28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLEMIKA: Kdo zkazil zákaz komunistů

Dan Drápal se v článku Václav Havel a komunisté na Neviditelném psu z 9. srpna 2012 v podstatě zastal prezidenta Havla ve věci neuskutečněného zákazu komunistické (fujtajfl) strany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Pavlis 10.8.2012 22:32

Potíž

s komunisty je ve faktu, že většina z nich skončila v jiných stranách. nejzatíženější je ČSSD.  KSČM  je v zákrytu a čeká na svou příležitost. Poskytnout ji mohopu jen a jen voliči. A to je druhý problém české demokracie.  Hejtmanem  v Karlovarském kraji je komunista převlečený do ČSSD a jeho náměstkem je komunista čistokrevný. A takové je to je na většině levicových hejtmanstvích. A lidi to akceptují za pouhých 30 Kč.  Dobře nám tak.

P. Sulc 11.8.2012 5:29

Re: Potíž

Coz je tim ze "lid" je enormni blbec a utahnete jej na varene nudli. Uvidite, ze jestlize KSC slibi 13 ci jeste 14 plat , tak se lid potento, jen aby ty lotry, vsechny ty Grabenicky a Filipy zvolil.

P. Rychetsky 10.8.2012 18:29

do prace bysme prisli pozde

Souhlasim, ze je to prace. Ale. V praci je senator Stetina, driv i s Mejstrikem, a vlada. Po ohromnem usili senat poveril vladu at vymysli zakaz KSCM, vlada si nechala vypracovat tri expertni posudky, a vsechny byly negativni. Tedy ze zakaz nema sanci projit nasim soudnepravnim systemem. To stale jeste neznamena, ze vlada se o to nemuze pokusit u soudu.

V praci byl predtim prazsky prokurator Sokol, a taky utrel.

Ja bohuzel musim priznat, ze prohra je cim dal tim jasnejsi. Ted uz je proste pozde. Chytrejsi lidi jako B. Dolezal to rikaji davno, a ja to nechtel slyset.. Rve mi to srdce. Komunisti nedelaji nic proti pravnimu radu, tedy nic co by proslo Spravnim a pak treba Nejvyssim soudem. Zakon o zakazu slova by schvalit mohli ale to by neproslo (a spravne) Nejvyssim soudem.

System by se asi dal testovat, psal jsem i tom zde: http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-nastal-cas-zalozit-ceskou-stranu-fasisticko-nacistickou-1ih-/p_spolecnost.asp?c=A111020_202112_p_spolecnost_wag  Souhlasim, ze i toto jsou kecy a dokud se nevlozi prace do zalozeni fasisticke strany, tak je to v podstate zbytecne. Navic, obavam se, ze zalozenim Fasisticke strany a prohnanim to soudy se zlegalizuje pouzivani fasistickych symbolu a nazvu a nikoli zakazani komunistickych. A, bohuzel, tak to ma byt. To jen ze v tom Nemecku nam svitil ten mily priklad zakazani fasounu, a tady byla velka prilezitost zakazat si komouse. A slo to, myslim, v Bulharsku, Rumunsku a Litve, a taky se po nich vozi za to take ruzne evropske komise, to ale presne nevim. Ruzni hakenkreuzari by u nas take nemeli byt stihani.

Ja jsem se jalove kdysi pokousel presvedcit pritele, at na zakaz zaridi kancelar a sekretarku, a ze budu shanet penize. Vycpeli jsme, jelikoz jsme blbi a lini. A navic Stetina to mezitim delal dobra a spravne, s tahem na branu.

P. Rychetsky 10.8.2012 18:31

toto byla reakce na prispevek p. Cervenky

J. Cervenka 10.8.2012 16:56

do prace

autori a diskuteri - kolik jich je? Pamatujete na "Dekujeme Odejdete?" Tehdy mohla vzniknout pokrokova a ucina strana - ale to by vyzadovolo dost prace, nejen kecani (Sehnat oenize, najmout kancelare, najmout lidi, propagace -- sama prace) nejn kecani ceskych pivnich filozofu a lenochu. Totez s Komunistickou stranou. Proc autori nezacnou studovat pravni situaci, dneska, nebo zItra. Misto pisalkovstvi do Neviditelnyho Psa, breceni a filozofovani?? Jeste je mozno veci napravit.

