26.4.2024 | Svátek má Oto


POLEMIKA: Jaké bude dědictví po panu Roučkovi?

11.3.2013

Europoslanec a socialista Libor Rouček sepsal kritiku odcházejícího prezidenta.

Bohužel, jak je u socialistů zvykem, semlel páté přes deváté a zopakoval tisíckrát opakované lži a pololži ve snaze udělat obraz odcházejícího prezidenta co nejtemnější. Nebudu zde hodnotit odcházejícího prezidenta, na to je dost času později, přesto si neodpustím reakci na pana europoslance.

Víte vůbec, pane Roučku, že Václav Klaus nerozbil Československo? Ano, Václav Klaus byl předsedou vlády, ale zapomněl jste dodat předsedou vlády české, nikoli československé. Píšete, že žádná ze stran neměla v programu rozdělení společného státu.

To je docela dobře možné, ale nikdo si nemůže dovolit ignorovat běh událostí s odkazem, že to neměl ve svém programu. Pokud to dovedu ad absurdum, tak by podle vás nemělo dojít k obraně státu při napadení, protože žádná ze stran ve volbách neměla v programu válku.

Nálady na Slovensku byly tenkrát hodně ostré. Vždyť jste tady tehdy žil, to si už nevzpomínáte na pomlčkovou válku? Zapomněl jste na slovenský požadavek "vlastní stoličky" v EU? Už jste zapomněl na nikdy nekončící a stále se stupňující požadavky ze strany Vladimíra Mečiara?

Prozradím vám tajemství. Před pěti lety byl v radiu takový pořad, kdy politici vzpomínali na dobu dělení státu, a velice umírněný slovenský čelný politik zcela bez obalu prohlásil, že nálada na Slovensku byla taková, že pokud by nedošlo k rozdělení státu, došlo by k občanské válce.

Na zasedání slovenské vlády zcela vážně padl návrh na posílení vzdušných sil, protože by v případě ozbrojeného konfliktu nemohlo Slovensko bombardovat Brno. Referendum by nevyřešilo nic. Nebo si myslíte, že pokud by významná část jednoho z národů byla pro osamostatnění, že by se podřídila třeba jen o trochu větší většině?

Tisíckrát opakovaný nesmysl o špinavých penězích je z vaší strany doslova zoufalstvím. Nejméně tisíckrát bylo toto uváděno na pravou míru, že Václav Klaus vytáhl z peněženky bankovku a řekl, že neví, zda tato bankovka pochází z čistého nebo špinavého obchodu, že to zkrátka takto poznat nelze.

Co se týče privatizace, tak jste absolutně nepochopil (a nejste sám) smysl takové akce. Šlo o to, že dědictví ve formě fabrik, které zde zůstalo po komunistech, bylo do značné míry zdevastované. Neefektivní výroba na zastaralých strojích a se zastaralými a výrobně náročnými produkty, kdy se často vyrábělo jen pro tu výrobu, to zkrátka nemohlo přežít.

Pokud došlo k privatizaci, bylo tím učiněno právě dost podstatné na cestě k tržnímu hospodářství a zamezení nějakých polosocialistických vymyšleností. Ano, docházelo i k negativním jevům, ale v celkovém množství šlo o zanedbatelné procento. S tím bylo počítáno dopředu.

Hlavním důvodem privatizace bylo státní majetek urychleně předat novým majitelům. Dříve, než šikovní Češi fabriky rozkradou, dříve, než jiní škovní Češi tento ukradený majetek zpeněží. Pak by iž jaksi nebylo co privatizovat.

Vaše nadšení pro superstát EU je známé. Vaše výtka o politice odmítání, truců a rozbíjení je ubohá. Václav Klaus vždy říkal, že nemáme jinou možnost než se stát členskou zemí EU. To ale neznamená, že budeme jen, jak se hezky lidově říká, držet hubu a krok.

Je zapotřebí poukazovat na nesmysly přicházející z EU, na oklešťování svobod, ekonomik států a v neposlední řadě i na snahu vše sešněrovat takovým způsobem, že EU nakonec sváže sama sebe v nehybný a zahnívající kolos.

Je to otázka směřování EU, která by neměla být jen v rukou nevolené elity. V jedné části vyčítáte, že nebylo dopřáno sluchu lidu, a v závěru zase totéž de facto potlačujete. Po Václavu Klausovi zůstane v politice hluboká rýha.

Já si narozdíl od vás myslím, že plusy výrazně převyšují nad minusy, ale to je otázka vidění světa. Chápu, že vás pravicové názory iritují a považujete je za zhoubné, ale Václavu Klausovi se nedá upřít, že se stal výraznou, možná i nejvýraznější postavou uplynulého skoro čtvrtstoletí.

Jaké dědictví zůstane po vás? Za dvacet, třicet let bude jméno Václava Klause známé a já si troufám tvrdit, že dneškem jeho politické působení nekončí, spíše naopak právě začíná bez jakékoli svázanosti. Na vás si nevzpomene nikdo, protože vy jste v politice nedokázal vůbec nic a historie o šedivých myších nemluví.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora