29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLEMIKA: Omyl pana Jakla

Ladislav Jakl se ve svém článku On nám někdo v tichosti přepsal ústavu? na webu Institutu Václava Klause dopouští omylu. Zaměňuje totiž liberální demokracii za demokracii, kde vládne liberální ideologie. To ale vůbec není totéž.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 15.8.2017 18:37

Zbytečnost voleb ?

Pokud přijmeme autorův výklad, ak vlastně nemusíme dělat volby. Natož referenda.

Důležité je prolobovat při sepisování ÚSTAVY mazané formulace.

A občané si následně mohou hlasovat jak chtějí. S odkazem na ústavu lze jakýkoliv záměr občanů zmařit. V případě pokusu o změnu ÚSTAVY lze povolat do boje EU a její sankce.

J. Krásenský 14.8.2017 22:03

Pan Jakl má pravdu

a Vy se mýlíte. Demokracie je způsob vlády, rozdělení podílu na moci. Pokud k tomu přidáte "liberální", pak už jde o ideologicky zpotvořený mechanizmus. Co v takovém zřízení například s konzervativci? Patří do něj, nebo jsou jem občany druhé kategorie, kteří jsou jaxi "tolerováni"?

J. Plíva 15.8.2017 9:15

Re: Pan Jakl má pravdu

Asi se lišíme v definici slova demokracie. Podle mne demokracie není způsob vlády, ale způsob, jak se vláda tvoří, tedy způsob voleb. Rámec, ve kterém se vláda (ať už zvolená demokraticky nebo dosazená panovníkem) pohybuje, tento rámec je dán ústavou. A v naší ústavě jsou to hodnoty, které se nazývají liberální: svoboda slova, shromažďování, vyznání , záruka vlastnictví, rozdělení moci. Takže naše ústava se může nazývat, chceme-li, ústavou liberálně demokratickou.

Které hodnoty jsou konzervativní?

J. Plíva 14.8.2017 19:58

Pánek má pravdu

Naše ústava zaručuje svobodu slova, vyznání, shromažďování, ochraňuje vlastnické právo, je tu dělba moci. A to jsou znaky ústavního liberalismu, jak píše pan Pánek. Dokládá odkazem na politologa Zakariu. Demokracie je definována svobodnými volbami.Naše ústava je tedy politologicky vzato liberálně demokratická a není jen demokratická, jak si mylně myslí pan Jakl ve zmíněném článku.

Pánkův rozbor je užitečný, když si chcete ujasnit pojmy. Navíc je tu zajímavá myšlenka, že liberální hodnoty jsou cennější než demokracie.

J. Ráž 14.8.2017 18:00

Po přečtení článku mi vyšlo

že Evropská unie je demokratická tyranie, neb má přesně tyto znaky.

P. Klíma 14.8.2017 17:42

A v čem se tedy pan Jakl mýlil ?

Z popletených citátů autora to rozhodně nevyplývá.

Krátká řeč je ozdobou lidstva, autore.

Dlouhé nepřesvědčivé nudné plky jen vopruzují a říkají mi: "Na tohoto autora již nikdy neklikej!".

J. Kanioková 14.8.2017 16:45

Tohle mi vadí a nesouhlasím..

"Slovensko se sice vzpamatovalo z mečiarismu, avšak Polsko a Maďarsko se ocitly pod vládou autokratů,"

J. Krásenský 14.8.2017 22:06

Re: Tohle mi vadí a nesouhlasím..

Souhlasím. V liberální demokracii zase někdo nelépe ví, co je správné. A prosazuje fediný správný názor. Ani v Polsku ani v Maďarsku nevládnou autokreté, ale strany, které získali velkou většinu voličů. A co je liberálům nejvíc k vzteku: demokraticky. A dekomkraticky vládnou navzdory prskání marxistické EU.

V. Student 14.8.2017 9:34

Tyranie většiny

jako riziko demokracie? Ten názor, před lety vyslovený jako logické vyústění tehdejších(!) znalostí, je už dneska přežitý; tak dlouho jsme se tyranie většiny báli, až tady máme tyranii menšin. Co je horší? A znamená to, že demokracie se nám nějak vyvíjí způsobem tehdejšími teoretiky nepředvídaným, pravda?

Dál se odpíchnu od jedné citace z článku:

„Téměř po století se na Západě pojmem demokracie myslela liberální demokracie..." Ovšem. Problém je ale v tom, že ti, kteří před sto lety za absolutní svobodu slova horovali, by dnes zděšeně zírali, kdyby viděli, co vše se pod pojmem svoboda slova může skrývat, a to včetně nenápadného torpédování demokracie samé, ovšem ve jménu demokracie liberální, zelené a kdoví jaké jiné.

Karel Marx pojmy "dělnické hnutí, socialismus, lidská emancipace..." určitě myslel něco trochu jiného, než co se z toho po letech vyvinulo, pravda?

Pro mě z toho plyne poučení jediné - i kdyby se o předvídání budoucnosti a prorokování těch nejlepších možných společenských systémů pokoušely ty největší mozky, vždycky budou mít své limity. Buďme opatrní, vždyť tohle je jediný svět, který máme!

F. Houžňák 14.8.2017 8:42

Řekl bych, že je to od pana Pánka slovíčkaření

a že pravda leží u Jakla. Tenhle článek je celý voľaký zmätený.

P. Lenc 14.8.2017 7:51

Pane autore,

tak jaká ta demokracie má být? Po přečtení vašeho článku jsem došel k závěru, že vaše úvahy jsou slušně řečeno zmatečné.Demokracie může být pouze jedna a ta je bez přívlastků.To zaprvé.To co předvádí ti, co se ohání "liberální demokracií" v Evropě a USA jsou politici a novináři, kteří dnes již otevřeně mluví o potlačení jiných než jejich "jedině správných názorů".O tom nějak nevíte?

P. Remeš 14.8.2017 11:00

Re: Pane autore,

Já snad autorovi docela rozumím. Mám pocit, že ve své polemice chce říct, že ti, kteří se v dnešní době ohánějí liberální demokracií, když mluví o potlačení jiných než jejich správných názorů, vlastně prosazují neliberální formu demokracie. Možná je to ale rozpor v samotném pojmu liberální demokracie, tedy demokracie spojené se svobodou slova, spolčování, víry a majetku. Není totiž zcela jasné, jak se má stavět se svobodou slova vůči těm, kteří chtějí svobodu slova (a ostatní liberální svobody) suspendovat. Kde a zda vůbec existují hranice svobody slova. Na to zřejmě politologové nedali všeobecně uspokojivou odpověď ...

P. Maleček 14.8.2017 0:31

Ale fuj, demokracie opentlená dodatky je cesta k totalitě.

Demokracie je jen jedna. A jak se začne pentlit všemožnými dodatky, včetně onoho liberálního, je to jen maskování snahy o totalitu krytou prý svobodnými volbami.

Však dešní EU, prý super liberálně demokratická instituce, je toho rudě zářícím dokladem.

M. Valenta 14.8.2017 11:52

Re: Ale fuj, demokracie opentlená dodatky je cesta k totalitě.

Odkud máte to "super liberální"? Asi jedna paní povídala, že?

S. Ševeček 14.8.2017 0:30

V bruseli

zřejmě vyměkne každý - Vy, vážený pane Pánku, jste na svém webu míval motto Shit happens ... dnes už jenom shift happens.

(pan Jakl má pravdu; vaše stať je jenom disputace jako na Laputě)