24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLEMIKA: Na tohle nemohu mlčet

15.12.2011

Včerejší článek pana Bohumila Doležala Máme půjčit MMF? publikovaný i na stránkách NP, mne zvedl ze židle. Pana Doležala čtu a často s ním i hluboce nesouhlasím, zejména ve věcech česko-německých vztahů, či pro jeho "klausofobii". Tentokrát však pan Doležal poněkud porušil pravidla slušného chování a elementární logiky. K tomu by nebylo dobré mlčet.

P. Doležal připouští, že:

"Obavy (ze zapůjčení 90 miliard) .....jsou pochopitelné ......s vyhlídkou, že už je nikdy (půjčující) neuvidí? To se může stát..."

"Obavy ekonomických odborníků jsou přitom víc než pochopitelné: jaký smysl má nalévat eura do děravých cedníků, jakými jsou Řecko, Španělsko, Itálie, snad i Irsko?"

"... ty peníze budou nejspíš prošustrovány...."

"Evropská unie má nepochybně strašidelné a legrační chyby...."

"Sdílí neudržitelnou koncepci...."

"Drží se směšných ideologických floskulí..."

Tolik pan Doležal a potud naprosto souhlasím. Jenomže prý:

"Přesto to nesmazává zásadní věc, že my půjčujeme, a ne že my si půjčujeme. Zadlužení tedy vzniká formálně vzato, na straně MMF, a pokud se budeme držet takovýchto formalit, stanou se z nás političtí bolševici."

Dovolím si panu Doležalovi položit otázku: Máte-li hypotéku (státní dluh), nemocnou dceru, na jejíž léčení musíte doplácet značné sumy (problémy s financováním zdravotnictví), staré nemocné rodiče s malou penzí, odkázané na Vaši péči (problémy s důchodovým a zdravotním pojištěním), kilometr rozbité příjezdové cesty k svému domu, na jejíž opravu ne a ne ušetřit (chybějící prostředky na údržbu a rozvoj infrastruktury), sousedy, kteří Vám házejí přes plot odpadky a kradou slepice (náklady na parazity všeho druhu) ... a dalo by se pokračovat.

Vy, pane Doležale, za této situace půjčíte sousedovi, který již několik let prochlastává výplatu a teď mu hrozí exekuce ?

V takovém případě není odmítnutí půjčky bolševizmem. To je jen zdravý rozum.

Kapitolkou, která má obrovskou vypovídací hodnotu o myšlenkových pochodech pana Doležala je zejména poslední odstavec článku. Tedy cituji:

"Ve skutečnosti je křičení po suverenitě projevem buranské zpupnosti."

Fajn, pane Doležale, jsem tedy podle Vás buran a doufám, že je nás víc. Touto větou totiž negujete principy demokracie a je to celkem v kontextu mnohých Vašich článků, já jsem zkrátka z té slovanské méněcenné rasy.

Která není dostatečně loajální. A moc doufám, že nikdy nebude!