18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLEMIKA: Zeman měl pravdu…

Rád čtu Astonovy úvodníky v Neviditelném psu. Ondřeje Neffa považuji za renesanční osobnost a pokud bych měl někoho přidat k prezidentským kandidátům (a ostatní vyškrtnout), tak určitě jeho. Jeho politická krevní skupina se s tou mojí shoduje až na nějakou tu desetinku procenta a právě o té jedné chci psát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Motl 27.10.2012 16:55

Sensu lato

Moc hezký příspěvek a souhlasím i s obsahem. Jen drobnost. Autor si možná mohl odpustit "strito lato", protože to je chybný výraz.

Zkombinoval v něm dva správné výrazy "stricto sensu", tedy v užším nebo přesném smyslu, a "sensu lato", což chtěl ve skutečnosti použít, což znamená "v širším smyslu". ;-)

J. Ráž 23.10.2012 15:47

Tak už to chodí, že buď osobnosti jsou anebo nejsou

A je pro každý národ štěstí, že se v krizových okamžicích sdilná osobnost objeví a zabrání  rozkladu. Francie vyprodukovala po porážce silnou osobnost v osobě de Gaulla, Británie v roce 1940 při bitvě o Anglii Churchilla, válkou rozvrácené Německo si našlo Adenaura a z války ve Vietnamu frustrované Spojené státy Regana. A můžeme jmenovat další  - např.  Lady Tatcher, Helmut Kohl jsou také osobnosti, které si jejich národy za to co pro svou zemi vykonali dosud velmi váží. Žádný z jmenovaných nebyl bez chyb. Na všech by se našlo něco, co by český diskutér využil k jejich znevážení, ale sebevědomý národ se tak nechová a svých velkých osobností si váží.

My jsme po roku 1989 měli osobnosti hned tři : Havel,Klaus,Zeman , kteří se objevili v pravý čas na politické scéně a hodně toho dokázali..............  a  přesto to v diskuzích vypadá, že si ani jedné  nevážíme.

J. Dvořák 23.10.2012 21:55

Re: Tak už to chodí, že buď osobnosti jsou anebo nejsou

Toto by jste v životě nenapsal vědět o faktech z Polanského knihy Bouře !

J. Vyhnalík 23.10.2012 14:29

Jak to dopadá, když je vláda hrdinštější než lid

jsme mohli vidět koncem vietnamské války. Vojensky USA vítězily, vnitropoliticky bylo pokračování ve válce neudržitelné.

Podobně tomu bylo v Evropě 30. let. Krizí a vzpomínkami na jatka 1. světové války posílená levice jakoukoliv efektivní politiku proti Hitlerovi fakticky neumožňovala.

Nezbývá než se modlit, aby se dějiny neopakovaly úplně doslova.

J. Urban 23.10.2012 12:27

Mám obavy, že v r. 1938 už bylo na vše pozdě.

Navíc Francie a Anglie se chovaly stejně jako v r. 1936 - a vyhrožovaly, že se budou chovat ještě hůř - že totiž v případě nepřijetí Mnichova budou postupovat - společně s Německem - proti ČSR jako proti narušiteli míru. Ten rok 1936 byl klíčový, tehdy se dalo zabránit válce, např. preventivním úderem.

P. Maleček 23.10.2012 11:14

Zeman hrdina z prdína

No nevím kde tu víru v Zemanovu bojovnost berete. když si vzpomenu na jeho ubohý útěk zadními dveřmi z prezidentské volby, místo toho aby Sobotkovi (zuby s pleší)s Grosem vrazil pár facek a důstojně odkráčel středem.

P. Lenc 23.10.2012 8:58

Psal jsem o tom onehdy.

Situace Evropy začíná připomínat 30 léta minulého století.Nyní pro změno ustupujeme islámu.Historická paměť nejen politiků odumřela jako první.

J. Dvořák 23.10.2012 21:56

Re: Psal jsem o tom onehdy.