J. Řezníček 10.8.2012 13:45

Kdo zkazil... ?

A proč nebyli vyvlastněni ?  To by je postihlo víc než zrušení !  Po zrušení by byli za mučedníky a Vojta by okamžitě založil na př. Levicové hnutí, nebo něco takového.

J. Urban 10.8.2012 9:33

Docela autorovi závidím

pohled na ty čecháčkovské §račky zpoza velké louže. Kafkovy romány jsou nula ve srovnání s naší denní realitou od r. 1989. Sám si nejsem jist, jestli zákaz komunistů by z nich neudělal jen mučedníky - ale též jsem čekal, že budou mít pod jedno % preferencí - což bylo v době, kdy jsem ještě nechápal podstatu povahy čecháčkovského národa. Český národ žije od husitských dob zlodějnami. Čím větší zloděj, tím větší hrdina. Bílá hora, pozemkové reformy, odsun Němců, znárodňovací dekrety, velká a malá privatizace a dále dosud. Proto i komunisti mají a budou mít u čecháčků vždy zajištěné místo na slunci.

R. Langer 10.8.2012 11:57

Re: Docela autorovi závidím

Mučedníky? Z komunistů? 8-O

J. Kanioková 10.8.2012 19:47

Ale, ale, ale.... " Český národ žije od husitských dob zlodějnami"

zvláštní je, že podobné kauzy, průšvihy a nářky čtu i na diskuzích - slovenských, polských, irských, občas i amerických.

Nikoho se nezastávám, taky mě všelijaké kauzy štvou, ale na rozdíl nenadávám spoluobčanům do Čecháčků, nepovyšuju se nad nikoho. To dělal Havel a tito pachatelé dobra, co mají o sobě bůhvíjaké vysoké mínění. Náš národ není o nic lepší či horší než jiný, všude jsou problémy, všude jsou lidi bezvadní i syčáci. Jde o to, že mnohé národy nežily 40 let v komunistickém alibismu a nestlihli si morálku pokřivit tak moc, jako pod "knutou" srpu a kladiva.

Jsem přesvědčená, že mnozí, kteří se opravdu ničeho nedopustili, třeba nikdy v životě se nedostali do pozice, kde by mohli podlehnout pokušení. A naopak.

"Miluju" paušalizaci...

P. Sulc 11.8.2012 5:47

Re: Ale, ale, ale.... " Český národ žije od husitských dob zlodějnami"

Pani Kaniokova, jisteze se krade vsude. Verite ale ze v Americe na venkove lide jedou na dovolenou a nezamknou barak? Jisteze asi ne vsude, ale je toho dost.Me by jen zajimalo, jestli v jinych zemich maji takove borce, co ukradnou lanovku, zeleznicni most, ba i koleje, ci jestli masinfyra zaprahne za lokomotivu tri stare masiny a odtahne je do sberu.// a nic se mu nestalo// A kolik pak lamp a krizu zbejva na hrbitovech? Predkove jsou z Kourimi, je tam starodavny kostel a ac atheista, chtel jsem se tam podivat, mam rad historii. Zamceno ! Lide by jej vykradli. To pred 50 lety nebejvalo.  Na hrobe rodicu a prarodicu nezbyl kousek zeleza. Dnes, na rozdil pred lety , si lide davaji delat ocelove dvere ci alespon silnou mriz.

M. Trhlík 12.8.2012 4:51

Re: Ale, ale, ale.... " Český národ žije od husitských dob zlodějnami"

Pane Šulci, ale to tady bylo kdysi také, že lidé nezamykali domy, či klíče se pokládaly nahoru nade dveře.Kradlo se sice také, ale existovala jakási vzájemná úcta. A není možné se pořád ohánět tím, jak jsme zdeformovaní čtyřicetiletou vládou bolševiků. Dnes už máme 23 roků od porážky režimu, který tolik národ nenáviděl a máme pořád narůstající problémy. Vše provádí hlavně lidé , kteří využívají toho co jim režim dovolí a velice rádi se tomu podřizují. A v zákazu čehokoliv, řešení nevidím. Lidé si jistě vzpmenou na prohibici v Americe a jak to dopadlo? Stejně tak zakázat komunisty, řešením není.Daleko účinější je dokázat, že to dělali špatně.Ale to bude asi jako se základní vojenskou službou, na špatné se rychle zapomíná a jsou jen vzpomínky na ty veselejší věci.A připominat něco pořád dokola, tak tomu lidé, kteří to nezažili také nevěří. O Husitech se psalo, jak vraždili a loupili, ale zmínka o upálení poražených husitů v bitvě u Lipan , včetně dětí a žen se jaksi také zapomíná.

