18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLEMIKA: Zahradilovo bubnování

17.11.2005

"Tak nám zabili Ferdinanda". Tato věta se zabydlela v paměti každého, kdo četl či shlédl Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Stejně tak se nám zabydlela v hlavách "mobilizace proti levici", jakožto výstražné bubnování ODS, které nakonec skončilo podporou socialistické vlády. Podobné výroky, útočící tentokrát na jiné menší subjekty, předvedla tato strana i před volbami do Evropského parlamentu a před volbami krajskými a senátními. Obává se snad pan Zahradil a ODS, že například Evropští demokraté vezmou hlasy Občanským demokratům a on se opět nedostane na vysněný post ministra zahraničí České republiky? Obává se oprávněně. Evropští demokraté ve spojení se Sdružením nezávislých kandidátů jasně prokázali schopnost etablovat se na evropské i na domácí politické scéně. Tyto dvě strany se integrují do strany jedné - SNK Evropští demokraté - aby tak podle vzoru Svatoplukových prutů znásobily svoji sílu a postavili silnou hráz korupci a dalším nešvarům, které v naší společnosti existují. Není to žádné účelové spojení, ale snaha nabídnout voličům subjekt, který nemá za sebou takovou minulost jako vládní, smluvně opoziční a nyní opoziční ODS.

Je hanebné, že za vlád vedených ODS a ČSSD se nepodařilo zastavit propad naší republiky na žebříčku korupčního prostředí. Nyní si dokonce podáváme ruku se zeměmi jako je Botswana či Namibie. Evropští demokraté nechtějí jen přihlížet tomu, jak nás koruptivní chobotnice dusí na všech stranách, jak odsává významné prostředky z veřejných prostředků. Tedy z peněz nás všech a v náš neprospěch.

Nové koště dobře mete a toho se pan Zahradil zřejmě obává. Uskupení SNK Evropští demokraté přichází s jasnou vizí, jak si vyhrnout rukávy a vstoupit do kalných stojatých zákoutí našich úřadů a naší politiky. S vizí, která bude znamenat maximální transparentnost při práci státních i obecních orgánů. Pan Zahradil jde dokonce až na samou mez slušnosti, když na konci své úvahy jasně říká, že "hlas pro jakoukoliv tzv. novou stranu je hlasem vyhozeným z okna a ve skutečnosti hlasem pro Paroubka" a uráží tím schopnosti představitelů strany SNK Evropští demokraté, protože předjímá povolební stav.

ODS, potažmo pan Zahradil mi v této době, kdy ODS rapidně ubývají předvolební preference, připomínají zuřivé zvíře, které bez rozmyslu kope kolem sebe, namísto toho, aby se podívalo do zrcadla na svůj vlastní obraz.

Autor je předseda krajské rady Evropských demokratů na Jižní Moravě

Michael Kavín