Neviditelný pes

POLEMIKA: Přiznejte se, kdo udělal z Neffa hlupáka?

23.9.2008

Nevím, proč bych si od Ondřeje Neffa měl nechat líbit nařčení z nehorázností. A tak nenechám.

Ve svém čtvrtečním úvodníku tento člověk potisící za posledních deset let zopakoval lež, že ODS v roce 1998 mobilizovala proti levici, aby pak tuto mobilizaci označil za vrchol stupidity. Já jsem reagoval znovuvydáním svého šest a půl roku starého článku, ve kterém jsem už tehdy polemizoval s úporně šířeným mýtem. A Neff jako argument vytáhne slova o nehoráznostech. Takže ještě jednou a co nejpřehledněji.

ODS v roce 1998 nemobilizovala proti levici. Dotyčný text si už nikdo nepamatuje, proto jsem v ho dotyčném článku doslova citoval. O levici v něm není ani slovo. Neff ale dokládá, že „každému bylo jasné, o koho jde.“ Jak je vidět, každému to jasné nebylo a není dosud. Dotyčný mobilizační text nebyl namířen proti nikomu. Měl skutečně dostat voliče ODS k volbám, což Neff zesměšňuje poznámkou o manifestační volbě. Celkově ale kampaň ODS tehdy pochopitelně neutrální nebyla, to jsem netvrdil a ani nechci. Byla naopak hodně ostrá a hodně negativní. A byla zaměřena jak proti levici, tak proti stranám a silám Sarajevského atentátu, kvůli kterým se vůbec tehdejší předčasné volby konaly.

Proč tedy za posledních deset let angažovaní publicisté razí obrat „ODS mobilizovala proti levici“ místo pravdivého „ODS mobilizovala na svou podporu a ostatní kampaň vedla proti všem konkurentům: levici i Pravdě a lásce“? Protože chtějí vyvolat dojem, že cokoli jiného, než jimi prosazované spojení se včerejšími podrazáky, a to za jimi zcela nadiktovaných podmínek, je podvodný obrat proti dikci kampaně. A strčená hlava do chomoutu sarajevských atentátníků, navíc na potupných podmínek popírajících výsledky voleb, to by nebyl podraz na voliče? Copak voliči dali svůj hlas ODS ve zjitřené posarajevské době kvůli tomu, aby ODS za každou cenu (myslím doslova za každou, protože diktát menších stran byl tehdy nehorázný) znovu lepila na své triko a v cizím zájmu včera zrazenou koalici? Takoví přece volili Unii svobody, ne? Kterých zklamaných voličů ODS by tedy bylo víc? Zajímavá otázka, kterou si ale nikdo nechce klást. Proto se deset let razí pojem „mobilizace proti levici.“

Opakuji, nebyla to mobilizace proti levici. Nebyla to mobilizace proti nikomu, byla to mobilizace na svou podporu. Kampaň byla proti levici. Ale stejně tak byla i proti bývalým koaličním partenrům a jejich zájmovým skupinám (mimo jiné v médiích). ODS měla možnost budˇza veřejně stanovených podmínek nechat vládnout vítěze voleb (a naštvat tím část voličů, kteří by možná raději předčasné volby), nebo si nechat nadiktovat podmínky staronové koalice a naštvat tím jinou část voličů, kteří dali svůj hlas proti havlovské mašinérii. Ti, co melou dokola hloupost o mobilizaci (jen) proti levici, pouze demonstrují své zklamání, že jednou nebylo pojejich, že jednou ODS našla způsob, jak se vyhnout vydírání třetí síly.

Možná se ODS tehdy rozhodla špatně (nemyslím si to). Možná na zvoleném řešení víc ztratila než získala (nemyslím si to). Přestože na tyto věci svůj podložený názor mám, myslím, že stojí i dnes za seriózní diskusi. Proč ne.

Omílání starých frází, lží a mýtů mi už ale stojí za to, abych se ozval. V pátek oprášením svého šest let starého textu, dnes reakcí na Neffův výpad. Hlupáka z Vás nedělám já, milý pane Neffe. To ti, co Vám deset let tyhle mýty vtloukali do hlavy.



zpět na článek