P. Sulc 12.8.2012 5:08

Re: Ale, ale, ale.... " Český národ žije od husitských dob zlodějnami"

To ja vim ze bejvaly casy , kdy se v cesku kradlo daleko mene. Jenze ty jsou pryc. Ted se krade jako nikdy pred tim, ve vedlejsich zemich jsou varovne cedulky, zemi se rika Ceskozlodejsko. Ale co nevim, proc mi to vlastne rikate?

P. Sulc 11.8.2012 5:36

Re: Docela autorovi závidím

Pane Urbane, nemluvim o tom, ze mate naprosto na 100 procent pravdu. Mate, jako hrom. Jen me divi, ze vam cechackove  nenadavaji. Kdybych se pod vas opus podepsal ja, dostanu vynadano, ze ja , odporny emigrant, hanim svuj bajecny narod a kydam hnuj na bejvalou vlast. Coz ovsem oboji delam. a duvody, ty znate.. Nebo ze by uz nebylo cechacku a narod se trochu, jen trosinku vzpamatoval ? Tomu ale neverim

P. Schuh 10.8.2012 9:10

Pravda

Pokud si nebudete lhát do kapsy, a vzpomenete si jak to tenkrát bylo, tak si jistě vybavíte, že v prvních dnech revoluce nebylo dělníka (čest vyjímkám), který by nestál za KSČ. Studenti jezdili po městech a fabrikách a svou agitací přesvědčovali a vysvětlovali důvody proč revoluci. Vždyť v pomalu každé rodině (čest vyjímkám) byl alespoň jeden člen KSČ. Všichni tenkrát, kdo se jako první postavili režimu měli strach (kdo tvrdí, že ne lže), sám jsem zažil profesory, kteří dokonce bránili studentům agitovat pod hrozbou vyloučení ze školy či horších postihů (později tito profesoři s úspěchem vstupoval do OF). Stačil jediný výstřel bylo by po revoluci. Bohužel dobré ideje a myšlenky studentů byly zašlapány a dnes nám vládne mafie a diktatura peněz.... 

P. Rychetsky 10.8.2012 15:13

Re: Pravda

Vzpomenu jak to bylo, delniky jsem jako student objizdel taky. Prave proto,ze jsme ty komunisty v rodinach meli, tak si myslim, ze nejaka krvavost z nasi strany moc nehrozila (ikdyz priklad Rumunska toto nepotvrdi).

Strachu jsme meli az na pudu, ale prave proto to zacalo studentama. Proste nadeje, ze to bude lepsi byla silnejsi nez strach. Ja jsem se pomotaval zmatene a vyprdene po demonstracich uz dva roky, a podepisoval v lednu petici za Havla, a pak uz skoro beze strachu i Nekolik vet. Prestoze vysoka skola byla tak dulezita, a byla takova pakarna se tam dostat, tak jsem se v duchu s ni rozloucil, kdyz jsem podepisoval petici za Havla. Ten bolsevismus byl proste neunosny, my mlady nebyly zlomeny a rezignovany tim strasnym kontrastem nadeje a prohry jako lidi co opravdu prozili 1968, a proste nas to vic a vic jen prudilo, ze si vic a vic lidi reklo - a dost, nebudu k tomudle mlcet a vylizte mi. Prislo to pomalu, plizive a samozrejme strasne prosakly strachem ze vseho. Vzdyt my v tom hnoji vyrustali a nic jinyho nez strach neznali.

Kdyby strileli, tak to v listopadu opravdu hodne rychle mohli rozpustit, ale jelikoz to uz Rusove nedrzeli, tak by jim to stejne moc nepomohlo. Na model Severni Korea asi gule nemeli.

