19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLEMIKA: Vondra o Klausovi k jeho jubileu

Místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra napsal komentář k osmdesátinám Václava Klause, zakladatele ODS, českého premiéra a poté i prezidenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Navrátil 21.6.2021 23:30

Dobré.

M. Pivoda 21.6.2021 18:38

To hlavní, co chci mezi řádky sdělit, je to, že technologická konkurenceschopná pozice se buduje celá desetiletí. Konkurenti na vás džentlmensky nepočkají, až je doženete.

A v důsledku lokálních politických půtek a skandální neprofesionalitě Jiřího Zlatušky před cca 30 lety, byla potenciálně silně konkurenceschopná česká pozice v kriticky důležitém oboru definitivně ztracena.

J. Kočvar 21.6.2021 18:20

Československo po druhé světové válce překopalo svoji hospodářskou strukturu a přeorientovalo se na chudší východní trhy. Mezitím ve světě vyrostli noví průmyslově silní hráči - Jižní Korea, Tchaj-wan, Čínská lidová republika, ale třeba i Turecko. Konkurence je mnohem větší než mezi válkami a hospodářské pozice, které české země měly do druhé světové války, si dávno rozebrali jiní.

M. Pivoda 21.6.2021 17:56

Jak byla organizace StB konkrétně detailně řízena, to opravdu nevím. (Vlastním sice vědecký titul v oboru Teorie řízení, ale ohledně řízení StB nic nevím. Zajímaly mne více technické systémy.)

Nicméně pamětníkům musí být jasné jasné, že každý člen KSČ musel nutně být vděčný organizaci StB za to, že i neproduktivní členové KSČ se mohli tak dlouho udržet u moci.

Všichni členové KSČ určitě nebyli neproduktivní, ale ta neproduktivní členská masa KSČ převážila. Takže v důsledku toho, jimi řízený ekonomický celek byl nekonkurenceschopný.

Proto změna politického a ekonomického režimu byla těmi prozřetelnějšími členy plánována a také realizována. Poručík Zifčák by dnes mohl vyprávět. Určitě by mohl, ale nesmí!

Někdejší disident Vondra měl tehdy prostě historické štěstí.

M. Pivoda 21.6.2021 17:40

Dnešní zpráva od Papeže Františka, která ekonomy určitě nepotěší:

"... V důrazném poselství papež prohlásil, že soukromé vlastnictví je druhotné, nikoli primární právo: „Když se někdy mluví o soukromém vlastnictví, zapomíná se, že jde o druhotné právo, které závisí na prvotním právu, a sice všeobecném určení statků.“ Princip všeobecného určení pozemských statků je koncept ze sociálního učení katolické církve, podle něhož jsou výsledky stvoření – celá Země i všechny pozemské statky – darovány k užívání všem lidem bez rozdílu. Soukromé vlastnictví je do jisté míry legitimní (a podnikání je jistě ušlechtilá aktivita s cílem produkovat bohatství a vytvářet lepší svět pro všechny), je však druhotné vůči původnímu právu všech lidí užívat pozemské statky. ..."

J. Pavelka 21.6.2021 16:38

StB byla odřízena KSČ ale jaksi centrálně...Soudruzi na místní ale i regionální úrovni ji rozhodně neřídili...

P. Černý 21.6.2021 15:38

Klausova role v ekonomické transformaci byla nezastupitelná? Jak tomu mám rozumět?

Znamená to, že těžko by se našel politik, který by prosazoval ještě bezohlednější a nemorálnějsi transformaci? Transformaci, která by znamenala, že stát bude ještě více zdevastován a okraden dílem diletantskymi zasahy bigotnich a dogmatických ideologů typu Václava Klause a dílem nepřehlednou řadou bezostyšných podvodů páchaných obvykle skupinami transformovaných veksláků a příslušníků bývalých normalizačních elit?

Ať je to jak chce, problém hlavních českých parlamentních stran v 90. letech spočíval v tom, že vznikly jako partaje pro privatizaci. Jakmile zmizel státní majetek, který by bylo možno vysávat a devastovat, zmizeli postupně ze scény i jejich dříve tak výrazní představitelé.

Bohužel, česká parlamentní demokracie za svůj současný tristní stav vděčí především oněm transformačním otců zakladatelům v čele s oběma zmíněnými Václavy.

M. Pivoda 21.6.2021 14:03

Ladislav Novák se zde kvalifikuje na skutečného Magora. Magor s velkým M!

Moji spolupracovníci byli členové Komunistické strany. Já, trvale bezpartijní občan, za někdejší hrátky organizace StB nezodpovídám. Organizace StB byla vždy podřízena organizaci KSČ.

Magor Novák to vidí ale jinak. Smyslem jeho počínání je přirýt velké svinstvo Jiřího Zlatušky, který připravil českou ekonomiku o významnou konkurenční výhodu. A právě proto v této demokratuře nedostanu možnost promluvit. Již 30 let.

J. Nevrkla 21.6.2021 13:38

Teď jsem zase já nepochopil, asi že sedím v neklimatizovaném altánu, proč to na něj svadite? Většina Čechů si prostě přála jinou politiku než Klausovu.

L. Novák 21.6.2021 13:34

No každopádně to pro mě byl konec ODS i Klause.

L. Novák 21.6.2021 13:32

Pamětníci z tvého okolí si dobře pamatují, že jsi jako agent StB registrován byl. No a řada podobných ha**lů se různými kličkami snažila tohoto kádrového průšvihu nějak zbavit. Zajímavé je, že mnoho z nich má stejné chování jako ty.

J. Nevrkla 21.6.2021 13:30

Ale to nedělal Klaus, ale sociální demokraté, kteří ve volbách zvítězili. A parlament to schválil. Klaus nebyl pro.

L. Novák 21.6.2021 13:28

Pamatuju si, jak hned v roce 2000 začali socialisté "legislativní smršť" a totálně doprasili např. živnostenský zákon a související předpisy...

M. Pivoda 21.6.2021 13:20

Seznamy agentů StB jsou dostupné

zde: http://www.svazky.cz/sekce/Databaze

a zde:https://www.abscr.cz/en/registries/

J. Nevrkla 21.6.2021 11:34

Dopustil jsem se snad nějaké nepravdy nebo demagogie?

L. Novák 21.6.2021 11:31

"Klaus nikdy doleva nešel. Jenom pokorně přijal rozhodnutí voličů. ..."

;-D Vidím, že dál už to smysl nemá...

J. Nevrkla 21.6.2021 11:26

Klaus nikdy doleva nešel. Jenom pokorně přijal rozhodnutí voličů. Tak to v demokracii má být. Je to demokrat, nikoliv zákulisní sibr.

L. Novák 21.6.2021 11:16

Diskuse není arogantní vystupování ;-O dementního agenta StB "Akát" Pivody a vnucování svých blábolů mimo téma ostatním. Rv

L. Novák 21.6.2021 11:13

To je přesný opak jeho předvolebního hesla „Doleva, nebo s Klausem“ (volby 1998), které po volbách jeho zhrzení voliči (mezi něž jsem patřil i já) posměšně parafrázovali "Doleva s Klausem"... ;-)

M. Pivoda 21.6.2021 10:20

To, co výše napsal J. Fráňa , určitě není výzva k demokratické diskuzi. Cituji Fráňu: "... Jestli vám to připadá, že žijete ve špatné zemi, tak odejděte. ..."

J. Nevrkla 21.6.2021 10:13

S Klausem doleva? Jak jste na takovou blbost mohl přijít?

L. Novák 21.6.2021 10:06

No jo... S Klausem doleva... :-P

L. Caslavka 21.6.2021 9:49

VK zakony netvoril a dle jeho vyjadreni je vymýšleli ti nej v te dobe, co byli k dispozici. Muzete uvest neco konkretne? Nebo mate na mysli, ze narod vychovany 40 let "zakonem".. Kdo nekrade kazdou hod.... prehodi najednou veksli a bude se chovat MORALNE ?? Najivko!

L. Novák 21.6.2021 9:31

Šlachtův zásah byl obyčejný policejní puč vyvolaný pod řadou smyšlených obvinění, která se později nepotvrdila. A taky možná v souvislosti s tím, že se Nečas jako první rázně postavil proti obřímu tunelování státu a kapes občanů uvedeným do praxe koaličními vládami ČSSD, čímž ohrozil jejich obrovské zisky z nesmyslné podpory OZE (zák. 180/2005 Sb.). A podívejte se, čí zájmy dodnes zastupuje "expert" Bursík, který stál u zrodu největšího tunelu v českých dějinách...

J. Nevrkla 21.6.2021 9:29

Opoziční smlouva umožnila vládnout straně, která ve volbách zvítězila, bez neúměrného vydírání pidistranami, které tolik prosazoval Havel. Jedinou podmínkou ODS bylo, že státní deficit nesmí překročit dvacet miliard. Kdeze loňské sněhy jsou...

V. Povolný 21.6.2021 9:28

Co bych nejvíc vyčítal polistopadovým politikům, to je fakt, že nikdo z nich nemluvil o tom, že svoboda není anarchie, že to znamená taky odpovědnost, serióznost a dodržování zákonů. Tyto věci jsou taky součástí pravicového pohledu na svět. Ale zřejmě to nebylo jasné ani politikům samotným. A pokud se týče covid pasu, moc námitkám nerozumím. Nikdo přece nezpochybňuje právo suverénních států stanovit si podmínky pro vstup do země. To znamená, že by se měl dohodnout každý s každým, tohle není pravomoc EU. A pokud tady budou pravidla, která respektují všichni v EU, tak to vidím jako rozumné zjednodušení situace, ať už se tomu říká covid pas nebo nějak jinak. Samozřejmě s tím, že právo na úpravu vstupních podmínek zůstává státům zachováno. V EU jsou záležitosti pro svobodu a suverenitu států mnohem nebezpečnější!

J. Nevrkla 21.6.2021 9:25

R^R^R^

J. Fráňa 21.6.2021 9:24

Taky tam máte chybu, v roce 1937 jsme byli na 13. místě dle ukazatele HDP a parity kupní síly, nikoli na 7. místě.

L. Novák 21.6.2021 9:21

"Opoziční smlouva" byl propagandistický blábol z dílny ODS-ČSSD.

Ve skutečnosti šlo o "tichou koalici", která ČSSD umožnila protlačit Parlamentem spoustu nesmyslů.

Odměnou pro ODS za to bylo obsazení různých POZIC ve státě a hospodářských subjektech, kvůli čemuž byla tato "smlouva" přejmenována na "smlova O POZICÍCH". A taky snadné kariérní cestě V. Klause na Hrad. ;-)

J. Fráňa 21.6.2021 9:13

Ještě dodám, že v roce 2017 byla ČR hodnocena cizinci žijícími na našem území jako 7.nejlepší země pro život. Hodnotili zdravotní péči, školství, nebo třeba infrastrukturu. Za námi skončili země například Finsko, Německo, Nový Zéland nebo Kanada.