Neviditelný pes

POLICIE: Arogance

14.9.2013

Po ustrašené porevoluční policii máme sbor, který místo mozku používá hlavně sílu

Odůvodnit se dá kdeco a čeští úředníci někdy soutěží v tom, jak říct větší hloupost s poker facem. Svého druhu mistrovský výkon předvedl policejní prezident Červíček, když v nedělní televizní debatě národu sdělil, že zásah vůči Janě Nagyové pečlivě přezkoumal, neshledal žádnou závadu a zpráva o tomto přezkoumání je tajná. Vzpomněl jsem si na výraz "vnitrostranická demokracie", který v sobě skrývá stejné kouzlo. Na zasedání ústředního výboru si soudruzi demokraticky posoudili, co uznali za vhodné, rozhodli si to –, a proč tak rozhodli nebo co je k tomu vedlo, do toho bylo každému houby. Ale rozhodli demokraticky.

Výrok pana policejního prezidenta je prostě logickým důsledkem arogantního jednání policie, nad kterým nikdo nemá moc. Police má chytat zločince, což je jeden z jejích úkolů a s nimi není možno vždy jednat v rukavičkách. To však nezbavuje policii povinnosti zkoumat při každém zákroku jeho přiměřenost a uměřenost. Bohužel od ustrašené policie ze začátku 90. let jsme se přesunuli volně k policii, která místo mozku používá hlavně sílu, chvaty, hmaty, donucovací prostředky, odposlouchávání a podobné extrémní prostředky. Na kvalitě její práce to rozhodně nepřidá.

Když se vrátím na začátek, tak tyto jevy počaly v okamžiku, kdy na demonstracích, a to neomlouvám násilníky a výtržníky, kteří rozbíjeli výlohy, začalo být běžné policejní násilí, a to s neustálým omlouváním se ze strany policie. Přes to všechno, kdy se poškození policejním přehmatům brání a české soudy pomalu přejímají názor, že ochrana neoprávněně zbitých nevinných a vězněných má smysl, je reflexe těchto jevů nulová.

Existují tak dvě policie, jedna, která běžně dělá svoji práci a nepotřebuje žádné monster akce, kdo nevěří, ať si zajde na běžnou kriminálku, a ta druhá, která řádí jak černá ruka. Zrovna útvary jako ten, který bojuje proti mafiánům z podstaty práce, nejednají v rukavičkách, ale začínají to přehánět, respektive dlouhodobě to přehánějí. Jejich zatýkání se neobejde bez srážení lidí na zem, mávání ostře nabitým kvérem lidem u hlavy a podobně. Chtěl bych panu policejnímu prezidentovi na tomto místě připomenout, že skutečně neexistuje žádný předpis, který by zakazoval policii použít tyto prostředky, ale v každém právním předpise se cosi mluví o uměřenosti a rozumném využití těchto prostředků.

Troufám si tvrdit, že vyhodnocení řadu měsíců trvající policejní akce, kde musí být zřejmé, že dáma středního věku nemá doma granáty, nehlídá ji skupina vyholených zločinců, kteří se neštítí ničeho, nemusí být zatýkána teatrálně v pět ráno se zálohou urny za dveřmi. Bohužel pan policejní prezident a jeho podřízení vidí v systému zatýkaní někoho v noci za řevu, násilí a rozrážení dveří vynikající taktickou výhodu, jak překvapit a zastrašit každého sprostého podezřelého, já za tím vidím neslušné, nevychované a k zneužívání práva pozvolna směřující policejní jednotky, jejichž řídící důstojníci už vidí před sebou jenom moc a nic jiného. Stejná písnička zní na místě, kde ombudsman říká, že je nedůstojné nutit neustále nahé vězně k tomu, aby dělali dřepy za účelem prohlídky tělesných otvorů.

Součástí policejního zásahu vůči Nagyové byla další oblíbená praktika policejních a ozbrojených justičních složek, předvádění – a na to upozorňuji – naprosto nevinných lidí v takzvaném medvědu, tedy s rukama spoutanýma a přichycenýma k tlustému koženému pásu, který je připoután k tělu. I ten strašný právní předpis, do kterého se tato zhůvěřilost umožňující prakticky kdykoli nasadit tento ponižující nedůstojný a nelidský prostředek proti komukoliv, má v sobě regulativ nutící přezkoumávat při každém použití jeho důvodnost, jenže, protože se nikdo nebrání, stala se tato praxe, kterou za svou nepřijala ani komunistická státní bezpečnost, a že ta jinak měla jiné vychytávky, běžnou součástí praktik naší policie.

Vážený pane policejní prezidente, vážená ministryně spravedlnosti, český právní systém umožňuje dlouhodobě, aby bylo s lidmi nakládáno jako s dobytkem a ještě se to vysílá v televizi, jste přesvědčení, že můžete obhájit takovéto jednání? Přiznám se, že po odpovědích zpravidla veřejně nevolám, ale nyní by mne opravdu zajímalo, proč musela být paní Nagyová při svých převozech po svém zadržení byť i jen na minutu voděna v "medvědu". Těším se na vaši odpověď.

Autor je advokát

LN, 11.9.2013



zpět na článek