I. Schlägel 10.8.2012 8:42

Nahraďte zakázanou stranu s názvem Komunistická

stranou s názvem třeba Lidově-Osvícenecko-Spravedlivá Strana Poctivých Pracujících Čech a Moravy. Dostanete snad ve výsledku kvalitnější společnost? Bude méně Ulčáků, Šloufů a podobných existencí? Bude méně nostalgiků po starých časech? Bude se snad méně krást a odklánět? Přemalujete vývěsní štít a vznikne nová, "kvalitnější firma"? My ani neumíme stíhat používání zakázaných bolševických symbolů. Ale stíhat symboly na "krajní pravici" umíme dobře, tak že v nezvládnuté technice stíhání problém nevězí, že? Dnes stále ještě neumíme ani tak celkem primitivní věc, jako stíhat zloděje a defraudanty, neuměli jsme to samozřejmě ani po revoluci. Ale měli jsme umět bezbolestně zakázat komunisty a jejich sympatizanty v počtu několika milionů kusů. Za Němce to udělali (ne úplně kvalitně) vítězné mocnosti. Pročpak asi nenechali Němce, ať si to zařídí sami? Jen ať u nás Komunisté v plné nahotě a pod nezamaskovaným názvem fungují. Nastavuje to zrcadlo nám, demokratům i takydemokratům. Ukazuje to kvalitu naší společnosti. Ani tak odpudivý název "komunistická" nebrání min. 10% voličů dát těmhle pohrobkům ve volbách svůj hlas. A kolik procent by dostali, kdyby byli jedinou levicovou stranou u nás? Co tady v tom národě, hrdém na svoje pokrokové tradice Husity počínaje a Husákem konče chcete zakazovat proboha? Zakažte pár milionů přitroublých Čechů, kteří nemají ani ponětí, co je to demokracie a jak se o ní má usilovat, a je po problému, slovo "komunistické" vyhnije samo. Čest práci.

F. Šimek 10.8.2012 10:59

Re: Nahraďte zakázanou stranu s názvem Komunistická

Pokud se ten starej "věštec" stane presidentem (asi jo), pak se toho Šloufa, Ulčáka....atd nikdy nezbavíme!

B. Hamal 10.8.2012 12:56

Re: Nahraďte zakázanou stranu s názvem Komunistická

Zakázat "pár milionů přitroublých Čechů, kteří nemají ani ponětí co je to demokracie" ještě nezaručuje, že by bylo zrovna po problému s komunisty. Spíš by mohla pomoci ta změna názvu, třeba na Komanistickou stranu... ani Google už by je v Česku nenašel.

Š. Hašek 10.8.2012 13:54

Re: Nahraďte zakázanou stranu s názvem Komunistická

Dle mého jste se trefil. Souhlasím.

Ale všichni ti Pithartové by nepřipustili ani "výchovnou a výstražnou" změnu. A sice zakázat slovo komunistický ve veřejných názvech orgánů, stran, atd.  Něco jako slova: fašistický, zlodějský, podvodný, vražedný, atd, atd. Tato slova si také občan netroufne dát do jména své firmy. Bolševici (s pomocí Pithartů) klidně ano.

A tak tu máme drzou, sebevědomou, protidemokratickou partaj s hnusným názvem vrahů a bořitelů slušné republiky.

Zůstalo by to asi stejné, ale aspoň s názvem "dělnická" - např. A žáci ZŠ by aspoň lépe orientovali v názvech lumpáren a gaunerských spolků.

I. Schlägel 10.8.2012 16:08

Re: Nahraďte zakázanou stranu s názvem Komunistická

Nezaručuje, ale mohlo by to teoreticky pomoci, byť fakticky to není samozřejmě možné. Tomuto národu, kdy nikoliv nevýznamná část voličstva je schopna akorát sborem volat "Kdo neskáče, není Čech" a při tom se maximálně vkusně pobryndat pivem, samotný zákaz jakékoliv strany nepomůže. Lid, který chce svoje jistoty si tu svojí "pokrokovou" stranu stejně najde, ať už se jmenuje jakkoliv, tak že usilovat o zákaz komančů je v podstatě kontraproduktivní. Neřeší se daleko větší průšvihy zavedených "demokratických" stran. TO je ten problém. Pěkné dny.

