločinci. Národní státy zločinem nejsou... Dzp.

L. Karban 18.1.2016 8:52

Lehce se mi nezdají čísla v článku

V roce 2015 bylo podle Ministerstva vnitra ve službě 40 414 policistů ( http://www.mvcr.cz/clanek/vlada-schvalila-navyseni-poctu-policistu-a-hasicu-pro-letosni-rok.aspx ). Podle wikipedie je počet obyvatel ČR pro rok 2015 10 538 275. ( https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko ). 10 538 275/40414=260,7 policistů na obyvatele. 240 policistů na obyvatele by bylo v případě stavů o navýšení 4000 policistů. Jinak počty policistů nebyly v ČR nikdy nižší než dnes (http://zpravy.aktualne.cz/vyvoj-poctu-policistu-a-objasnene-kriminality/r~i:photo:494318/r~i:article:753066/). Jsem všemi deseti za, aby se policie zefektivnila namísto zvýšení počtu policistů, ale zefektivnění je věc co stojí nemalé prostředky (nákup nové techniky, zaškolení obsluhy atd., snížení byrokratické zátěže je snad nejnákladnější částí). Možná mám spatné čísla, ale od autora by se slušelo, kdyby při házení čísly uvedl zdroje těchto čísel. Také by se slušelo uvést vývoj stavů policie.

L. Karban 18.1.2016 9:23

Re: Lehce se mi nezdají čísla v článku

Drobná oprava nyní není počet policistů nejnižší to byl v roce 2013 (39.331 policistů (pokles oproti roku 2008 téměř o 20%)). Také by se slušelo zamyslet se nad policejními statistikami (http://www.policie.cz/clanek/statisticke-prehledy-kriminality-za-rok-2015.aspx) Proč je v Praze nejvíce policistů na obyvatele a nejméně objasněných trestných činů...

Ś. Svobodová 18.1.2016 18:35

Re: Lehce se mi nezdají čísla v článku

Nepletete se? Nebylo by to 240 obyvatel na jednoho policajta?

J. Strakoš 18.1.2016 6:02

Výsluhová renta

A to zapomenul autor započítat např. výsluhovou rentu - i kdyby nakrásně jednoho dne počty policistů snížili, budou mnozí z nich pobírat výsluhovou rentu, což se opět vyřeší posunem odchodu do důchodu pro zbytek obyvatelstva.

A co je šílené je účinnost nějakého vyšetřování - pokud vás někdy okradli nebo vykradli, pak už víte, že na Policii chodíte především pro potvrzení pro pojišťovnu, jinak to ani nemá smysl ztrácet čas. I v případě, že zločince chytí je naděje, že dostanete zpátky své věci, zcela minimální.

No a tímhle přístupem a posunem hranice trestného činu pro škody přes 5 tisíc se krásně vylepšují statistiky, takže papírově to bude po nasazení většího počtu vypadat, že máme menší kriminalitu.

J. Vintr 18.1.2016 11:44

Re: Výsluhová renta

V Brně se před časem stalo, že se nějaký pán zastřelil před desítkami svědků v restauraci v nákupní galerii. Člověk by čekal, že policie vyslechne na místě pár svědků, napíše o tom pár řádek a tím to skončí. Ale kdepak, podle toho, co psali v novinách, tak tenhle případ "vyšetřovali" cca tři měsíce. Při téhle efektivitě se divím, že těch policajtů nepotřebují desetkrát víc ...

J. Vintr 18.1.2016 4:43

Jasně že jde o koryta a prebendy

policejních papalášů. Aby bylo víc takových koryt, potřebují víc komparsu v podobě uniformovaný "příslušníků". A čím víc příslušníků, tím víc nákupů (aut a kdejakých jiných krámů), na kterých si zase někdo namastí kapsu na úkor erární kasy ...

J. Jurax 18.1.2016 0:59

Hm

"Před časem mi kolega z práce, původem z Pákistánu, nevědomky sdělil, že ani v jeho rodné zemi, kde stále v některých oblastech panuje latentní občanská válka, neviděl takové množství policistů v ulicích jako v České republice."

Teď jenom jestli tam ta latentní občanská válka není proto, že tam nevidět takové množství policistů v ulicích jako v České republice ... :-)

P. Dvořák 18.1.2016 2:57

Re: Hm. Že by u nás

měřením rychlosti na zajímavých místech, odtahováním aut, zastrkáváním lístečků za stěrače, počítáním psích hoven, přehlížením dealerů s drogami, hlídáním soukromých muničních skladů, hlídáním táborů s imigsranty . . . také bylo zabráněno občanské válce?

Stále je třeba vzít v úvahu, že na ulicích je k vidění pouze ta menší část policistů. Ta podstatně větší část sedí v kancelářích a papírově "vyšetřuje" nebo se jedná o všelijaké velitele na těch nejpodivnějších stupních velení.

Za totáče byly početní stavy příslušníků SNB menší, než jsou dnešní stavy Policie ČR a to byly v SNB i složky StB. Funkci StB (tedy rozvědky vnitřní i vnější) dnes převzala civilní BIS. Tedy dnes je "hustota" policistů mnohem větší. A ještě k tomu máme navíc všelijaké ty městské (obecní) policie.

Asi bych se měl cítit bezpečně.

M. Polláková 18.1.2016 7:56

Re: Hm. Že by u nás

... a ještě nám budou prohlížet popelnice, prohledávat kotle čím topíme, měřit teplo, které utíká ze zdí ( to vlastně už je), chodit po ulici na upažení, od 1.1.2016 nesmí studenti na středních školách pracovat s chemikáliemi v laboratořích při cvičení, školní jídelny musí vařit dle upravených předpisů, musí zmizet automaty ze škol, stejně si co chtějí koupí cestou do školy .. atd.

P. Harabaska 18.1.2016 13:42

Re: Hm. Že by u nás

Nesmíte si myslet, že policajti jsou jenom ti v uniformách. Však oni umějí efektivně zasáhnout i v "uniformním" civilu, když je "potřeba". Sežeňte si někde videa ze zásahu proti protestujícím obyvatelům českobudějovického sídliště Máj.