18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLEMIKA: Lukáš Jelínek fakty nezatížený

21.7.2006

Ve svém článku z 20.7. L. Jelínek chválí ODS, když píše: "Za prvé stojí za pochvalu nekonfliktní pasáž koaliční smlouvy, která popsala zahraničně-politickou linii vysněného svazku ODS s KDU-ČSL a zelenými... Druhým pozitivem byla nominace Alexandra Vondry na post ministra zahraničí. ODS ... autora absurdního Manifestu českého eurorealismu J. Zahradila nechala tisíce kilometrů daleko v křesle europoslance... Třetí sympatický obrat ODS učinila, když ... pohřbila originální projekt ... na založení nového euroskeptického klubu na půdě EP. Topolánkova partaj zůstává v Evropské lidové straně a je pravděpodobné, že její postoje bude ... respektovat více než dříve."

"Tisíce kilometrů" daleko ponechaný europoslanec se skvěle bavil a autorovi dodatečně děkuje za pochvalu (mimochodem, oficiální europarlamentní sídlo Štrasburk není odtud "tisíce kilometrů", ale z Prahy autem nějakých 650, Brusel asi o 200 dál).

Skutečnost je totiž taková, že to byl právě zmíněný autor "absurdního manifestu", kdo dojednal za ODS onu nekonfliktní zahraničně-politickou pasáž koaliční smlouvy, spolu s J. Kopřivou za KDU a O. Liškou za zelené (kdyby si dal p. Jelínek tu práci, našel by v tomto textu řadu formulací, převzatých doslova z Modré šance!). Tentýž Zahradil navrhl M. Topolánkovi jako kandidáta A. Vondru do křesla ministra ZV (po dohodě s ním). Konečně stejný Zahradil navrhl odložit (tedy ne pohřbít) vytvoření nové frakce v europarlamentu do příštích eurovoleb. A ODS nezůstává v Evropské lidové straně (EPP), protože nikdy nebyla jejím členem, je pouze členem frakce EPP-ED v Evropském parlamentu, a to do roku 2009. Protože v mezidobí zakládáme s britskými konzervativci Hnutí pro evropskou reformu, které má být protiváhou evropským federalistům, těžko očekávat, že ODS bude postoje EPP "respektovat více než dříve".

Jak si s těmito fakty L. Jelínek poradí, opravdu nevím. Asi je bude ignorovat. Když si vybavím, jak zábavně tohoto "politologa" a Zaorálkova poradce vyportrétoval několika větami ve své poslední knize M. Zeman, ani se nedivím. Zemanův styl mi není blízký, nutno ale uznat, že občas - jako v tomto případě - trefí rovnou do černého.