J. Kanioková 10.8.2012 19:51

Ano, přesně.... chtějí svou jistotu... a neumí posoudit, co jsou sliby reálné a co jen bohapustý populismus...

B. Brousková 10.8.2012 0:25

Zákaz komunistů a Havel

 Od roku 1989 uběhlo už téměř třiadvacet let a vypadá to tak, že komunisti u nás se zatím nehodlají historicky znemožnit. Co brání pravici a jmenovitě ODS aby uniciovala zákon o zákazu komunistické strany? V době kdy vládne a v dobách kdy vládla před tím? V současné době má pohodlnou většinu v parlamentu a schválení zákazu by přece nebyl žádný problém. Že by ohledy na Havlův odkaz ? Nikdy snad není pozdě na dobrou věc. Nadáváním na Havla se to asi  obhájit  nedá. Nebo že by bylo všechno jinak?  Že by spíš vždy hrála stále ještě hraje,  roli obava komu by potom dali  hlas ti co doposud volili komunisty?  

P. Pavlovský 10.8.2012 0:45

Re: Zákaz komunistů a Havel

Parlament vynechte, o ten zde nejde. Zákaz by musel vydat Nejvyšší soud, a to na podání ze strany vlády! Jak by rozhodl, nevíme.

Ano, V. Havelk opravdu mohl v revoluční situaci do voleb 1990 "zařídit" zrušení KSČ, předpo...aný komunistický Nejvyšší soud by to udělal, stejně jako ho předpo...aný  komunistický parlament jednohlasně zvolil presidentem.

V. Havel byl veřejně proti zrušení (zákazu) KSČM ještě na jaře 1992 - mámj archovivaný článek v Českém deníku, kde jsem s tímto názorem  veřejně polemizoval.

K. Vážný 10.8.2012 0:56

Re: Zákaz komunistů a Havel

Nemyslím si. Tehdy jsem byl stávkující student a ještě dost dlouhou dobu jsme se báli, co když někomu rupne v bedně a pošle do Prahy tanky.

Ulice jsme totiž měli velmi virtuálně. Gen. Václavík tehdy nabízel na ÚV KSČ, že velká shromáždění rozežene armáda silou, stíhacím letectvem a tanky. Kromě toho mimo Prahu a hlavně na Ostravsku byla situace ještě měsíce nejistá. Ne všichni byly dělníci z ČKD Polovodiče...

S parlamentem plným komunistů z jedné strany a chartistických pacifistů a levičáků navíc v menšině by zde při větším politickém tlaku občanská válka hrozila. Uvědomte si, že i dnes má KSČM rozsáhlý elektorát...

K. Vážný 10.8.2012 1:00

Re: Zákaz komunistů a Havel

Ještě dodám, že když tehdy prokuratura varovala KSČ, že bude nadále posuzovaná podle zákonů o zákazu propagace..., komunisté v parlamentu usilovali o odvolání gen.prokurátora, což není chování přestrašených...

P. Kolář 10.8.2012 6:22

Re: Zákaz komunistů a Havel

V té době,kdy jsme se konečně odhodlali k odporu,jako poslední z postkomunistických zemí,neměl názor gen.Václavíka už vůbec žádnou cenu.Koncem prosince 89 byli komunisté už v úplné defenzivě.Jediné,co bylo ještě nevyzpytatelné,byla reakce přítomných sovětských bratrských vojsk.Ale i ten SSSR nebyl už v situaci,jako za Brežněva a už neměl tu sílu dát rozkaz k zásahu.Celá východní Evropa jich už měla plné zuby.Nedá se říci,že za všechna ta nedokonalá řešení mohl jen Havel.On mě k dispozici dost spolupracovníků podobného ražení,pořád hledajících tu naši specifickou českou cestu.Vždyť se obklopil samými bývalými komunisty,kteří nechtěli změnu režimu,ale jeho novou osmašedesátnickou podobu.A to je Havlovo největší provinění.On jim dal příležitost a oni ji dokonale využili a stali se z nich podnikatelé.Jednou komunista,vždycky komunista.