Co odumřela,přímo chcípla !

L. Křivan 23.10.2012 8:21

".. obsazení Porýní bylo první agresí,.."

Ano, obsazení francouzskou armádou.  Bez Versailské "dohody", která nebyla žádnou dohodou ale diktátem, by se Hitler nikdy nedostal k moci.

J. Urban 23.10.2012 12:29

Re: ".. obsazení Porýní bylo první agresí,.."

Taky pravda. "Mírové záruky" měly spočívat v něčem jiném, než v ponížení, zdeptání a téměř i vyhladovění protivníka. Navíc - Německo tu 1. sv. válku nezačalo!

P. Sulc 23.10.2012 4:31

Nejen Francie byla k nicemu,

slaba, apaticka, neochotna k jakekoliv akci, ale ani ta Anglie nebyla lepsi. Vyzbroj nic moc, vzdyt pri vypuknuti valky si museli nechat delat flinty v USA, ani tech nemeli dost, tanky byly spise pro srandu. Ale hlavne nechut, nechud delat cokoliv. V tomto ohledu dnes existuje jedina odhodlana zeme, jedina a zadna jina, Israel. Te ale jde o byti a nebyti. Predstavte si, ze by dnes napochodovala nova ''Ruda armada" do nektere pobaltske republiky na ''ochranu'' tamejsi ruske mensiny. Co by NATO pro sveho clena udelalo? Rekl bych ze ho+v+no, a velike. Vydalo by nekolik ''vaznych varovani'', jako kdysi davno to delala Cina, bylo by nekolik konferenci, nekde na louce by se sjelo 50 ci dokonce 100 tanku, //kolik jich ma dnes CR , 20, 30 ?? // a za par dni by zase hosi jeli domu a mesic by ty tanky opravovali. Vzdyt NATO drzela Amerika, ta Evropa je v podstate bezzbranna, do vojenskeho rozpoctu se moc nedavalo, stejne jako v CR, a i ta Anglie, kdysi Kralovna mori, nema dnes ani jednu letadlovou lod. Takze: nenadavejte ani Francii, ani Anglii, ony ty evropske staty jsou stejne a vsechny v podstate stoji za ho.....no, nesmim to zde napsat.

P. Sulc 23.10.2012 4:36

Re: Nejen Francie byla k nicemu,

Jako Gruzie: sice neni v NATO, ale Rusove se tam usadili jako cerv ve svestce a dnes se to bere jako status Quo a nikdo se o tom slovem ,slovickem nezmini. Neni dobre muchlat tigrovy kozich, ze?

J. Vyhnalík 23.10.2012 14:32

Re: Nejen Francie byla k nicemu,

Británie dokázal ubránit Falklandy a v EU dnes disponuje nejúčinější silou. Samozřejmě je to jednooký mezi slepými, ale zrovna jí bych slabost EU nevyčítal nejvíc.

P. Sulc 23.10.2012 18:45

Re: Nejen Francie byla k nicemu,

A jak myslite, ze by takova valka dopadla dnes? Nedelam si iluse, asi spatne. Letadlova lod neni, Vulcany uz davno vyradili, nekdy snad koncem 80 let, takze kolik letadel by tam asi meli?. Jiste je na tom mona trochu lepe nez zbytek Evropy, ale velka slava to neni

J. Dvořák 23.10.2012 21:58

Re: Nejen Francie byla k nicemu,

Nebylo by vítězů ale ani poražených a ta další by se opět vedla klackama !

B. Rybák 24.10.2012 23:35

Re: Nejen Francie byla k nicemu,

Přesně tak.

P. Pavlovský 23.10.2012 1:51

Ani já si Zemana presidentem nepřeji,

ale pravdu má až podezřele často, např. když přirovnal izraelské Araby k Henleinovcům.

Jeho výroku o kupónovce  také dal vývoj nakonec za pravdu. Naopak  restituce fyzických osob nedaly za pravdu Klausovi.