18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Reček 16.5.2010 12:34

Zatím asi moc lepší to nebude

Zajímavý článek pana Bláhy, přesto v něčem mám jiný názor. Totiž kriza důvěry občanů v naši politiku začínala pomalu a postupně. Prvním větším projevením byla krize v ODS v listopadu 1997 a pádu Klausovy vlády . Unie svobody nevznikla pro nic za nic. Výrazně se to pak  projevovalo v období Zemanovy vlády ,během oposmlouvy s Klausem.  Právě v té době se začaly projevovat existence různých lobbistických skupin, působících na obě nejvýznamnější strany.  Vítězství ČSSD v r.2002 zajistil vlastně Špidla, protože Zeman byl zcela nepopulární, ale jeho snaha právě po odstranění vlivu těchto skupin, Špidlovii uškodila.  Zmatky v ČSSD u voleb prezidenta v únoru 2003 byly dalším svědectvím pro občany, jak v zákulisí se již čachruje. A tehdy mě pan Klaus překvapil tím, že před zvolením za prazidenta, šel lobbovat ke komunistům za jejich podporu. Byl tehdy jediným !!   No a závěrem dodávám, že změna volebního systému u nás k ničemu lepšímu nepřispěje. Sami liberálové teď v Británii žádají změnu jejich jednokolového většinového systému, protože je skutečně nespravedlivý.  O tomto jsem se zde zmínil při zveřejnění výsledku britských voleb.  

J. Václavíková 15.5.2010 14:34

Dost jednobarevné vidění světa

J. Dolák 15.5.2010 8:52

Chvála většinového systému

Souhlas s autorem,

taky bych si moc přál jednokolový většinový systém, jenž generuje osobnosti, které vyhrály ve volebním boji a ne tlačenky co se chtějí jen prodrat na volitelné místo.

Přišlo by mi logické aby sněmovna, o kterou se má vláda opírat, byla volena tímto způsobem. Naopak senát, jako případná pojistka by mohl být poměrný. Navíc bych sloučil i funkci premiéra a prezidenta, je to jen zbytečná dvoukolejnost.

K. Kužel 15.5.2010 7:20

Velmi přesné

autor mi mluví z duše

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

P. Kozelský 15.5.2010 5:55

Krize české společnosti aneb kam zmizel občan ?

Jako vždy u pravicových politiků zcela zmizel u autora článku pohled na občana. K tomu není co dodat. Páni politici vzbuďte se a vydejte se mezi lidi ! Pak budete mít špatné spaní a dobrovolně uvolníte místa jiným, snad lepším lidem.

Systémové problémy - i za těmi stojí konkrétní lidé. 21 let není nikdo hnán k odpovědnosti za své činy. Neřešení chyb a omylů vede k frustraci všech normálních lidí. Doba dozrála a je čas zatřásti stromem, ať shnilé ovoce opadá. To však již nebude sametové.

T. Pansky 15.5.2010 1:46

Pan Blaha ucelove nebo z neznalosti (vysledek je stejny) ...

... nerika celou pravdu.  ODS spolu s CSSD (obe nejvetsi strany) spolu zmenily volebni zakon do poslanecke snemovny, kdy dochazi k prepoctu mandatu a tyto velke strany dostavaji bonusy.  Bylo potom trapne, kdyz po padu vlady ODS, clenove nejvyssiho vedeni ODS (pani Nemcova a dalsi) chtely tento zakon zmenit k ciste pomernemu puvodnimu systemu.  Podle ciste pomerneho zpusobu by minula vlada ODS-Zeleni-KDU/CSL totiz nepadla, nebot by mela ve snemovne 107 clenu, pohodlna vetsina k vladnuti.  O komistech a jejich ruzovem odvaru neni treba ztracet slova.  Smutne je ovsem zjisteni, ze sama ODS (stavici se do pozice jedine pravicove strany v Cechach) neni statotvorna.  To uz si lide mohli uvedomit pri volbe nastupce prezidenta Havla: Klaus prosazoval volbu primou, nebot jedine tak se mu zdalo jiste tento post ziskat.  V okamziku zjisteni dostatecne podpory (zahrnujici komisty) obratil a uz primou volbu nepreferoval.  Ale to je jen maly kaminek mozaiky.  Predcasne chystane volby do snemovny byly jen tresnickou na dortu -  nesmime zapomenout, ze ODS ruku v ruce s CSSD obchazely ustavu.  Proto tu dnes pan Blaha tak revni proti ustavnimu soudu.  Je na volicich, na kolik chteji verit politikum slapajicim po ustave.  top0625top@hotmail.com

V. Skalová 15.5.2010 18:25

Re: Pan Panský ucelove nebo z neznalosti (vysledek je stejny) ...

Taky slušná manipulace, že? Jak asi Klaus mohl rozhodovat o tom, jak bude zvolen? A určitě se nedohodl s komunisty. ale se socany, byl to obchod. Špidla s Grossem zradili Zemana a zbavili se ho tak a dál získali Rychetského coby předsedu ústavního soudu. Občas  o tom zprávy prosáknou a konečný stav tomu nasvědčuje.

Ale antiklausisti raději šíří fámy o volbě komunistů, které nelze nijak ověřit, když volba byla tajná, že pane z topky?. Při druhé volbě, která byla veřejná, Klause nevolil ani jeden komouš!

J. Láníček 15.5.2010 20:12

Tou druhou veřejnou volbou bych moc neoperoval,

zvlášť pokud bych to chtěl uvádět jako dobrý příklad. Víc všiváren u ní snad ani nešlo udělat. Ale Pán Bůh to asi viděl a pak je s tím Klausem náležitě  potrestal. I když teď, když už tam není ten falešný a prázdný Topolánek, by snad jaksi znovu mohl .... ten hlas i vhodit ! A loni se tak bouřlivě slavily Topolánkovy narozeniny, teď jsem si přečetl v novinách, že letos už po něm ani pes (odéesácký) neštěkne ! Prý mu pošlou jen nějaký lístek, koupený v trafice. Neměl jsem jej sice ani trochu rád, ale o naší národní kultuře to vypovídá docela dost ! A stejně tak by určitě dopadl i Paroubek a s největší pravděpodobností tak dopadne i Kalousek.

T. Pansky 16.5.2010 2:05

Re: Pan Panský ucelove nebo z neznalosti (vysledek je stejny) ...

Nevim, proc jsem si zaslouzil prezdivku "pan z topky".  Nicmene, ja jsem prece nerekl, ze Klaus o sve volbe rozhodoval.  Ja jsem rekl, ze Klaus usiloval (ve svych clancich a rozhovorech v reakci na vyvoj svych preferenci) o moznou zmenu volebniho zakona, kdy by se volilo primo.  A to je dohledatelne vcetne zmeny jeho nazoru na primou volbu prezidenta v pozdejsi dobe.  ...  Ja osobne fandim prime volbe prezidenta, protoze to by dalo vice moci do rukou volicum a odebralo ji politickym stranam.

V. Skalová 16.5.2010 21:12

Re: Pan Panský ucelove nebo z neznalosti (vysledek je stejny) ...

top0625top@hotmail.com ???