B. Brousková 10.8.2012 2:07

Re: Zákaz komunistů a Havel

Komunistickou stranu může zakázat nejvyšší čí snad ústavní soud , ale stejně tak jí může zakázat zákon navržený  vládou a schválený parlamentem. Zákaz komunistů nechtěly a nechtějí politické strany z jednoduchého důvodu. Každý komunista musel být, aby mohl vstoupit do strany, plnoletý a tudíž s volebním právem a disponující jedním voličským hlasem.. Těch hlasů bylo v devětaosmdesátém jeden a půl milionu!  Strana navrhující zákaz komunistů by musela nést následky tohoto rozhodnutí  a pochopitelně i ztrátu alespoň části těchto voličských hlasů. A to pochopitelně žádná strana nechtěla riskovat.  Havel pokud si pamatuji  řekl, že přivede zemi ke svobodným volbám. Volby snad svobodné byly. To že třiadvacet let po převratu stále ještě volí lidé komunisty asi nezavinil Havel. V Polsku  ani v NDR se komunistické strany nejmenovaly komunistické, ale to byl také jediný rozdíl .Pokud se naši komunisti přejmenují na Jednotnou dělnickou stranu , či Sjednocenou socialistickou stranu, co potom? Nebudou takoví blázni aby si do volebního programu dávali zavedení diktatury proletariátu. Samotný zákaz názvu přece nezabrání, aby se strana nepřejmenovala a může existovat dál. Komunisti už před válkou u nás běžně dosahovali deset až dvanáct procent hlasů a Havel ještě ani nebyl na světě. Tehdy volby vyhrávali agrárníci se ziskem kolem patnácti procent. Takže dvanáct procent bylo opravdu hodně. Důvod jejich životaschopnosti bude asi někde jinde. V Havlovi ho rozhodně  nehledejte.

P. Pavlovský 10.8.2012 5:35

Re: Zákaz komunistů a Havel

" Strana navrhující zákaz komunistů by musela nést následky tohoto rozhodnutí a pochopitelně i ztrátu alespoň části těchto voličských hlasů. A to pochopitelně žádná strana nechtěla riskovat.

Promiňte, ale nechápu, o jakém riziku mluvíte. ODS, ODA, KDU-ČSL a pod. nikdy nepočítaly s tím, že by je volil byť i jediný volči z těch Vašich 1,5 milionu. Na ty jejich kampoaň zaměřena nebyla, ty prostě musely předem odepsat. Pokud by tyto voliče zákaz KSČM popudil, žádné ztráty pro pravicové a středové strany, by nepřinesl.

Ti voličové by prostě buď přestali chodit k volbám nebo by šli volit něco stávajícího levicového (ČSSD, zemědělce, důchodce, Moravany) nebo protisystémového (Sládka - to nejspíš) či nějakou nově vzniklou následovnici KSČM - Jednotnou dělnickou stranu a pod. Určitě by to ale neuděli úplně všichni, takže určitý úbytek by tu tak jako tak byl.

Podceňujete symbolickou váhu slova komunistický! Ta je veliká, jinak by nevyšlo několik pokusů o přejmenování KSČM nadarmo, jinak by na tom řadoví členovéí tolik nepěli.

Last, not least: Vynutit přinejmenším přejmenování bylo (a dosud je) potřeba především kvůli "vyššímu principu mravnímu": Legální existence strany s tímto slovem v názvu je přece plivancem do tváře všem obětem komunistickéhoi režimu u nás, živým i mrtvým, i jejich pozůstalým. Navíc je to demoralizují ve směru k mládeži! Nestačí pouhý zákon o "odporu vůči komunismu......"! Instituce se slovem komunistický, -á, -é v názvu má být nelegální stejně, jako by byla po válce (a snad i dnes) nelegální instituce se jménem fašismus nebo nacismus ve štítě! Tuto tezi by měl respektovat každý demokrat, levicový stejně jako pravicový.

R. Langer 10.8.2012 12:00

Re: Zákaz komunistů a Havel

Vidím to stejně.

Š. Hašek 10.8.2012 13:58

Re: Zákaz komunistů a Havel

Ano.

Již slovo "komunistický" by mělo být pro občana vyslovitelné jen s přívlastkem pro největší gaunery. Ani k tomu jsme se nedohrabali.